Börtön kisokos

Tájékoztató a legfontosabb tudnivalókról bevonulás előtt


börtön-kisokos borító

A képre kattintva letöltheti a Börtön kisokos tájékoztatót.

Ebben a tájékoztatóban összefoglaltuk, hogy 

 • mik azok a legfontosabb szabályok, amiket tudniuk kell a fogvatartottaknak a börtönben,
 • mire készüljön, aki bevonulás előtt áll, valamint
 • mit tud tenni a rab, ha jogsérelem érte.

Ebben a tájékoztatóban a büntetés-végrehajtási intézetbe bevonulással, valamint az ott tartózkodással kapcsolatos legfontosabb kérdéseket és válaszokat foglaljuk össze. Az információk tájékoztató jellegűek. Ez azt jelenti, hogy a gyorsan változó szabályozás miatt lehet, hogy amikor Ön olvassa ezt a tájékoztatót, már a szabályok egy része megváltozott. Pontos információt csak a hatályos szabályok adnak. A tájékoztató végén felsoroltuk, hogy milyen törvények, rendeletek és utasítások tartalmazzák a büntetés-végrehajtásra vonatkozó szabályokat. A mindenkori érvényes szabályok egy részét megtalálja a www.net.jogtar.hu oldalon és a büntetés-végrehajtás oldalán a https://bv.gov.hu/hu/jogszabalyok  aloldalon. 

Ha kérdésére nem talál választ, vagy konkrét kérdése, javaslata van a tájékoztatóval kapcsolatban, kérjük, írjon nekünk a helsinki@helsinki.hu e-mail címre, vagy postán a Magyar Helsinki Bizottság, 1074 Budapest, Dohány utca 20. II/9., 1242 Budapest, Pf. 317. címre. Telefonon is kereshet minket hétköznaponként 9-15 óra között: + 36/1 321 4323, + 36/1 321 4327, + 36/1 321 4141.Behívót kaptam

 • Bevonuljak önként vagy várjam meg, hogy bevisznek?

  Ha megkapja a behívót, akkor a megadott időpontban menjen el abba a  büntetés-végrehajtási intézetbe, ami a behívón szerepel. 

  Ha nem veszi át a levelet, vagy nem vonul be a megadott börtönbe a megadott időben, akkor körözni fogják, és ha elkapják, beviszik.   Ekkor az előállítás költségét is Önnek kell kifizetnie. Ha nem vonul be időben, biztosan elveszti a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményét („kedvezményt”), és a teljes kiszabott büntetését ki kell töltenie („csontra”) akkor is, ha kifogástalanul viselkedik.

 • Mi történik bent, miután megérkeztem?

  Miután megérkezik a börtönbe, elindul az Ön befogadási eljárása. Ezt a Befogadási és Fogvatartási Bizottság (BFB) végzi. Letétbe helyezik a dolgait, megvizsgálja Önt a bv. (büntetés-végrehajtási) orvos, és beszélnek Önnel: megkérdezik a helyzetéről, körülményeiről, céljairól, hogy tudják, milyen szabályokat alkalmazzanak Önre. 

  A BFB I., II., III., IV. vagy V. kategóriába sorolja Önt.  A kezdeti kategóriába sorolás függ attól, hogy Önt fogház, börtön, vagy fegyház büntetésre ítélték, milyen hosszú a büntetés, visszaeső-e, a kockázatelemzés mit állapított meg Önnel kapcsolatban. A később megszerzett vagy elvesztett kreditpontoktól függően enyhébb vagy szigorúbb kategóriába kerülhet. Minél alacsonyabb kategóriában van, annál szabadabb lesz az élete a börtönben és annál több lehetősége lesz.

  A kreditrendszerről bővebben itt olvashat. Hol fognak elhelyezni?

 • A lakhelyemhez legközelebbi bv.-ben fogom a büntetésemet tölteni?

  Nem biztos. Az országos parancsnokság (BvOP) jelöli ki, hogy melyik bv. intézetben fogja tölteni a büntetését. A döntéskor sok szempontot vesznek figyelembe (pl. a börtön telítettségét, hogy az Ön milyen munkát képes elvégezni, családjának a lakóhelyét, a kezdeti kategória-besorolást, a biztonsági fokozatot, bűntársakat, stb.). Jó esetben a lakhelyéhez és szeretteihez legközelebbi bv. intézetben fogják Önt elhelyezni.

 • Mit tehetek, ha a lakóhelyemtől messze helyeztek el?

  Ha Önnek a bevonulása után nem megfelelő helyen van az elhelyezése, akkor kérheti az országos parancsnokságtól, hogy szállítsák át. A kérelmében meg kell jelölnie azokat az okokat, amik miatt azt szeretné, hogy másik bv. intézetben helyezzék el, például, hogy közelebb legyen a családjához vagy a tárgyalásai helyszínéhez, nagyobb eséllyel kaphasson munkát, ne a haragosaival egy intézetben legyen elhelyezve, esetleg valamilyen iskola/képzés indul másik bv. intézetben és ezen részt szeretne venni. A kérése teljesítéséről az országos parancsnokság dönt. A döntés ellen panaszt tehet, de a második döntés ellen nincs további panaszlehetőség. Újabb kérelmet a második döntést követő fél év múlva lehet ismét benyújtani.

 • Hányan leszünk egy zárkában? Mekkora egy zárka?

  Általában többszemélyes zárkában helyezik el a fogvatartottakat. A törvény meghatározza, hogy mekkora helyet kell biztosítani egy rabnak. Ha Önnek a zárkában nem jut ennyi hely, akkor panaszt tehet. Ha Ön egyedül van egy zárkában, legalább hat, ha másokkal együtt, akkor fejenként legalább négy négyzetméter területnek kell jutnia. Ezt élettérnek hívják, amit úgy lehet kiszámítani, hogy a zárka alapterületéből le kell vonni a WC és a mosdó területét. A zárkában a kötelező élettér mellett minden rab számára hat köbméter légteret is biztosítani kell.

 • Hogyan kaphatok kártalanítást, ha túlzsúfolt zárkában vagyok?

  Kártalanítási kérelmet első alkalommal akkor lehet beadni, ha valaki legalább két hónapig jogsértő körülmények között volt fogvatartva. Ha ennél a két hónapnál korábban szabadul a fogvatartott vagy a jogsértő körülmények hamarabb szűnnek meg, akkor hamarabb is be lehet adni a kártalanítási kérelmet. Ha nem szűnnek meg a jogsértő körülmények, akkor viszont ki kell várni a két hónapot.

  Ha már áthelyezték olyan zárkába, ahol van négy négyzetméter mozgástere (vagy ha egyedül van, akkor hat), akkor ettől az időponttól kezdődően 6 hónapon belül adhatja be a kérelmet. A kérelem egy formanyomtatvány, amit a bv. intézettől tud kérni. 

  A kérelemről a bv. intézet dönt. Ha Ön nem ért egyet a döntéssel, akkor 8 napon belül kérheti, hogy a bv. bíróhoz továbbítsák a kérelmét. 

  Ha valóban túlzsúfolt zárkában volt, akkor kártalanítást fog kapni. Ebből sok tartozást levonnak, mielőtt kifizetnék Önnek, és lehet, hogy végül nem kap pénzt, olyan sok a levonás. Ha jár pénz, és még fogvatartásban van, akkor a letéti számlájára utalják az összeget, amihez általában csak a szabadulása után férhet hozzá. Ha a kártalanítás megítélésekor már szabadult, akkor a saját bankszámlájára utalják a pénzt. 

  Ha bővebben olvasna a kártalanítási eljárás szabályairól, tájékoztatónkat itt találja.

 • Milyen dolgok vannak a zárkában?

  A zárkában mindenkinek jut egy:

  • ágy, 
  • ülőke („stoki”), 
  • szekrény, 
  • lavór,
  • láda.

  Minden zárkában van közös: 

  • asztal, 
  • szemetes, 
  • hamutartó (ha dohányosok vannak a zárkában), 
  • tükör, 
  • takarító eszköz.

  A bv. intézet határozza meg, hogy más dolgok (pl. TV, növény, kép a falon) is lehetnek-e a zárkában, és azokat hogyan kell elhelyezni.

 • Emeletes ágyak vannak a zárkában?

  A legtöbb esetben igen, jellemzően két ágy egymás felett

  Az Ön kérésére a bv. orvos előírhatja, hogy Önt az alsó ágyon kell elhelyezni. Ha kérelmet ad be, azt meg kell indokolnia, például azzal, hogy Önnek rossz az egészségügyi állapota (pl. nem tudna felmászni a felső ágyra).

 • Kérhetem, hogy a melyik zárkában legyek?

  Kérheti, de nincs biztosíték arra, hogy ezt engedélyezni fogják Önnek. A fogvatartottak bv. intézeten belüli elhelyezéséről az intézet dönt az elkülönítési szabályok alapján, a biztonság és a béke megőrzése érdekében. Külön kell például elhelyezni a különböző kategóriába tartozókat, a letartóztatottakat, a fekvőbetegeket, a fertőző betegeket, a dohányzókat stb. 

  Ha Önnel szemben a börtönben valamilyen bűncselekményt követnek el, Önt a bv. intézetnek másik zárkában és lehetőleg másik részlegen kell elhelyeznie, mint az elkövetőt.Kismamaként hogyan kezdhetem meg a büntetésem letöltését?

 • Kismama vagyok, így is be kell vonulnom?

  Annak, aki várandós, elképzelhető, hogy csak valamivel később kell bevonulnia. A bv. törvény szerint  a bíróság kérelem nélkül is elhalasztja a büntetés megkezdését annak, akinek a várandóssága meghaladja a tizenkettedik hetet, és annak is, aki egyévesnél fiatalabb gyermekét gondozza. Várandós kismama esetén legfeljebb a szülés várható idejét követő tizenkettedik hónap végéig adható halasztás. A bíróság nem ad halasztást, ha úgy találja, hogy az a közbiztonságot veszélyeztetné, például bűnismétléstől vagy az elítélt szökésétől kell tartani, akkor sem, ha egyébként ez kötelező lenne.

 • Mi az anya-gyermek részleg?

  Ha a bíróság nem adott halasztást, az anya-gyermek részlegen az anyáknak lehetőségük van úgy megkezdeni büntetésüket, hogy nem kell egyévesnél fiatalabb gyermeküktől elszakadniuk. A részleg a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben (Kecskeméten) található, melyet a gyermekek igényeire tekintettel alakítottak ki, ezért van például napi védőnői és csecsemőgondozói szolgálat, fejlesztő játékok és speciális programok, lehetőségek. Amikor a gyermek eléri az egyéves kort, az anyának át kell adnia őt a családjának. A részleg speciális szabályai ezt az átadást is meg szeretnék könnyíteni a gyermek számára.

 • Hogyan lehet az anya-gyermek részlegre kerülni?

  Az anyának a behívó kézhezvételétől számított 8 napon belül nyilatkoznia kell arról, hogy kéri a gyermekével közös elhelyezést. Ez nem kötelező, az anya úgy is dönthet, hogy inkább a gyermek nélkül vonul be. Az intézet egyeztet az anya lakóhelye szerinti gyámhivatallal. Ha a gyámhivatal úgy nyilatkozik, hogy az anya rendelkezik szülői felügyeleti joggal (ő nevelheti a gyermekét), egy pszichológus szakértő végez vizsgálatot arról, hogy az anya alkalmas-e az anyai feladatok ellátására, biztonságban lesz-e vele a gyermeke. A közös elhelyezést a BvOP engedélyezheti.

 • Meglátogathatnak minket, amíg az anya-gyermek részlegen vagyunk?

  Az anya-gyermek részlegen a kapcsolattartás gyakoribb, mint más részlegeken, hetente legalább egy alkalommal lehet látogatót fogadni. A látogatások során a család annyi babaruhát és babaápolási holmit vihet be, amennyit mód van tárolni az intézetben. A látogatófogadás egy erre a célra kialakított, játékokkal felszerelt szobában történik. Félévesnél idősebb gyermek esetén lehetőség van a gyermeket 1-2 órára elvinni az intézetből. A távolabb élő, látogatni nem tudó rokonoknak az anya saját költségére fényképeket is csináltathat.Hogyan tudok kérni valamit?

 • Szükségem van lenne pár dologra. Hogy kérjem? Például azt, hogy használhassak hűtőszekrényt, vagy lemehessek a könyvtárba, esetleg elmehessek a hozzátartozóm temetésére?

  Ha kérni szeretne valamit, akkor kérelmi lapot kell írnia. Üres kérelmi lapot a nevelőtől (reintegrációs tiszttől) tud kérni, erre kell leírnia, hogy mit szeretne. A kitöltött kérelmi lapot a nevelőnek kell odaadnia, aki azt rögzíti a rendszerben, majd a megfelelő személynek továbbítja. Érdemes lemásolnia a kérelmi lapot, mert sokszor van arra panaszuk a fogvatartottaknak, hogy eltűnnek ezek a papírok.  Bizonyos ügyfajták esetében – de nem minden bv. intézetben – már elektronikusan történik az ügyintézés, egy fogvatartottak számára a körleten hozzáférhető kiosk-on.

  Ha a kérelmét elutasítják, panaszt tehet. Ha nevelő utasítja el a kérelmét, akkor a bv. intézet parancsnokához fordulhat panasszal, ha a bv. intézet parancsnoka utasítja el a kérelmét, akkor az agglomerációs központ vezetőjéhez fordulhat. Ha az agglomerációs központ vezetője hozta a döntést, az országos parancsnokhoz fordulhat panasszal. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BvOP) levélcíme: 1245 Budapest, Pf. 1046.

  Ha levelet szeretne feladni, azt is a nevelőnek kell odaadnia, és ő intézi, hogy azt elküldjék a címzettnek. Ha nincsen levélpapírja, borítéka, bélyege, akkor a kiétkezési boltban tud venni. Ha erre nincs pénze, kérhet a nevelőtől. De nincs rá garancia, hogy kapni fog.Mi lehet nálam? Tárgyak, ruházkodás.

 • Milyen dolgok lehetnek nálam?

  Olyan tárgyakat tarthat magánál, melyeket a büntetés-végrehajtási szervezet (bv. szervezet) szabályai megengednek.

  Például ezeket:

  • élelmiszer, melyet Ön a bv. intézetben vásárolt, vagy amelyet csomagban küldtek be Önnek (arról bővebben, hogyan tudnak Önnek csomagot beküldeni, a 27-28. pontban olvashat);
  • konyhai eszköz, például:
  • bögre, pohár,
  • ételtartó doboz,
  • evőcsésze (csajka),
  • az előírásoknak megfelelő vízforraló;
  • tisztálkodási szerek, például:
  • szappan (2 darab),
  • folyékony szappan (1 liter),
  • tusfürdő (600 ml),
  • sampon (600 ml),
  • mosószappan (1 darab, 250 gramm),
  • fogkefe (2 darab, nem elektromos),
  • fogkrém (2 darab, 200 ml – maximum 100 ml/darab),
  • törölköző (2 darab, maximum 70*100 cm méretű),
  • WC papír (8 tekercs),
  • papír zsebkendő (200 darab);
  • dohánytermék, például:
  • cigaretta (30 doboz), dohány (20 csomag, maximum 800 g), 
  • pipa (2 darab), szipka (2 darab), 
  • gyufa (10 doboz), öngyújtó (2 darab), 
  • töltő- vagy sodrókészülék (1 darab);
  • zsebnaptár, kártyanaptár;
  • fénykép (30 darab), levél (50 darab), irat, képeslap (10 darab), levélpapír (50 darab), boríték (25 darab), bélyeg (3000 forint értékig);
  • újság (12 darab);
  • könyv (2 darab);
  • levelezéshez, tanuláshoz (önképzéshez) szükséges eszközök (pl. golyóstoll (3 darab), grafitceruza (2 darab), színes ceruza (12 darab), tankönyvek (20 darab);
  • karóra;
  • kártya (2 pakli), nem elektromos társasjáték;
  • kézimunka-felszerelés, varrókészlet (olló nélkül);
  • vallási tárgy és imakönyv;
  • hangszer (1 darab)
  • a bv. orvosa által engedélyezett gyógyszer, gyógyászati- vagy orvosi segédeszköz, vitamin és tápszer;
  • más tárgyak, ha van engedélye a tartásukra.

  Más tárgyak akkor lehetnek Önnél, ha arra engedélyt kap. A tárgy nem lehet balesetveszélyes, nem veszélyeztetheti a bv. intézet rendjét és biztonságát. 

  A teljes felsorolás és a részletes szabályozás itt található:
  A fogvatartottak birtokában tartható tárgyak típusonként és mennyiségi szempontból történő meghatározása

 • Hordhatom a saját ruháimat?

  Ha Ön letartóztatásban van, vagy elzárásra ítélték, akkor igen.

  Ha Önt már jogerősen elítélte a bíróság, felsőruházatot (minden olyan ruhadarabot, ami a fehérnemű felett van) nem vihet magával, az a ruha, amiben a bevonulásra érkezik, letétbe kerül. Alsóruházatot (pl. fehérnemű) vihet magával és hordhatja azt. Ezen túl a bv. intézet ad Önnek az évszaknak megfelelő formaruhát, alsóruhát (pl. fehér póló, atlétatrikó) és cipőt. Ha kérte és a parancsnok engedélyezte, akkor hordhatja a saját utcai cipőjét, sportcipőjét (csak sportoláshoz).

 • Vihetek be TV-t, rádiót, más elektronikai tárgyat?

  Elsősorban azt a TV-t használhatja, amit a bv. intézet ad, de ha ilyen nem áll rendelkezésre, parancsnoki engedéllyel sajátot is bevihet magával, vagy beküldhetnek Önnek. Fontos azonban, hogy a saját TV használatát is korlátozhatja a bv. intézet parancsnoka, például a fogvatartottak közötti viták elkerülése érdekében. Egy zárkában egy TV lehet. Ha bevisz magával TV-t, de azt használatra nem engedélyezik Önnek, akkor az letétbe kerül, vagy az Ön kérésére kiadják a hozzátartozójának. 

  Lehet Önnél elemmel működtethető zsebrádió, (tartalék) elemek, fülhallgató (egyéb funkció nélküli).

  Más elektronikai eszköz (pl. saját mobiltelefon, elektromos társasjáték, laptop, notebook) nem lehet Önnél. Csak azt a mobilt használhatja, amit a bv. intézet ad Önnek. Ilyen mobilt a letéti díj („kaució” – 2024-ben 35.000 Ft) megfizetése esetén kap.

  A bv. intézet parancsnoka elrendelheti, hogy az általa meghatározott részlegen  fogvatartottak bizonyos típusú vagy bizonyos teljesítményt meghaladó elektronikai eszközt nem tarthatnak a birtokukban. A nem engedélyezett elektronikai eszközöket letétbe kell helyezni. Ha ennek következtében a zárkában forró víz nem állítható elő, az elítéltek részére napjában két alkalommal meleg ital készítéséhez forró vizet kell biztosítani, biztosítani kell továbbá a hajszárítás lehetőségét is. Kivel és hogy tudok majd beszélni, találkozni?

 • Hogyan maradhatok kapcsolatban szeretteimmel, miután börtönbe vonultam?

  A fogvatartottak személyesen, telefonon, Skype-on vagy levélben tarthatják a kapcsolatot rokonaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel. Akivel kapcsolatot szeretne tartani, annak regisztrált kapcsolattartónak kell lennie.

 • Ki lehet a kapcsolattartóm?

  Főszabály szerint csak a családtagjai, de a bv. intézet engedélyezheti azokkal is a kapcsolattartást, akiket a fogvatartott megjelöl (pl. barátok, kollégák, szomszédok).

  A bv. intézet megtagadhatja a kapcsolattartó regisztrálását, ha az adott személlyel való kapcsolattartás veszélyeztetné az Ön társadalomba való visszailleszkedését, vagy a bv. intézet rendjét és biztonságát.

  Ha Ön letartóztatásban van, akkor kezdetben az ügyészség, majd, a tárgyalás előkészítését követően a bíróság dönt arról, hogy Ön kivel jogosult kapcsolatot tartani. A kapcsolattartást akkor tilthatják meg, ha az a büntetőeljárás lefolytatását veszélyeztetné.

 • Mikor tilthatják meg a kapcsolattartást a már regisztrált kapcsolattartóimmal?

  A bv. intézet saját döntése alapján jogosult a már regisztrált kapcsolattartóival való kapcsolattartás korlátozására a bv. intézet rendje és biztonsága érdekében, valamint közegészségügyi okból. Így például megtilthatta a személyes látogatást a COVID járvány alatt, vagy például megtilthatja, ha egy kapcsolattartó megpróbált tiltott tárgyat beküldeni.

  A kapcsolattartói adatait törli a bv. intézet, amikor Ön szabadul, vagy abban az esetben, ha a kapcsolattartója úgy nyilatkozik, hogy nem kíván már Önnel kapcsolatot tartani.

  A fentieken kívül más okokból a bv. intézet nem törölheti a kapcsolattartóit.

  Ha a bv. intézet jogtalanul törli a kapcsolattartóit, panaszt nyújthat be az intézet parancsnokához a törlésétől számított 15 napon belül. Az ügyésznél is tehet panaszt. Az Ön törölt kapcsolattartója szintén nyújthat be panaszt a parancsnoknak és az ügyészségre.

  A jogsértést jelezhetik az alapvető jogok biztosának (ombudsmannak) is.

 • Hogyan lehet valaki regisztrált kapcsolattartó?
  1. Küldje el a  kapcsolattartói nyilatkozatot annak, akivel kapcsolatot szeretne tartani, ezt a bv. intézetnek kötelessége megengedni. A címzett (leendő kapcsolattartó) azt kitöltve, aláírva küldje vissza. A nyilatkozatot érdemes már a bevonulás előtt letölteni az internetről és kitöltve bevinni, ezzel gyorsítható a regisztráció. A kitöltött kérelmezői űrlapot a reintegrációs tisztjének kell átadnia.Ha Skype-on keresztül is szeretnének kapcsolatot tartani, akkor a hozzátartozónak ezt a formanyomtatványt is ki kell töltenie és visszaküldeni a bv-be.

   Ha Ön letartóztatott, a leendő kapcsolattartója a befogadásától számított 72 órán belül meglátogathatja Önt, amennyiben a látogatásra a kitöltött kapcsolattartói nyilatkozatot magával viszi (ez a látogatás csak 15 percig tarthat, a látogató tisztasági felszerelést, ruhát, gyógyszereket vihet be Önnek).

   A kapcsolattartói nyilatkozatot ügyfélkapun keresztül is beküldhetik a hozzátartozók az epapir.gov.hu internetes oldalon. Ehhez ügyfélkapus regisztrációra van szükség, amit a Kormányablakban kérhet személyesen. 

   Ha van ügyfélkapus regisztrációjuk, válasszák ki a Címzettek listájából a megfelelő bv. intézetet, és a kitöltött nyilatkozatot csatolmányként küldjék be. Ennek lépéseit a következő ábrákon szemléltetjük:

   1. Jelentkezzen be az epapir.gov.hu oldalon, ahol a következő képet látja majd (epapir_1):

  2. Először a “CÍMZETT” alatti dobozba írja be, hogy bv, majd az így felugró listából válassza ki a megfelelő bv. intézetet (epapir_2):
  3. Ha kiválasztotta a címzettet, válassza ki az “ÜGYTÍPUST” (a felkínált két lehetőség közül bármelyiket kiválaszthatja), majd töltse ki a “LEVÉL TÁRGYA” alatti részt például azzal, hogy kitöltött kapcsolattartói nyilatkozat. A “LEVÉL SZÖVEGE” részhez írjon egy udvarias szöveget arról, hogy szeretné fogvatartott hozzátartozójával felvenni a kapcsolatot, végül kattintson a jobb alsó sarokban lévő “TOVÁBB A CSATOLMÁNYOKHOZ” gombra (epapir_3):
  4. Ezt követően húzza be vagy töltse fel a csatolmányt (a kitöltött kapcsolattartói nyilatkozatot), kattintson a fájl neve mellett megjelenő “HITELESÍTÉS” gombra, végül pedig küldje el a levelet. A beküldést igazoló visszaigazolást azonnal letöltheti.

