#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Hétköznapok hősei: Káldi József Miklós

Járvány idején az autós dudálás egyike azon kevés véleménynyilvánítási formának, amely ugyan köztéren történik, de figyelembe veszi a távolságtartás legitim járványügyi követelményét. Káldi József Miklóst és tüntető társait mégis megbirságolták szabálysértés miatt.

A Hétköznapok hősei olyan emberek, akik tettek azért, hogy mindannyiunknak jobb legyen akkor, amikor kiálltak másokért vagy saját magukért, és felléptek az igazságtalanság ellen.

Káldi József Miklós
Káldi József Miklós, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele

Káldi József Miklós egyike volt azoknak a tüntetőknek, akik a Kásler Miklós miniszter utasítására végrehajtott 60 százalékos „kórháziágy-felszabadítás”, azaz az országos kórházkiürítés miatt tiltakoztak a Lánchídnál a koronavírus járvány elején. Az akkor 79 éves férfi elismerte, hogy autójával politikai véleménynyilvánítás céljából körözött másokkal együtt a Clark Ádám téren és tülkölt, hogy tiltakozásukat a miniszterelnök is meghallja a budavári rezidenciájában. Az I. kerületi rendőrség őt ezért 30 ezer forintos bírsággal sújtotta a KRESZ kisebb fokú megsértésére hivatkozva.

A folyamatos bírságolások miatt a tüntetéssorozat abbamaradt.

Több tüntető sem értett egyet a bírságolással, ezért fellebbeztek a rendőrségi határozat ellen. Káldi József Miklósnak és társainak megbírságolása a hangjelzéssel kifejezett véleményükért a szólásszabadságba való aránytalan beavatkozás volt a Magyar Helsinki Bizottság szerint, ezért Káldi úr és más tüntetők képviseletében észrevételeket tettünk a rendőrségnek.

A szabálysértési hatóság végül megszüntette az eljárást ezekben az ügyekben és elengedte a korábban kiszabott bírságokat, mert járvány idején autós dudálással tiltakozni nem jelent veszélyt a társadalomra.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság