Adó 1% felajánlás

Mit csinálunk? Kik vagyunk?

Olykor védtelennek érezzük magunkat a hatalmas állammal szemben. Sokan közülünk még kiszolgáltatottabbak: gyakrabban éri őket hátrányos megkülönböztetés, vagy nem tudják a saját érdekeiket érvényesíteni, mert például nincs pénzük ügyvédi segítségre, ha sérelem éri őket.

A Magyar Helsinki Bizottság azoknak segít, akiknek a magyar állam megsérti az emberi jogait. Ügyfeleink: menekült, fogva tartott, diszkriminált emberek és olyanok, akiket hátrány ért azért, mert kiálltak magukért vagy társaikért a hatalommal szemben.

Az ukrajnai háború elől hazánkba menekülőket is az első perctől segítjük. A háború kitörése óta ügyeletben vagyunk, eddig több, mint 4000 egyéni megkeresésre válaszoltunk, tízezrek számára készítettünk közérthető jogi tájékoztatókat.

Támogasd, hogy minél több embernek tudjunk segíteni, ajánld fel adód 1%-át nekünk, és biztass erre másokat is!
1% tőled, 100% tőlünk.

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

Hogyan tudod a legegyszerűbben felajánlani az 1%-odat?

Május 20-ig legkönnyebben az ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni. A kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42.

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akár postai úton, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain a 21EGYSZA elnevezésű űrlapon is tudsz rendelkezni. 

7 érv, hogy miért a Helsinki Bizottságot támogasd

  1. Csúcs Zsombort egy el nem követett szabálysértésért állították elő a rendőrök erőszakosan. Számos sérülést szerzett, szidalmazták és bilincsbe verték. Itthon az ügyészség nem nyomozott elég körültekintően. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele a strasbourgi bírósághoz fordult. Az Emberi Jogok Európai Bírósága pedig tavaly igazat adott neki, és megállapította, hogy a magyar állam megsértette emberi jogait. 
  2. Segítségünkkel egy értelmi fogyatékos férfi, akit szemetelés és egyéb kisebb szabálysértések miatt 71 napig jogellenesen fogva tartottak, kiszabadult a börtönből.
  3. Egy roma nőt alsóneműre vetkőztettek a rendőrök. Segítségünkkel panaszt nyújtott be a túlzó intézkedések ellen. A rendőrség végül elismerte a vétséget, és bocsánatot kért ügyfelünktől.
  4. Pető Attilát az egykori ministráns fiút papja molesztálta. Az áldozat az egyháztól támogatást remélt, ehelyett feljelentették őt. Most mi képviseljük Attilát a bíróságon, hogy végre igazságot szolgáltassanak neki.
  5. Egy dolgozó anyukától „ismétlődő szülés veszélye” miatt vált meg munkahelye. Mára jogerős ítélet mondja ki, hogy hátrányosan megkülönböztették. A pereskedés hatására ügyfelünknek fizetett egykori munkahelye.
  6. A dühös rendőrök kocsijából cibálták ki az 57 kilós asszonyt. Egyik karja kitört vállból, a másik könyéknél tört el. A hazai hatóságok ejtették az ügyet. Ügyfelünkkel a strasbourgi bírósághoz fordultunk, hogy kimondják végre a nyilvánvaló bántalmazást.
  7. A rendőrök egy hajnalban állították elő Csóka-Szűcs Jánost egy Facebook-posztja miatt. Rémhírterjesztéssel gyanúsították, kihallgatás után nem vitték haza a mozgássérült férfit. Segítségünkkel sikerült megszüntetni az abszurd büntetőeljárást.
Ajánld adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy minél több hasonló ügyben tudjunk segítséget nyújtani!

Miért fontos rendelkeznem az 1%-omról?

Az adód 1%-ának felajánlásával úgy segítheted egy civil szervezet munkáját és támogathatsz egy jó ügyet, hogy neked nem is kerül pénzbe. Ne hagyd veszni ezt a lehetőséget, mert, ha nem rendelkezel az 1%-odról, akkor az visszaszáll az államra. 

Fontos információ, hogy azok is tudnak rendelkezni az 1%-ról, akiknek nincsen idén fizetendő adójuk a családi adóvisszatérítés miatt. A NAV tájékoztatása alapján az adó 1+1 százalékára vonatkozó rendelkezés az adó-visszatérítés figyelembe vétele nélkül megállapított adó összegére tehető meg. Vagyis ugyanúgy fel tudják azok a családos adófizetők is ajánlani adójuk 1%-át, akik a teljes befizetett szja összeget visszakapták.

Hogyan zajlik a rendelkezés folyamata?

Ha van ügyfélkapus regisztrációd, akkor az eszja.nav.gov.hu oldalon keresztül tudsz rendelkezni adód 1%-áról. A kitöltéshez semmi másra nincs szükséged, mint hogy a bejelentkezés után elkezded begépelni a kiválasztott civil szervezet nevét: Magyar Helsinki Bizottság. Ha jól csinálod, egy legördülő menüből felugrik a teljes név és a ránk vonatkozó összes adatot automatikusan kitölti a rendszer.

A másik lehetőség, hogy az adószámunkat gépeled be a megfelelő mezőbe: 19013983-1-42.  

Az utána következő részben egy általad kiválasztott egyház számára ajánlhatsz fel további 1%-ot a személyi jövedelemadódból, ha szeretnél. 

Amikor végeztél a saját adataid megadásával, előbb a mentés, majd a küldés gombra kattintva tudod leadni a nyilatkozatodat.

A nyilatkozat kitöltése és elküldése csupán pár percet vesz igénybe.

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akkor a NAV honlapján is elérhető 21EGYSZA nyomtatványon is felajánlhatod az 1%-od.  A kitöltött 21EGYSZA űrlapot postai úton vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálataira is eljuttathatod. 

Ha munkáltatód készíti a nyilatkozatodat, de nem szeretnéd, hogy megtudják, kinek adományoztál, a nyilatkozatot utólag is elküldheted a NAV címére.

 

Bármelyik módon is rendelkezz, ha a Magyar Helsinki Bizottságnak ajánlod fel az adód 1%-át, akkor a kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42

 

Ha az adataid közlésére felhatalmazást adsz, akkor a kedvezményezettként megjelölt szervezet megkereshet, tájékoztatást nyújthat neked, és adataidat a rendelkezéstől számított öt évig kezelheti. Az adatok feltüntetése a nyilatkozaton önkéntes, szabadon eldöntheted szeretnéd-e, hogy azok is eljussanak a kedvezményezett civil szervezethez.

Meddig rendelkezhetek az adóm 1%-ról?

Az szja 1+1%-ról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni. Az 1%-os nyilatkozatok leadásának, beküldésének határideje az adóbevallástól függetlenül május 20.

Mire költi a Magyar Helsinki Bizottság a felajánlásomat?

A Magyar Helsinki Bizottság évente több ezer embernek ad ingyenes és szakszerű jogi segítséget. Bevételeink teszik lehetővé, hogy ügyfeleinkkel együtt küzdjünk az őket ért igazságtalanságok ellen. Minden felajánlott adóforint hozzájárul, hogy ügyfeleink megkapják a jogi segítséget, amire szükségük van.

A felajánlott 1%-okból befolyt pénz elköltéséről a civil szervezeteknek be kell számolni a NAV felé. A működési költségekre a kedvezményezettek maximum 30 százalékot használhatnak fel. Ha valamilyen visszaélés történik, akkor az adóhatóság akár a teljes összeget is visszafizettethetik, és a NAV “fekete listájára” is felteszi azt.

Nézd meg, hogyan használjuk fel a pénzed!

A Magyar Helsinki Bizottság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tevékenysége – összhangban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseivel – átlátható és áttekinthető legyen. Ezért minden évben közzétesszük honlapunkon a részletes pénzügyi beszámolónkat és közhasznúsági jelentésünket. Ezekből minden támogatónk és minden érdeklődő nyomon követheti, mennyi és milyen jellegű támogatásban részesül a szervezet, és hogy mire költjük bevételeinket, így például a nekünk felajánlott adó 1%-okat.

Az éves jelentéseket itt találod.

Kevés pénzt keresek. Akkor is érdemes rendelkeznem?

Tavaly összesen 10.5 milliárd Ft-hoz jutott mintegy 27 000 civil szervezet. Ha mindenki felajánlaná az adója 1%-át, ez az összeg a duplája lenne.

Mi mindenkit biztatunk, akinek jogában áll rendelkeznie az 1%-áról, hogy tegye meg, függetlenül attól, mekkora összeget tud felajánlani. Sok kicsi sokra megy!

Köszönjük, ha idén a Magyar Helsinki Bizottságot támogatod adód 1%-ával!
Magyar Helsinki Bizottság