   

 • Mennyi idő alatt dönt az intézet a kapcsolattartási kérelemről?

  Főszabály szerint a kérelem beadásától számított harminc napon belül. Ha harminc napon belül nem születik döntés a kapcsolattartási kérelemről, Ön panasszal élhet.

 • Hány levelet írhatok?

  A fogvatartott bármennyi levelet írhat. 

  A bv. intézet a bejövő és a kimenő leveleket is minden alkalommal ellenőrzi. A jelenlegi gyakorlat szerint általában csak fénymásolatként kaphatja meg a levelet, gyermekrajzot, fényképet. Az ügyvédjével való levelezést nem ellenőrizhetik, de azt igen, hogy tényleg az ügyvéddel levelezik-e.

 • Mi történik a nekem írt levelekkel, ha a kézbesítésük előtt másik bv. intézetbe szállítanak vagy szabadulok?

  Ha idő közben másik bv. intézetbe szállították, vagy szabadult, az Önnek küldött leveleket a bv. intézet köteles a jelenlegi tartózkodási helyére továbbítani.

 • Milyen sűrűn és hogyan telefonálhatok?

  Az, hogy mennyit telefonálhat, attól függ, hogy milyen kategóriába kerül. A fogvatartott saját mobiltelefont is igényelhet 35 ezer forintos letéti díjért, vagy használhatja a fali vagy a közös “joker” telefont. Mindegyikre ugyanazok a szabályok vonatkoznak. A telefonálás percdíja 2024-ben egységesen 69 forint és az elszámolás másodperc alapú, vagyis nem kell minden megkezdett perc után az egész percet kifizetni. 

  A bv. intézet parancsnoka engedélyezheti, hogy a letéti díjat részletekben, hat hónap alatt fizesse meg. Ezt kérelmezni kell.  Ha engedélyezik a részletfizetést, az első részlet megfizetését követően megkaphatja a mobiltelefont.

  A telefonról csak a fogvatartott telefonálhat, Önt nem lehet hívni, sem visszahívást kezdeményezni, és csak a regisztrált kapcsolattartókat hívhatja. A beszélgetést lehallgathatják és megszakíthatják. A telefonra Ön tölthet pénzt  a letéti számlájáról, de a hozzátartozója kintről is feltöltheti újságárusnál, postán, benzinkúton, bankautomatánál, ha tudja az Ön bv.-s telefonszámát.

  Kivételes esetben – például ha sürgősen kell a védőjével beszélni – a bv. intézet ingyenes telefonálási lehetőséget is biztosíthat.

 • Milyen sűrűn és hogyan beszélhetünk Skype-on?

  A kategóriarendszer határozza meg azt is, hogy milyen gyakran Skype-olhat. Az I. kategóriába tartozók például hetente kétszer, az V. kategóriába tartozók havonta egyszer.  Egy beszélgetés hossza 60 perc lehet.

  A kapcsolattartóival folytatott Skype alkalmakba nem tartozik bele az ügyvédjével folytatott beszélgetés, vagyis azon felül beszélhet az ügyvédjével. 

  Alkalmaként négy engedélyezett kapcsolattartóval lehet beszélni Skype-on. A kapcsolattartói nyilatkozaton meg kell adni a hozzátartozó Skype nevét és e-mail címét. Egy alkalom során Ön legfeljebb két kapcsolattartója címére kezdeményezhet hívást. 

  A kapcsolattartónak a hívás előtt be kell mutatnia a személyi igazolványát/jogosítványát/útlevelét. A beszélgetést egy jelenlevő felügyelő vagy nevelő hallgatja, a képernyőt pedig egy másik számítógépről figyelik. A Skype-hívást a nevelő megszakíthatja, ha a fogvatartott vagy a kapcsolattartójának viselkedése sérti a bv. intézet rendjét, a fogvatartás biztonságát veszélyezteti, vagy ha olyan van ott a Skype-beszélőn, aki nem engedélyezett kapcsolattartó. A beszélgetést nem ellenőrzik, ha az ügyvédjével beszél. A Skype során tilos kép- és/vagy hangfelvétel készítése.

  Ha egészségügyi válsághelyzet vagy katasztrófahelyzet áll fenn (pl. koronavírus-járvány idején), akkor a személyes látogatás helyett csak Skype-on és telefonon beszélhet a szeretteivel.

 • Hogyan kaphatok csomagot?

  Havonta küldhet és kaphat csomagot, aminek a súlya maximum 5 kg lehet. A csomagot a bv. intézet munkatársai felbontják és átvizsgálják, hogy ténylegesen csak olyan dolog van-e benne, amit be szabad küldeni. 

  A kapcsolattartóinak a csomagot nem a bv. intézet postacímére, hanem a „rendes” címére kell elküldenie (tehát, ha például az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe szeretne csomagot küldeni, nem az Állampuszta Pf. 3. címet kell írnia a csomagra, hanem azt, hogy Állampuszta Fő út 1.).

 • Mit szabad csomagban beküldeni?

  A csomagban csak olyan dolog lehet, amit a házirend megenged, de nem kapható a webáruházban (pl. könyv, szemüveg). 

  Élelmiszert, tisztálkodási szert, dohányt, cigarettát, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt vagy gyógyhatású készítményt csak úgy lehet beküldeni, ha a bv. intézet webáruházában veszik meg és küldik be. 

  Levelet nem lehet csomagban beküldeni. Ha csomagban küldik Önnek, előfordulhat, hogy nem kapja meg a levelet.

  Ha szeretne előfizetést valamilyen újságra (napilapra, hetilapra, folyóiratra), akkor ezt a hozzátartozója tudja megrendelni. Az előfizetés nem számít csomagküldeménynek, tehát ettől függetlenül ugyanannyi csomagot kaphat.

  Ha Önnek olyan gyógyszer kell, amelyet a bv. intézet nem tud beszerezni, azt beküldhetik Önnek. Ezzel nem kell megvárni a havi egy csomagküldést, ha előzetesen a bv. orvos és a bv. intézet parancsnoka engedélyezte.

  Ezen kívül minden három hónapban egyszer küldhetnek Önnek egy olyan csomagot, amiben csak ruha és cipő van. Erre a csomagra a hozzátartozójának rá kell írnia: „ruhacsomag”. Mielőtt átadnák a ruhacsomagot Önnek, a bv. intézet kimossa a ruhákat és fertőtleníti a cipőket. Önt szóban tájékoztatják arról, ki küldte a csomagot, de a csomagolásra írtakat vagy a csomagolást nem kapja meg.

 • Milyen sűrűn látogathatnak meg? Hogyan zajlik egy látogatás? Hogyan kell kérelmezni a látogatást?

  A fogvatartott legalább havonta egyszer fogadhat látogatót minimum  60 percben, a kategóriától függően azonban ez több is lehet. Egyszerre maximum négy látogatót fogadhat. 14 évesnél fiatalabb látogató csak felnőtt kísérővel mehet. A látogatóknak fél órával a látogatás időpontja előtt kell érkezniük, hogy ellenőrizni tudják a személyazonosságukat, ezért fontos, hogy legyen náluk személyi igazolvány és látogatási engedély. A fogvatartottat és a látogatót a látogatás előtt és után is átvizsgálják. Élelmiszert bevinni tilos és nem lehet megfogni egymás kezét, puszit adni vagy megölelni egymást, a gyerekeket sem. Semmit nem lehet átadni egymásnak, csak beszélni lehet, ezt ellenőrzik.

