Éves jelentések

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tevékenysége – összhangban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseivel – átlátható és áttekinthető legyen.

Beszámolók és pénzügyi jelentések:

Könyvvizsgálói jelentések:

 

Többféleképpen is kimutatható, hogy milyen forrásokból él egy civil szervezet egy adott évben. A fenti Bevételek táblázatokban láthatod, hogy egy évben honnan és mennyi pénz folyt be hozzánk, függetlenül attól, hogy azt mikor fogjuk elkölteni. Ez adja a legközérthetőbb áttekintést a pénzügyi-számviteli háttérrel nem rendelkező olvasó számára.

A fenti pénzügyi beszámolók kiegészítő mellékletében a beérkezett adományok címszó alatt mutatjuk ki a bevételek azon részét, amit támogatási szerződés alapján kapunk adományozóktól, például az EU-tól, az ENSZ-től vagy magánalapítványoktól, és itt jelenítjük meg a magánadományozókat, SZJA 1%-os felajánlásokat, emberi jogi díjakat is. Itt nem jelennek meg egyes bevételek, például a közhasznú tevékenységért (például eseti kutatás) vagy vállalkozási tevékenységért (például fordítás) megbízási szerződés alapján kapott összegek, vagy a nekünk megítélt perköltség.

Végül a fenti pénzügyi beszámolók eredménykimutatás táblázatában a jogi előírásoknak megfelelően időbeli elhatárolást alkalmazunk. Ez azt jelenti, hogy a hozzánk befolyt összegeknek csak azt a részét számoljuk be egy év költségvetésébe támogatásként, amely az abban az évben felmerülő költségek fedezésére szolgál. Egyszerű példa: kapunk az EU-tól 2022-ben egy egyösszegű támogatást egy kétéves projektre, ami 2023 januárjában kezdődik. Ebben az esetben a fenti bevételek és pénzügyi beszámolók beérkezett adományok táblázatában a teljes összeg 2022-ben fog megjelenni, de a pénzügyi beszámolók eredménykimutatásában csak 2023-ban és 2024-ben, arányosan elosztva jelenik majd meg. Ezért fordulhat elő, hogy eltérő éves összegeket látsz a különböző táblázatokban.
Letölthető anyagok

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság