Adó 1% felajánlás

Mit csinálunk? Kik vagyunk?

Olykor védtelennek érezzük magunkat a hatalmas állammal szemben. Sokan közülünk még kiszolgáltatottabbak: gyakrabban éri őket hátrányos megkülönböztetés, vagy nem tudják a saját érdekeiket érvényesíteni, ha sérelem éri őket. 

A Magyar Helsinki Bizottság azoknak segít, akiknek a magyar állam megsérti az emberi jogait. Ügyfeleink: menekült, fogva tartott, diszkriminált emberek és olyanok, akiket hátrány ért azért, mert kiálltak magukért vagy társaikért a hatalommal szemben.

Támogasd, hogy minél többeknek tudjunk ingyenes jogi segítséget nyújtani, ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

 

1% tőled, 100% tőlünk.

ADÓSZÁMUNK: 19013983-1-42

 

Hogyan tudod a legegyszerűbben felajánlani az adó 1 százalékodat?

Május 22-ig legkönnyebben ügyfélkapun keresztül tudsz rendelkezni. A kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42.

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akár postai úton, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain a 22EGYSZA jelű nyomtatványon is tudsz rendelkezni. 

7 érv, hogy miért a Magyar Helsinki Bizottságot támogasd

 1. A gyámügy törvénytelenül akarta megakadályozni, hogy Hanol Ádám, egy bejegyzett élettársi kapcsolatban élő férfi szabályosan örökbe fogadhasson egy újszülött gyereket, akiről az édesanyja lemondott a család javára. Kilenc hónapnyi várakozás után a Helsinki Bizottság segítségével végre hivatalosan is elismerték az örökbefogadó apát teljes jogú szülőnek. A kislány így szerető közegben, történetesen egy szivárványcsaládban nőhet fel.
  adó 1% Helsinki Bizottság
 2. Mák Viktor egyike azoknak az antifasiszta fiataloknak, akikre sötétruhás szélsőjobbos támadók vadásztak Budán. Az elkövetők még aznap nyilvános győzelmi jelentésben, fotóval számoltak be az erőszakos akcióról, a hatóságok mégsem emeltek vádat senki ellen. Viktor és társai nem nyugodtak bele, pótmagánvádas eljárásban akarnak elégtételt szerezni, ahol nekik kell bizonyítaniuk az erőszakos támadók bűnösségét. A bátor fiatalokat a Helsinki Bizottság képviseli a bíróságon.
  Mák Viktor
 3. Megakadályoztuk, hogy emberi jogi aktivista ügyfelünket kiutasítsák Oroszországba. A 35 éves, orosz állampolgárságú Jevgenyij Beljakov számára életveszélyes lenne visszatérni hazájába, mivel valószínűleg besoroznák, és arra kényszerítenék, hogy meggyőződése ellenére Ukrajnában harcoljon.
 4. Végtaghiányos ügyfelünk éppen csak szokni kezdte új lábprotézisét, azért ment volna orvoshoz, mert nem volt jól, amikor a rendőrök közlekedési szabálysértés miatt bevitték. Mankó és segítség híján nagyon nehéz volt neki az a három nap, amit a Gyorskocsi utcában töltött bezárva. Zoltán a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a bírósághoz fordult, és sikerrel járt. Jogerős ítélet kötelezi a rendőrséget, hogy bocsánatot kérjen a férfitől, és másfél millió forintos sérelemdíjat fizessen neki a személyi szabadságának és emberi méltóságának megsértése miatt.
 5. A Helsinki Bizottság segítségével két fiatal személyiségi jogi pert indított a rendőrség ellen. A 15 éves fiúk 72 órát töltöttek őrizetben egy rablás miatt, amit nem ők követtek el. Ezalatt még azt sem árulták el nekik, miért vitték be őket. Végül a rendőrség bocsánatot kért az ártatlanul meghurcolt középiskolásoktól és sérelemdíjat fizetett nekik.
 6. A Magyar Helsinki Bizottság képviseli az öt elbocsátott kölcseys tanárt az általuk indított munkaügyi perben, melynek tárgyalása már elkezdődött.
 7. Az ukrajnai háború elől hazánkba menekülőket is az első perctől segítjük. A háború kitörése óta ügyeletben vagyunk, eddig csaknem 9000 egyéni megkeresésre válaszoltunk, tízezrek számára készítettünk közérthető jogi tájékoztatókat.
Ajánld adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy minél több hasonló ügyben tudjunk segítséget nyújtani!

 

Miért fontos rendelkeznem az 1%-omról?

Az adód 1 százalékának felajánlásával úgy segítheted egy civil szervezet munkáját és támogathatsz egy jó ügyet, hogy neked nem is kerül pénzbe. Ne hagyd veszni ezt a lehetőséget, mert, ha nem rendelkezel az 1%-odról, akkor az visszaszáll az államra. 