  A látogatást a fogvatartottnak kell kérelmeznie a nevelőnél. Ezt egy formanyomtatványon teheti meg, azon meg kell jelölnie, hogy kiket szeretne fogadni. A nevelő a látogatást esedékességét megelőzően legalább 10 nappal átadja a fogvatartottnak a látogatásról szóló értesítést, amelyet a fogvatartott a levele mellékleteként küld el kapcsolattartójának.

 • Játszhatok a gyerekemmel, amikor meglátogat a családom?

  A jelenlegi szabályok szerint családi látogatófogadás csak akkor lehetséges, ha Önnek van kiskorú gyermeke, aki részt vesz a látogatáson. Családi látogatófogadás engedélyezése esetén külön helyiségben találkozhat hozzátartozóival, ahol egy asztal körül ülhetnek, a gyerekek részére játékok is vannak. Az üdvözlés és elköszönés során megpuszilhatja és megölelheti hozzátartozóit, 8 éven aluli gyermekét az ölében tarthatja, hozzátartozóinak kezét a látogatás időtartama alatt foghatja. A családi beszélőt a nevelőnél kell kérelmezni.

 • Mikor hívhatom az ügyvédemet? Az ügyvéd mikor látogathat meg engem?
  • Mikor hívhatom az ügyvédemet? Az ügyvéd mikor látogathat meg engem?

  Ön a folyamatban lévő büntető- vagy polgári ügyében a védőjével – ha nem magyar állampolgár, államának konzuli tisztségviselőjével – ellenőrzés nélkül tarthat kapcsolatot írásban, szóban és személyesen is. A védő munkaidőben bármikor, munkaidőn kívül előre egyeztetett időpontban látogathatja meg Önt. A védőn kívüli más ügyvéd (például polgári perben eljáró ügyvéd) munkaidőben, előre egyeztetett időpontban érkezhet beszélőre. Ön az ügyvédjével bármilyen hosszan beszélhet (telefonon, személyesen vagy Skype-on), de a telefonálás költségeit Ön viseli. A koronavírus idején bevezetett Skype-beszélőt csak az ügyvédje kérheti, Ön nem. Levelet bármikor küldhetnek egymásnak.

  Ha azért kell felhívnia az ügyvédjét, hogy időben megtehessenek valamilyen nyilatkozatot a bíróságon (pl. fellebbezzenek), és Önnek nincs pénze, ezért nem tud telefonálni, az Ön kérelmére és a parancsnok döntése alapján, a telefonbeszélgetés költségét a bv. intézet megelőlegezi. Ilyenkor telefont a nevelőtől tud kérni.

  A kapcsolattartásról bővebb információkat (végrehajtási fokozatonként és kategória-besorolásonként változó kapcsolattartási lehetőségeket, azok számát és időtartamát), valamint a kapcsolattartói nyilatkozatot itt találja (a „Hasznos információkon” belül a lap alján és a „Kapcsolattartás” almenüpontok alatt).Mi történik, ha beteg vagyok?

 • Beteg vagyok, mi lesz a kezelésemmel?

  A kezelése folytatódik. Ha nem sürgős esetről van szó, akkor Önnek kérelmi lapon kell kérnie, hogy beszélhessen a bv. orvossal. Az orvos fogja meghatározni, hogy milyen gyógyszerre és mennyi időn keresztül van szüksége. Ez lehet, hogy más lesz, mint amilyen a kinti kezelése volt.

  Ha kórházi kezelésre van szüksége, akkor Önt elszállítják a berettyóújfalui Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központba (BVEK). Ha olyan orvosi vizsgálatra vagy beavatkozásra van szüksége, amit a BVEK-ben nem tudnak biztosítani, vagy olyan sürgősségi ellátásra van szükség, amit a bv. intézetben nem tudnak biztosítani, akkor civil egészségügyi intézménybe szállítják. Az egészségügyi intézménybe őrök kísérik.

  Ha pszichiáter kezeli majd Önt, akkor Budapestre, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) viszik.

 • Beszélhetek a kinti kezelőorvosommal?

  A fogvatartása alatt Önnek nincs joga ahhoz, hogy orvost válasszon. Ez azt jelenti, hogy nem választhatja meg, melyik orvossal kezelteti magát és kivel beszél a betegségéről. Természetesen arra van lehetőség, hogy ha az orvosa a kapcsolattartója, akkor beszéljen, levelezzen vele. De az Ön gyógykezeléséről dönteni minden esetben a bv. orvos fog.

  Az orvosi ellátást természetesen minden esetben meg kell kapnia. Minden bv. intézetben van orvos és ápoló, akik az általános orvosi feladatokat látják el és a sürgősségi ellátást végzik. Szakorvos nincs minden bv. intézetben. Ezért ha szakorvosi vizsgálatra van szüksége és a helyszínen nincs megfelelő szakorvosi ellátás, Önt elszállítják a bv. kórházba vagy egy civil kórházba, szakrendelőbe.

 • Szedhetem a gyógyszereimet?

  Olyan gyógyszert szedhet, amit a bv. ad. Ez lehet, hogy más lesz, mint amit a kinti kezelőorvosa korábban felírt. Ha Önnek állandó gyógyszeres kezelésre van szüksége, azt indokolatlanul nem szakíthatják meg. 

  Kivételes esetben olyan gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt is szedhet, melyet a bv. orvos javaslatára az intézet beszerez, ha ezt Ön vagy kapcsolattartója kifizeti. Ha van erre engedélye, akkor a kapcsolattartója olyan gyógyszert is beküldhet Önnek, amit orvos írt fel, ám a bv. nem tudja beszerezni.

  A gyógyszereket főszabály szerint nem tarthatja magánál, azokat a szükséges időben kiosztják Önnek. 

  Ha bővebben olvasna arról, hogy az egészségügyi ellátással kapcsolatban milyen jogai vannak, és mit tud tenni, ha nem kap megfelelő ellátást, részletesebb egészségügyi tájékoztatónkat itt találja.

 • Mit tegyek, ha nem kaptam fájdalomcsillapítót, többszöri kérésemre sem?

  Ha nem kapott fájdalomcsillapítót, pedig kért, akkor panasszal fordulhat a bv. intézet parancsnokához vagy a bv. ügyészhez. Ezt írásban, kérelmi lapon kell kiadnia a nevelőnek. Ezt attól számítva 15 napon belül teheti meg, hogy kért, de nem kapott gyógyszert. Az esetet a bv. intézetnek ki kell vizsgálnia és Önt értesíteniük kell az eredményről.

 • Rendszeresen járok pszichológushoz. Mi lesz a terápiámmal?

  A korábbi pszichológusával a terápiát nem fogja tudni folytatni a fogvatartása alatt, azonban a bv. intézet pszichológusához jelentkezhet egyéni vagy csoportos meghallgatásra. Ezzel kapcsolatos írásbeli kérelmet a nevelőnek kell adnia. Lelkisegély szolgálattal is levelezhet.

  Jelenleg egy-egy pszichológus nagyon sok fogvatartottnak igyekszik segítséget nyújtani a börtönökben. Számítania kell arra, hogy a pszichológussal feltehetően nem lesz lehetősége olyan gyakran beszélni, mint a szabad életben.

 • Milyen lehetőségeim vannak, ha mentális állapotom vagy valamely sérülékeny csoporthoz való tartozásom miatt különleges bánásmódra van szükségem?

  Ha Ön szerint ez indokolt, például mert személyiségzavarban szenved, vagy mentális állapota miatt különleges gondozást igényel, kérelmezheti a pszichoszociális részlegen való elhelyezését. Az elhelyezésről a BFB dönt. A pszichoszociális részlegen csak az a fogvatartott maradhat, aki a közösség szabályait megtartja. A részlegen a pszichológus elsősorban közösségi foglalkozásokat tart.

  Pszichoszociális részlegre helyezhetők azok a fogvatartottak is, akiknek nincs mentális betegsége, de egyéb tulajdonságok, helyzetük vagy az általuk elkövetett bűncselekmény miatt védelemre van szükségük.

  Súlyosabb személyiségzavar, vagy kóros elmeállapot esetén gyógyító-terápiás részlegre helyezhetik. Ez az IMEI-ben elvégzett vizsgálatot követően lehetséges.

 • Vegetáriánus/laktózérzékeny vagyok. Kaphatok ennek megfelelő étrendet?

  Ha Ön vegetáriánus, akkor kérheti, hogy ennek megfelelően biztosítsanak Önnek vegetáriánus étrendet. Ugyanakkor semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ezt engedélyezni fogják Önnek.

  Ha a speciális étrendre betegsége, ételérzékenysége miatt van szüksége, akkor kötelesek biztosítani a megfelelő étkezést, ha ezt a bv. orvos is javasolja.

 • A vallásom szerint nem ehetek bármit. Kaphatok ennek megfelelő ételt?

  Ön kérheti, hogy a vallásának megfelelő ételeket kapjon. Ezt a befogadási eljárás során kell jeleznie. Nem biztos viszont, hogy a kérésének eleget tudnak tenni.Lesz munkám bent?

 • Kötelező dolgoznom?

  Igen. Csak akkor nem kötelező dolgoznia, ha

  • 16 éven aluli (tanköteles),
  • terhes és a terhesség hatodik hónapját megkezdte vagy a szülést követő ötvenedik napig,
  • nő, és gyermekével együtt helyezték el a bv. intézetben,
  • munkaképtelen (ezt a bv. intézetben munka-alkalmassági vizsgálattal állapítják meg),
  • az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, vagy a nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte (ehhez igazolás kell),
  • letartóztatásban van (ilyenkor önként vállalhat munkát, de ez nem kötelező).

  Az, hogy köteles dolgozni, nem jelenti, hogy lesz is munkája. Ez attól függ, hogy a bv. intézet ad-e önnek munkát. Ha szeretne dolgozni, ezt jelezze a nevelőnél.

  Ha dolgozik, munkadíjat kap. Ez alacsonyabb összegű, mint a civil életben a minimálbér. A munkája után társadalombiztosítási jogviszonya nem lesz, a nyugdíjnál sem fogják beszámítani ezt az időt. A munkában ugyanakkor jutalmat szerezhet, hasznosabban tudja eltölteni az időt, valamint a feltételes szabadságra bocsátásról szóló döntéskor is figyelembe veszik, hogy dolgozott.

  A bv. intézeten kívül, cégnél csak akkor végezhet munkát, ha ehhez Ön előzetesen írásban hozzájárult. A hozzájárulást írásban vagy szóban (a szóbeli nyilatkozatot jegyzőkönyvbe kell vetetni) bármikor visszavonhatja, ezt követően nem vihetik ki külső munkáltatásra.Tanulhatok?

 • Iskolába járok. Tudok bent is tanulni?

  A kint már elkezdett iskolát csak különleges esetekben folytathatja: 

  • ha az iskola megengedi, hogy a távolból végezze, és 
  • a bv. intézet is engedélyt ad erre. 

  Ahhoz, hogy a börtönben iskolába járjon, szüksége van az iskolai végzettségét igazoló dokumentum fénymásolatára. Ha például tudja igazolni, hogy 7 osztályt elvégzett, akkor 8. osztályba fogják sorolni.

  Ha szeretne általános iskolába járni, akkor ezt a bv. intézeteknek biztosítania kell. Ha az adott bv. intézetben erre nincs lehetőség, akkor Ön kérheti, hogy olyan bv. intézetbe szállítsák át, ahol van általános iskolai képzés. 

  Fiatalkorú fogvatartottak esetében a bv. intézetnek biztosítani kell, hogy szakképzésben és betanított munkás képzésben vegyen részt, és lehetővé kell tenni, hogy középfokú iskolai tanulmányokat (szakközépiskola, gimnázium, stb.) folytasson. 

  Ha iskolába jár, és emellett a bv. nem tud Önnek munkát biztosítani, ösztöndíjat (pénzt) kap. 

  Ha szeretne, felsőfokú tanulmányokat (egyetemet, főiskolát) is végezhet levelező szakon. Ehhez a bv. intézet parancsnokának engedélye kell. A bv. intézet szervezhet más oktatást, valamint szakmát is lehet tanulni, de ezek nem érhetőek el minden intézetben. Az sem automatikus, hogy Ön járhat iskolába vagy tanfolyamra, ezt kérni kell, és így sem biztos, hogy lehetőséget adnak rá.

  A bizonyítványában nem fog szerepelni, hogy bv. intézetben végezte el az iskolát, ha Ön fogvatartása ideje alatt bizonyítványt szerez.

 • Milyen szabályok vonatkoznak rám, ha tanulok és dolgozom egyszerre?

  Ha Ön oktatásban vesz részt, a bv. intézet köteles úgy beosztani a munkaidejét, hogy a képzésén mindenképpen részt tudjon venni. Ha Ön oktatásban vesz részt és dolgozik is, Önnek naponta egy órával kevesebbet kell dolgoznia. 

  Ha Ön dolgozóként iskolai órán vesz részt, vagy vizsgára készül, ezek a napok munkanapnak számítanak.

  Ha dolgozik és tanul is egyszerre, a törvény szerint nem jár Önnek ösztöndíj, de a bv. intézet parancsnoka dönthet úgy, hogy Ön is kap ösztöndíjat.Honnan lesz pénzem? Mire költhetek?

 • Mi lesz a bevonuláskor nálam levő pénzzel? Hogyan használhatom? Milyen összegeket von le a bv. a számlámról?

  A bv. intézet mindenki számára készít egy kártyát („spejz-kártyát”), amelyet bankkártyához hasonlóan lehet használni a bv. intézeten belül. A bevonuláskor magával vitt készpénz is erre a kártyára kerül. Ezen kívül mással (tehát készpénzzel vagy civil bankkártyával) nem fizethet. 

  Ötféle pénz kerülhet a spejz-kártyára:

  • Munkadíj a bv. intézetben végzett munkáért.
  • Ösztöndíj, ha iskolába jár.
  • Nyugdíj.
  • Más juttatás az államtól (pl. rokkantsági ellátás, fogyatékossági támogatás). Ha korábban az Ön részére valamilyen rendszeres pénzbeli ellátást állapítottak meg, Ön azt a fogvatartása alatt is megkaphatja. Eldöntheti, hogy ez továbbra is a kinti számlájára, esetleg egy rokonához, vagy a benti letéti számlájára érkezzen.
  • Kintről beküldhetnek Önnek pénzt valamilyen célra („célzott pénzt”). Ilyen esetben mindenképpen írják bele az utaláskor a közleménybe, hogy mire küldik: pl.  „kiétkezésre”, „gyógyszerre”, „telefonálásra”. Ha nem így tesznek, a börtön másra is levonhatja a beküldött pénzt. Havonta egy kapcsolattartó legfeljebb 150.000 forintot küldhet.

  Ha dolgozik, vagy ha van a letéti számláján pénz, akkor hozzá kell járulnia a rabtartásához. Ennek az összege 2024-ben 910 forint/nap.

  A szabadulása idejére is tartalékol pénzt a bv. intézet az Ön részére. Ez kötelező. Az első években jóval több pénzt tartalékolnak, mint a későbbiekben. Ezt a pénzt hívják „koporsópénznek”. 

  Védett pénznek nevezzük azt a pénzküldeményt, amely teljesen vagy részben mentes a levonásoktól. Ilyen többek között a célzott pénz, az ösztöndíj, a jutalom, a családi pótlék. Az ösztöndíjból a „koporsópénz” összegének egynegyede vonható le, egyéb tartozás, például rabtartás nem vonható le abból. 

