#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Kisokos és mintabeadványok a plexi nélküli és érintkezést biztosító beszélőhöz a börtönben

A Magyar Helsinki Bizottság régóta dolgozik azon, hogy a fogvatartottak és hozzátartozóik minél közvetlenebb és bensőségesebb módon tudjanak egymással kapcsolatot tartani. Ezért régóta küzdünk azért is, hogy a beszélőn a családtagok megérinthessék, megölelhessék egymást, ezt ne akadályozza a plexifal.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (közismert nevén a strasbourgi bíróság) 2023 őszén a Takó és Visztné ügyben megállapította, hogy általában a látogatók és a fogvatartottak szétválasztása sérti a magán- és családi élethez fűződő alapvető jogot. A beszélőn a fizikai kapcsolatot tiltani csak akkor lehet, ha annak van valamilyen oka. Ebben az ügyben egy fogvatartott édesanyjának és feleségének is 5-5 ezer eurós kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság, mert a beszélőkön évek óta plexi fallal választják el tőlük a családtagjukat minden jogos indok nélkül.

A Magyar Helsinki Bizottságnál szeretnénk támogatni a családokat, hogy plexifal nélkül találkozhassanak egymással, és a látogatás során megölelhessék, megérinthessék, megpuszilhassák egymást. Ezért öt mintabeadványt és hozzájuk kapcsolódó tájékoztatót készítettünk, amiket egymás után kell ki tölteni és beadni annak, aki szeretné a családtagját plexi nélkül látni és megérinteni a beszélőn. Ha a beadványokat elutasítják, akkor a strasbourgi bírósághoz lehet fordulni, amely kártérítést adhat. 

Kinek, mit, hova, mikor kell beadnom a plexi nélküli beszélőhöz?

  1. Adjon be kérelmet a bv. intézet parancsnokához. Ha ő elutasítja a kérelmet, akkor az elutasításról szóló levél átvételétől számított 
  2. 15 napon belül adjon be panaszt az agglomerációs parancsnoknak. A panaszt a annak a bv. intézetnek a címére kell küldeni, ahol a fogvatartott van, de a címzett az agglomerációs parancsnok legyen. Ha ő elutasítja a panaszt, akkor 
  3. adjon be ügyészi panaszt a bv. intézet szerinti vármegyei főügyészségnél (ennek nincs határideje, de érdemes mielőbb beadni), ha az is elutasítja a panaszát, akkor a levél átvételétől számított
  4. 8 napon belül adjon be felülvizsgálati kérelmet a Legfőbb Ügyészséghez. Ezt a kérelmet a vármegyei főügyészség címére kell küldeni, a címzett pedig a Legfőbb Ügyészség. Ha ezt a kérelmét is elutasítják, akkor 
  5. az elutasítást tartalmazó levél átvételét követően 4 hónapon belül az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordulhat kérelemmel. Ezt a PDF dokumentumot az Adobe Acrobat Reader nevű szoftverrel tudja megnyitni és kiegészíteni. A szoftver ingyenesen az Adobe oldaláról, ide kattintva tölthető le. Ha nem jár sikerrel, akkor ezt a nyomtatható változatot nyomtassa ki egyoldalas dokumentumként és a fenti tájékoztatóban foglaltak szerint egészítse ki a saját adataival, aláírásával és a szükséges mellékletekkel.

Fontos, hogy ha elég sokan nyújtanak be a plexi miatt beadványt, akkor az segíthet a  gyakorlat megváltoztatásában. Azt, hogy ez biztosan bekövetkezik, sajnos nem tudjuk garantálni. 
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság