Adó 1% felajánlás

Mit csinálunk? Kik vagyunk?

Olykor védtelennek érezzük magunkat a hatalmas állammal szemben. Sokan közülünk még kiszolgáltatottabbak: gyakrabban éri őket hátrányos megkülönböztetés, vagy nem tudják a saját érdekeiket érvényesíteni, ha sérelem éri őket. 

A Magyar Helsinki Bizottság azoknak segít, akiknek a magyar állam megsérti az emberi jogait. Adód 1%-ának felajánlásával hozzájárulhatsz, hogy az igazukért küzdő emberek ne maradjanak magukra a hatalommal szemben.

Támogasd, hogy minél többeknek tudjunk ingyenes jogi segítséget nyújtani, ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

 

1% tőled, 100% tőlünk.

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

 

Hogyan tudod a legegyszerűbben felajánlani az adó 1 százalékodat?

2024. május 21-ig legkönnyebben az eSZJA felületen, ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni. A kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42.

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akár postai úton, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain a 23EGYSZA jelű nyomtatványon is tudsz rendelkezni. 

7 érv, hogy miért a Magyar Helsinki Bizottságot támogasd

 1. A Karmelita körüli kordon felhúzásával próbálták meg a Telex újságíróit megakadályozni abban, hogy a kormányülésre érkező kormánytagokat kérdezzék. A tudósítók a Magyar Helsinki Bizottság segítségével bírósághoz fordultak. A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az intézkedés szükségtelen és aránytalan volt, ráadásul az újságírók véleménynyilvánításhoz való jogát is csorbította.
 2. A pécsi Heindl Péter évek óta küzd az általa törvénysértőnek tartott kormányzati plakátkampányokkal szemben. Az különösen zavarja, amikor iskola területén kampányol a kormány azzal, hogy az ellenzék háborúpárti, mert ezzel a gyerekekre is hatnak. Pere arról is szól, meddig tart a véleménynyilvánítás szabadsága.
 3. Lőrincz Zoltánnak megsértették az emberi méltósághoz és jóhírnévhez fűződő jogát. Ezt mondta ki a bíróság jogerős ítéletében, miután a helyi jegyző kérte a gyámhivatalt, hogy helyezze gondnokság alá a közügyek iránt aktívan érdeklődő magyi polgárt. Ha a jegyző sikerrel járt volna, akkor Zoltán önállóan már nem kérhetett volna ki közadatot, nem tehetett volna közérdekű bejelentést a visszaélésekkel szemben. Nyilvános bocsánatkérést azóta sem kapott a vele szemben indított eljárás miatt, ezért a Kúriához fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.
  őrincz Zoltán, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele
 4. Lass Andrea egy repedezett járdaszakaszt festett át négyszínűre, ami miatt szabálysértési eljárást indítottak vele szemben. Ügyfelünket első fokon figyelmeztetésben részesítették, ebbe mégsem nyugodott bele. Ugyan kimondták szabálysértési felelősségét, de ő csak élni kívánt alkotmányos jogával, a véleménynyilvánítás szabadságával. A Fővárosi törvényszék jogerős ítélete végül kimondta, hogy repedező járdákat kiszínezni nem számít rongálásnak.

 5. Egy budapesti kilakoltatás ellen tiltakozó, csupán passzívan ellenálló lakhatási aktivistát lőttek meg sokkolóval a rendőrök közvetlen közelről. Kiszely Tibor a Magyar Helsinki Bizottság segítségével megpanaszolta a rendőri intézkedést, mert fontosnak tartja, hogy ne maradjon szó nélkül a szükségtelenül és aránytalanul erőszakos rendőri intézkedés: „semmiféle agresszív viselkedést nem tanúsítottam, csak ültem egy helyben hátrakulcsolt kézzel. Szerintem felesleges és erősen eltúlzott volt sokkolót használni velem szemben. Bármelyikünkkel szemben az lett volna.” Az ügyben jelenleg az Alkotmánybíróság döntését várjuk.Kiszely Tibor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele
 6. Elutasította az Alkotmánybíróság a Külügyminisztérium elé krétafestékkel jachtparkolót kijelölő aktivisták ügyét. A járdára való rajzolás, akár lemosható festékkel, ugyanis egy új határozat értelmében bűncselekménynek minősül, a tulajdonjog védelmével felülírva az eddig jóval fontosabb véleménynyilvánítási jogot. Ám ennek a történetnek még nincs vége, Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bíróságára visszük, mert ha nem tesszük, egyre inkább az rögzül az emberekben, hogy jobb lehajtott fejjel csendben maradni. Ki kell állnunk azok mellett, akik ki mertek állni a hatalommal szemben.
  Orosz Anna és Tóth Endre
 7. Juhász István az a miskolci buszsofőr, akit egy óvatlan beszólás miatt bántalmaztak a rendőrök. Törött bordával jött ki a fogdából, mégis megszüntették a nyomozást az ügyében, miközben az ellene becsületsértés és zaklatás miatt indított perben már el is ítélték. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele nem nyugszik bele ebbe, és panaszt adott be, hogy feljelentését tisztességesen vizsgálják ki. 
Ajánld adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy minél több hasonló ügyben tudjunk segítséget nyújtani!

 

Miért fontos rendelkeznem az 1%-omról?

Az adód 1 százalékának felajánlásával úgy segítheted egy civil szervezet munkáját és támogathatsz egy jó ügyet, hogy neked nem is kerül pénzbe. Ne hagyd veszni ezt a lehetőséget, mert, ha nem rendelkezel az 1%-odról, akkor az visszaszáll az államra. 

Hogyan zajlik a rendelkezés folyamata?

Az egyszázalék nyilatkozat kitöltése és elküldése csupán pár percet vesz igénybe.
Ha van ügyfélkapus regisztrációd, akkor az
eszja.nav.gov.hu oldalon keresztül tudsz a legkönnyebben rendelkezni adód 1%-áról. A kitöltéshez az ügyfélkapus bejelentkezés után kattints az „1+1%-os nyilatkozat” részen a „NYILATKOZOM” gombra. Az adataid kitöltése után „A civil kedvezményezett adószáma” sorban megadhatod ezt a számot: 19013983-1-42, vagy használhatod a keresőt és elkezdheted begépelni: Magyar Helsinki Bizottság. Ha kiválasztod a találati listából a ránk vonatkozó sort, a rendszer automatikusan kitölti az adatlapnak ezt a részét.

Kérjük, hogy a személyes adataid résznél található jelölőnégyzetben járulj hozzá, hogy megkapjuk a nevedet és az elérhetőségeidet, hogy megköszönhessük a támogatásodat, és beszámolhassunk a munkánk eredményeiről a későbbiekben!

Az űrlap alsó részén egy általad kiválasztott egyház számára ajánlhatsz fel további 1%-ot a személyi jövedelemadódból, ha szeretnél. 

Amikor végeztél a kitöltéssel, előbb a mentés, majd a „Tovább a beadáshoz” gombra kattintva ellenőrizheted a nyilatkozatodat. A végleges beadáshoz a megjelenő oldalon kattintson a „Beadás” gombra!

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akkor a NAV honlapján is elérhető 23EGYSZA nyomtatványon is felajánlhatod az 1%-od.  A kitöltött 23EGYSZA űrlapot postai úton vagy személyesen, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálataira is eljuttathatod. 

Ha munkáltatód készíti az adóbevallásodat, de nem szeretnéd, hogy megtudják, kinek adtad az 1%-odat, a nyilatkozatot utólag is elküldheted a NAV címére.

Bármelyik módon is rendelkezz, ha a Magyar Helsinki Bizottságnak ajánlod fel az adód 1 százalékát, akkor a kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42

Meddig rendelkezhetek az adóm 1 százalékáról?

Az szja 1+1%-ról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni. Az 1%-os nyilatkozatok leadásának, beküldésének határideje az adóbevallástól függetlenül 2024. május 21.

Mire költi a Magyar Helsinki Bizottság a felajánlásomat?

A Magyar Helsinki Bizottság évente több ezer embernek ad ingyenes és szakszerű jogi segítséget. Bevételeink teszik lehetővé, hogy ügyfeleinkkel együtt küzdjünk az őket ért igazságtalanságok ellen. Minden felajánlott adóforint hozzájárul, hogy ügyfeleink megkapják a jogi segítséget, amire szükségük van.

A felajánlott adó 1%-okból befolyt pénz elköltéséről a civil szervezeteknek be kell számolni a NAV-nak. A működési költségekre a kedvezményezettek maximum 30 százalékot használhatnak fel. Ha valamilyen visszaélés történik, akkor az adóhatóság akár a teljes összeget is visszafizettetheti, és a NAV „fekete listájára” is felteszi azt.


Nézd meg, hogyan használjuk fel a pénzed!

A Magyar Helsinki Bizottság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tevékenysége – összhangban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseivel – átlátható és áttekinthető legyen. Ezért minden évben közzétesszük honlapunkon a részletes pénzügyi beszámolónkat és közhasznúsági jelentésünket. Ezekből minden támogatónk és minden érdeklődő nyomon követheti, mennyi és milyen jellegű támogatásban részesül a szervezet, és hogy mire költjük bevételeinket, így például a nekünk felajánlott adó 1%-okat.

Az éves jelentéseket itt találod.

Kevés pénzt keresek. Akkor is érdemes rendelkeznem?

Tavaly összesen több mint 15 milliárd forint jutott el 29 505 civil szervezet. Ha mindenki felajánlaná az adója 1%-át, ez az összeg a duplája is lehetne.

Mi mindenkit biztatunk, akinek jogában áll rendelkeznie az 1%-áról, hogy tegye meg, függetlenül attól, mekkora összeget tud felajánlani. Sok kicsi sokra megy!

Köszönjük, ha idén a Magyar Helsinki Bizottságot támogatod adód 1%-ával!
Magyar Helsinki Bizottság