#Ukrajna Menedékes kártya érvényessége meghosszabbítva 2025-ig

Fogvatartás és tisztességes eljárás

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy kiszolgáltatottá válik az állam hatalmával szemben.

Fontos számunkra, hogy egy igazságos, civilizált országban élhessünk, ahol a büntető igazságszolgáltatás eszközeit akkor használják, amikor szükséges, és úgy alkalmazzák, ahogy az az igazságszolgáltatás alapelveinek, a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelel. Mi ezért dolgozunk évtizedek óta a tisztességes, szabálykövető rendőri munkáért, az igazságos büntető eljárásokért és az emberhez méltó börtönkörülményekért.

Akták ebben a témában

Kapcsolódó tematikus cikkgyüjtemények


Összes aktához


Életünk során nagyon sokan kapcsolatba kerülünk a rendőrséggel és bírósággal. Téged is igazoltathat egy rendőr az utcán, megbüntethet gyorshajtásért, vagy azért, mert nincs csengő a bicikliden. Kerülhetsz áldozatként is hasonló helyzetbe. Például, ha azért fordulsz a rendőrséghez, mert megtámadtak a bőrszíned, vallásod, származásod, politikai meggyőződésed miatt, vagy mert nem tetszett az, akivel épp kézen fogva sétálsz. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, jogod van ahhoz, hogy a hatóság érthető módon magyarázza el, mi történik veled, és mik a jogaid. Jogod van egy, a te érdekeidet képviselő ügyvéd segítségéhez, és ahhoz is, hogy a téged kihallgató rendőr igazságosan bánjon veled.

A börtönök állapota sokat elárul egy társadalomról. Bármit is követett el egy ember, annak a következménye egy demokratikus európai országban nem lehet kínzás vagy embertelen körülmények között történő fogvatartás. Ma a magyar börtönökbe a fogvatartottak közül több százan csupán szabálysértés miatt kerültek be, például mert nem tudtak kifizetni egy pénzbírságot. Sok embernek úgy kell letartóztatásban hónapokat eltölteni, hogy a végén kiderül: semmit nem követtek el.

Az elmúlt évtizedekben súlyos túlzsúfoltság alakult ki a magyar börtönökben. Nem volt ritka, hogy egy zárkában egyszerre csak egy ember tudott felállni az ágyáról, mert annyira kevés volt a hely. A börtönbüntetés egyik célja, hogy elrettentsen a bűncselekmények elkövetésétől. Viszont ugyanilyen fontos az is, hogy a büntetés letelte után szabaduló elítélt be tudjon illeszkedni a társadalomba: például munkát, becsületes megélhetést találjon. A túlzsúfolt, nyomasztó börtönkörülmények között töltött évek pont ellenkező hatást válthatnak ki. Mi ezért dolgozunk évtizedek óta a tisztességes, szabálykövető rendőri munkáért, az igazságos büntető eljárásokért és az emberhez méltó börtönkörülmények ért.

Te is segíthetsz

Támogasd ügyeinket és munkánkat!

További támogatási lehetőségek

Magyar Helsinki Bizottság