#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Fogvatartás és tisztességes eljárás

Mindenki kerülhet olyan helyzetbe, hogy kiszolgáltatottá válik az állam hatalmával szemben.

Fontos számunkra, hogy egy igazságos, civilizált országban élhessünk, ahol a büntető igazságszolgáltatás eszközeit akkor használják, amikor szükséges, és úgy alkalmazzák, ahogy az az igazságszolgáltatás alapelveinek, a hazai és nemzetközi jogszabályoknak megfelel. Mi ezért dolgozunk évtizedek óta a tisztességes, szabálykövető rendőri munkáért, az igazságos büntető eljárásokért és az emberhez méltó börtönkörülményekért.

Akták ebben a témában

Kapcsolódó tematikus cikkgyüjtemények


Összes aktához


Életünk során nagyon sokan kapcsolatba kerülünk a rendőrséggel és bírósággal. Téged is igazoltathat egy rendőr az utcán, megbüntethet gyorshajtásért, vagy azért, mert nincs csengő a bicikliden. Kerülhetsz áldozatként is hasonló helyzetbe. Például, ha azért fordulsz a rendőrséghez, mert megtámadtak a bőrszíned, vallásod, származásod, politikai meggyőződésed miatt, vagy mert nem tetszett az, akivel épp kézen fogva sétálsz. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, jogod van ahhoz, hogy a hatóság érthető módon magyarázza el, mi történik veled, és mik a jogaid. Jogod van egy, a te érdekeidet képviselő ügyvéd segítségéhez, és ahhoz is, hogy a téged kihallgató rendőr igazságosan bánjon veled.

A börtönök állapota sokat elárul egy társadalomról. Bármit is követett el egy ember, annak a következménye egy demokratikus európai országban nem lehet kínzás vagy embertelen körülmények között történő fogvatartás. Ma a magyar börtönökbe a fogvatartottak közül több százan csupán szabálysértés miatt kerültek be, például mert nem tudtak kifizetni egy pénzbírságot. Sok embernek úgy kell letartóztatásban hónapokat eltölteni, hogy a végén kiderül: semmit nem követtek el.

Az elmúlt évtizedekben súlyos túlzsúfoltság alakult ki a magyar börtönökben. Nem volt ritka, hogy egy zárkában egyszerre csak egy ember tudott felállni az ágyáról, mert annyira kevés volt a hely. A börtönbüntetés egyik célja, hogy elrettentsen a bűncselekmények elkövetésétől. Viszont ugyanilyen fontos az is, hogy a büntetés letelte után szabaduló elítélt be tudjon illeszkedni a társadalomba: például munkát, becsületes megélhetést találjon. A túlzsúfolt, nyomasztó börtönkörülmények között töltött évek pont ellenkező hatást válthatnak ki. Mi ezért dolgozunk évtizedek óta a tisztességes, szabálykövető rendőri munkáért, az igazságos büntető eljárásokért és az emberhez méltó börtönkörülmények ért.

Te is segíthetsz

Támogasd ügyeinket és munkánkat!

További támogatási lehetőségek

Magyar Helsinki Bizottság