Hogyan zajlik a rendelkezés folyamata?

Az egyszázalék nyilatkozat kitöltése és elküldése csupán pár percet vesz igénybe.
Ha van ügyfélkapus regisztrációd, akkor az
eszja.nav.gov.hu oldalon keresztül tudsz a legkönnyebben rendelkezni adód 1%-áról. A kitöltéshez az ügyfélkapus bejelentkezés után kattints az „1+1%-os nyilatkozat” részen a „NYILATKOZOM” gombra. Az adataid kitöltése után „A civil kedvezményezett adószáma” sorban megadhatod ezt a számot: 19013983-1-42, vagy használhatod a keresőt és elkezdheted begépelni: Magyar Helsinki Bizottság. Ha kiválasztod a találati listából a ránk vonatkozó sort, a rendszer automatikusan kitölti az adatlapnak ezt a részét.

Kérjük, hogy a személyes adataid résznél található jelölőnégyzetben járulj hozzá, hogy megkapjuk a nevedet és az elérhetőségeidet, hogy megköszönhessük a támogatásodat, és beszámolhassunk a munkánk eredményeiről a későbbiekben!

Az űrlap alsó részén egy általad kiválasztott egyház számára ajánlhatsz fel további 1%-ot a személyi jövedelemadódból, ha szeretnél. 

Amikor végeztél a kitöltéssel, előbb a mentés, majd a „Tovább a beadáshoz” gombra kattintva ellenőrizheted a nyilatkozatodat. A végleges beadáshoz a megjelenő oldalon kattintson a „Beadás” gombra!

Ha nincs ügyfélkapus regisztrációd, akkor a NAV honlapján is elérhető 22EGYSZA nyomtatványon is felajánlhatod az 1%-od.  A kitöltött 22EGYSZA űrlapot postai úton vagy személyesen, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálataira is eljuttathatod. 

Ha munkáltatód készíti a az adóbevallásodat, de nem szeretnéd, hogy megtudják, kinek adtad az 1%-odat, a nyilatkozatot utólag is elküldheted a NAV címére.

Bármelyik módon is rendelkezz, ha a Magyar Helsinki Bizottságnak ajánlod fel az adód 1 százalékát, akkor a kedvezményezettnek szánt rovatba ezt az adószámot írd: 19013983-1-42

Meddig rendelkezhetek az adóm 1 százalékáról?

Az szja 1+1%-ról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni. Az 1%-os nyilatkozatok leadásának, beküldésének határideje az adóbevallástól függetlenül 2023. május 22.

Mire költi a Magyar Helsinki Bizottság a felajánlásomat?

A Magyar Helsinki Bizottság évente több ezer embernek ad ingyenes és szakszerű jogi segítséget. Bevételeink teszik lehetővé, hogy ügyfeleinkkel együtt küzdjünk az őket ért igazságtalanságok ellen. Minden felajánlott adóforint hozzájárul, hogy ügyfeleink megkapják a jogi segítséget, amire szükségük van.

A felajánlott adó 1%-okból befolyt pénz elköltéséről a civil szervezeteknek be kell számolni a NAV-nak. A működési költségekre a kedvezményezettek maximum 30 százalékot használhatnak fel. Ha valamilyen visszaélés történik, akkor az adóhatóság akár a teljes összeget is visszafizettetheti, és a NAV „fekete listájára” is felteszi azt.


Nézd meg, hogyan használjuk fel a pénzed!

A Magyar Helsinki Bizottság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tevékenysége – összhangban a vonatkozó jogszabályok rendelkezéseivel – átlátható és áttekinthető legyen. Ezért minden évben közzétesszük honlapunkon a részletes pénzügyi beszámolónkat és közhasznúsági jelentésünket. Ezekből minden támogatónk és minden érdeklődő nyomon követheti, mennyi és milyen jellegű támogatásban részesül a szervezet, és hogy mire költjük bevételeinket, így például a nekünk felajánlott adó 1%-okat.

Az éves jelentéseket itt találod.

Kevés pénzt keresek. Akkor is érdemes rendelkeznem?

Tavaly összesen 10.944.533.785 ft-hoz jutott 28.795 civil szervezet. Ha mindenki felajánlaná az adója 1%-át, ez az összeg a duplája lenne.

Mi mindenkit biztatunk, akinek jogában áll rendelkeznie az 1%-áról, hogy tegye meg, függetlenül attól, mekkora összeget tud felajánlani. Sok kicsi sokra megy!

Köszönjük, ha idén a Magyar Helsinki Bizottságot támogatod adód 1%-ával!
Magyar Helsinki Bizottság