  Önkéntesen nyilatkozhat úgy, hogy a célzott pénz, illetve az ösztöndíj és munkaterápiás foglalkoztatás után járó rendszeres pénzbeli térítés legfeljebb 50%-át az intézet a tartozásai kiegyenlítésére levonhatja. Ha úgy nyilatkozik, a kártalanításként kifizetett összeg egésze levonható a tartozásaira. Ön a nyilatkozat megtételére nem kötelezhető.

   

 • Mit kell fizetnem a börtönben?

  Csak a szabadon felhasználható letéti pénzét költheti el a bv. boltban (kiétkezési boltban „spejzoláskor”). Az, hogy ez pontosan mekkora összeg, a kategóriákra vonatkozó szabályoktól függ. 

  Önnek a fogvatartása költségéhez hozzá kell járulnia. Akkor nem kell fizetnie a fogvatartásért, ha nem az Ön hibája, hogy nem dolgozik, és nem kap rendszeresen pénzt, illetve nincs  letéti pénze sem.

  Ön köteles a saját ruhája tisztításának díját és a tisztálkodási felszerelését (szappan, fogkrém stb.) fizetnie. Ha Ön nem rendelkezik letéti pénzzel, az alapvető tisztálkodási felszerelést a bv. intézetnek biztosítania kell Önnek. 

  Ha más szolgáltatásokat szeretne igénybe venni (pl. konditerem, hűtőszekrény, vízmelegítő), azok díját Önnek kell kifizetnie.

  A fogvatartással kapcsolatos pénzügyeiről részletesebben ebben a tájékoztatónkban olvashat.Mit tudok csinálni a börtönben?

 • Mit csináljak egész nap?

  A börtönélet általában nagyon monoton, sokkal kevesebb dolgot lehet csinálni, mint a szabad életben.

  Az alábbi tevékenységekre van  lehetősége:

  • naponta legalább egy órát szabad levegőn lehet (ez az idő a kategória-besorolástól függően akár több is lehet);
  • olvashat újságot, könyvet (a könyvtárból is kölcsönözhet), újságra elő is fizethet;
  • kártyázhat, társasjátékozhat, beszélgethet, TV-t nézhet a zárkán;
  • mozoghat a konditeremben, ha kifizeti a díját és éppen nincs zárva, valamint engedélyezték Önnek a használatát;
  • iskolába járhat, ha van olyan képzés, tanfolyam, ami megfelel Önnek és a bv. engedélyezi;
  • ha van valamilyen program és engedélyezik, akkor azon részt vehet, például előadás, koncert, kézműves foglalkozás, terápiás-jellegű foglalkozások (ezek elérhetőségéről kérdezze a pszichológust és a nevelőt);
  • dolgozhat; ha egy munkára kiválasztják Önt, akkor akár a bv. intézeten kívül is dolgozhat, vagy részt vehet az intézet fenntartási munkáiban (pl. takarítás, konyha, kertgondozás);
  • részt vehet a misén, más vallási szertartásokon
  • részt vehet csoportos foglalkozásokon, például színjátszó csoporton;
  • néha van lehetőség  egyéni tevékenységre a zárkán (pl. rajzolás, kézműveskedés);

  ha van ilyen, részt vehet személyiségfejlesztő és pszichológiai jellegű foglalkozáson.

 • Mikor hagyhatom el a zárkát?

  Az, hogy mikor kell a zárkában lennie, a kategória-besorolásától függ. 

  • Ha Ön az I. és a II. kategóriában van, a zárkája ajtaját nappal nyitva kell tartani, csak éjszakára zárják be (éjszaka sem, ha mosdó és zuhanyzó nincs a zárkában). 
  • Ha Ön a III. kategóriában van, nappal akkor maradhat zárva az ajtaja, ha azt a parancsnok engedélyezi, éjszaka zárva kell tartani (kivéve, ha mosdó és zuhanyzó nincs a zárkában). 
  • Ha Ön a IV. kategóriában van, nappal engedélyezhető zárkájának időszakos nyitva tartása, éjjel mindenképpen zárva kell tartani.
  • Ha Ön az V. kategóriában van, zárkája ajtaját zárva kell tartani éjjel és nappal egyaránt. Tehát ha nem dolgozik, főszabályként napi 23 órát a zárkán lesz. 

  Amikor nyitva van a zárka ajtaja, akkor Ön a kategóriájától és a kockázatértékeléstől függően felügyelettel, ellenőrzéssel, vagy szabadon járkálhat a körleten, beszélgethet más rabbal, használhatja a közösségi termet, ping-pongozhat stb.

  Akármilyen kategóriában tölti is a büntetését, Ön naponta legalább egy órát szabad levegőn lehet. 

 • Hogyan gyakorolhatom a vallásomat?

  A bv. intézetnek elő kell segítenie, hogy Ön gyakorolhassa a vallását, ha ez a bv. intézetben megvalósítható. Nem biztos, hogy akkor és úgy imádkozhat, ahogy szeretne (pl. egyedül).

  Önnek joga van ahhoz, hogy:

  • vallásos szertartáson vegyen részt, ha van ilyen szertartás a bv. intézetben (azonban, ha az Ön részvétele a bv. intézet rendjét vagy a biztonságot veszélyezteti, eltilthatják a részvételtől);
  • egyházi személlyel (pappal, lelkipásztorral, más lelki gondozóval) találkozzon. Vele akkor is biztosítaniuk kell az Ön számára az ellenőrzés nélküli találkozást, ha a szertartáson való részvételtől eltiltották. A bv. intézet határozza meg, hogy ki ez az egyházi személy, Ön nem választhatja meg;

  magánál tarthatja a vallása gyakorlásához szükséges, szokásos könyveket (pl. a Bibliát), írásos anyagokat és kegytárgyakat.

 • Fürödhetek minden nap? Kapok tiszta törölközőt? És tisztálkodó szert?

  Törölközőt kap, de tisztálkodószert Önnek kell vennie, vagy csomagban küldhetnek a kapcsolattartói. Ha nincs letéti pénze, akkor a tisztálkodási szereket a bv. adja, ezt azonban Önnek kell kérnie. Sokszor panaszolják fogvatartottak, hogy a bv. által adott szappan, WC papír nagyon kevés.

  Legalább heti 3 alkalommal tud meleg vízben fürdeni. A nők és azok a fogvatartottak, akiknek egészségügyi okból engedélyezték, minden nap, a dolgozó férfiak minden munkanap után meleg vízben fürödhetnek. A fiatalkorúak naponta meleg vízben fürödhetnek. A női elítélteket a rendszeres fürdések közötti időben is el kell látni meleg vízzel.

  A zárkán vagy közös helyiségben hidegvizes mosdó van, itt tud mosakodni.Sportolhatok?

 • Focizhatok?

  A bv. intézetek területén ki kell alakítani valamilyen sportolásra alkalmas területet. Bv. intézetenként változik, hogy milyet alakítanak ki.

  Ön nem dönthet arról, hogy mit sportol. Könnyen elképzelhető, hogy például focizásra nem, csak másfajta mozgásra (pl. konditerem, sétaudvaron húzódzkodás, futás) lesz lehetősége, de sok helyen focipályát is kialakítottak. Az is elképzelhető, hogy egyáltalán nem tud majd sportolni, legfeljebb sétálni. A szabály szerint zárkán nem lehet edzeni.

 • Van konditerem? Ha igen, milyen gyakran használhatom?

  Igen, a bv. intézetekben van konditerem (kondicionáló terem). A bv. intézet házirendje és a rezsimszabályok határozzák meg, hogy milyen gyakran használhatja. Ha kondizni akar, ezt külön kell kérnie.

  Fontos, hogy a konditerem használatáért fizetnie kell. Jutalomként adhatnak Önnek ingyenes használatot is.Megsértették a jogaim, mit tegyek?

 • Úgy érzem, hogy törvénysértés történt. Hova fordulhatok?

  Ha Ön úgy gondolja, hogy megsértették a jogait, akkor tegyen panaszt. Ha a panaszát leírja és kiadja a nevelőnek, akkor ő annak az embernek továbbítja a bv.-n belül, akinek döntenie kell az ügyben. Sok panasz van arra, hogy a kérelmi lapok eltűnnek, anélkül, hogy bármilyen intézkedés is történne, ezért készítsen róla egy másolatot.

  A bv. intézeten belül írhat a bv. osztály vezetőjének vagy a parancsnoknak. Azt is kérheti, hogy személyesen beszéljék meg az ügyét. Írhat a bv. ügyésznek vagy kérheti, hogy személyesen beszélhessen vele.

  Ha panaszt tesz, akkor ezt beleírják a nevelési anyagába, amelyet Ön elolvashat. Ha később pert indítana, mert véleménye szerint jogsértés érte, akkor a panaszoknak fontos szerepe van, mert általában ez az első lépés ahhoz, hogy pert nyerhessen később.

  A bv. intézeten kívül is vannak szervezetek, amelyeknek elküldheti a panaszát. Az alapvető jogok biztosa (ombudsman) akkor indít vizsgálatot, ha valamilyen alapvető jogát (pl. vallásszabadság, egyenlő bánásmód, megalázó bánásmód tilalma) megsértette a bv. intézet. A vizsgálat eredménye egy jelentés lesz, amiben az ombudsman ajánlásokat tehet a helyzet javítására. Lehetősége van továbbá arra is, hogy más állami szervek, például az Alkotmánybíróság eljárását kezdeményezze. Az ombudsman jelentése nyilvános. Az ombudsman kártérítést nem fog Önnek megítélni, ezt csak a bíróság tudja megtenni. Bármilyen más hivatalos szervnek írhat, például a rendőrségnek. Ha rossz helyre ír, a hatóságoknak el kell küldenie az Ön beadványát ahhoz a szervhez, amelyik ki tudja vizsgálni az Ön panaszát.

  Ha valamilyen jogi eljárást indítana, akkor érdemes ügyvédet fogadnia. Ha nincs pénze ügyvédet fizetni, akkor a vármegyei kormányhivatal jogi segítségnyújtó osztályára kell írni és kérni, hogy adjanak Önnek pártfogó ügyvédet, aki segíteni tud az ügyében. Ehhez egy hosszú kérelmet kell kitölteni, amit a kormányhivatal tud Önnek megküldeni, ha a bv. intézetben nem kap ilyet. A jogi segítségnyújtás engedélyezési iránti kérelmet, annak kitöltési útmutatóját és a vármegyei jogi segítségnyújtó szolgálatok elérhetőségeit honlapunkon megtalálja.

  A Magyar Helsinki Bizottság egy civil jogvédő szervezet, mely ingyenesen ad jogi tanácsot vagy bizonyos esetekben ügyvédet (ha az egyik ügyvédünk a jogi képviselője, akkor ő is lehet a kapcsolattartója) fogvatartással kapcsolatos ügyekben, ha a bv. intézet súlyosan megsértette az Ön jogait. A szervezet így érhető el: Magyar Helsinki Bizottság, 1074 Budapest, Dohány utca 20. II/9., 1242 Budapest, Pf. 317. Ön levélben, postai úton, hozzátartozója/barátja pedig e-mailben (helsinki@helsinki.hu) vagy telefonon is érdeklődhet hétköznaponként munkaidőben (9-15 óra között) az alábbi számon: 06 1 321 4141.

 • A bv. személyzet felléphet erőszakosan? Ha igen, milyen esetben?

  A bv. intézet személyzetének a célja, hogy a büntetés végrehajtásához szükséges fegyelem és biztonság elsősorban a fogvatartottak együttműködésével valósuljon meg. Ha valamelyik rab erőszakos, ön- vagy közveszélyes, akkor a felügyelet alkalmazhat erőszakot. De a felügyeletnek figyelni kell arra, hogy az intézkedés arányos legyen a céljával (pl. csak addig lehet testi erőt alkalmazni, amíg abbahagyja a fogvatartott az erőszakoskodást).

  Az őrök használhatnak fizikai erőt (testi kényszer), bilincselhetnek, kényszeríthetnek valakit a földre és arra, hogy ott maradjon, szolgálati kutyát, gumibotot, könnygázt használhatnak, és meghatározott esetekben alkalmazhatnak akár fegyvert (lőfegyver) és lőszert is.

  A fizikai kényszer nem lehet ok nélküli és túlzó: csak akkor és úgy alkalmazható, ha feltétlenül szükséges és nincs más alkalmas módszer a helyzet rendezésére.

 • Bántottak az őrök, mit tegyek?

  A felügyelőknek nincs joguk ahhoz, hogy alaptalanul erőszakosak legyenek a fogvatartottakkal. Ennek ellenére előfordul, hogy erőszakot alkalmaznak. Az erőszak alkalmazása lehet jogszerű is, ha például egy őrjöngő rabot levisznek a földre és megbilincselnek. Ha az erőszaknak nincs oka, akkor bűncselekményt követnek el. 

  Az ilyen ügyeket nehéz feltárni, ezért, ha Ön azt szeretné, hogy vizsgálják ki a bántalmazást, akkor a következőket kell tennie (ha van rá lehetősége):

  • Jelezze a nevelőnek, hogy mi történt. Írja is le saját magának és neki is, hogy mi történt. A nevelő köteles jelenteni az ügyet a parancsnok felé. A nevelő vagy a parancsnok köteles feljelentést tenni az ügyésznél. A feljelentés nyomán ügyész köteles vizsgálatot indítani.
  • Ha a nevelőnek nem lehet jelezni, szóljon a személyi állomány egy másik tagjának arról, hogy bántották. A személyi állomány tagja köteles jelenteni az ügyet és feljelentést tenni az ügyésznél. A feljelentés nyomán ügyész köteles vizsgálatot indítani.
  • A parancsnoktól vagy a bv. ügyésztől is kérheti, hogy beszéljenek személyesen. 
  • Amilyen gyorsan tud, menjen el a bv. orvoshoz. Ha kérés ellenére nem engedik az orvoshoz, kérje írásban a nevelőjétől és tegyen panaszt. Kérje, hogy vegyenek látleletet Öntől. Ha nem vesznek látleletet, kérje, hogy ambuláns lapot állítson ki az orvos. Olvassa el az orvosi papírt, kérje meg, hogy minden fontos információt írjanak bele. Ha valami nincs benne, kérje meg, hogy egészítsék ki. Kérje meg, hogy készítsenek fotókat a sérüléséről. Ha bármit nem tesznek meg ezek közül, akkor tegyen panaszt. 
  • Kérje meg, hogy az orvosi vizsgálatnál ne legyen jelen személyi állományi tag. Ha ezt megtiltják, akkor kérje, hogy az a személyi állományi tag ne legyen jelen, aki Önt bántotta.
  • Kérjen meghallgatást a pszichológustól, és mondja el neki, hogy mi történt. 
  • Mielőbb írja le magának, hogy mi történt, mert az emlékek elhalványulnak. Később kiegészítheti a leírását. 
  • Kérje meg a szemtanúkat, hogy ők is írják le, hogy mit láttak, mire emlékeznek. Kérje meg őket, hogy írják alá a papírt, és adják oda önnek.
  • Ön és a szemtanúk is írják le, hogy milyen sérülések (pl. seb, lila folt, véraláfutás, horzsolás) láthatóak az Ön testén, és hogy hol látható ez a sérülés. Ha nincs sérülés, az nem jelenti azt, hogy nem történt bűncselekmény. 
  • Hívja fel az ügyvédjét és a családtagját, vagy írjon nekik, és mondja el, hogy pontosan mi történt. 
  • Írjon, vagy ha tud telefonálni, hívja fel a Magyar Helsinki Bizottságot, hogy megpróbáljunk segíteni Önnek. A családtagja, barátja is kereshet minket. (helsinki@helsinki.hu, + 36/1 321 4141, 1242 Budapest, Pf. 317.)
  • Írjon levelet a bv. intézete szerint illetékes vármegyei kormányhivatalnak és kérjen pártfogó ügyvédet (ha nincs saját ügyvédje), hogy képviselje az Ön érdekeit az eljárásban.

  Fontos tudnia, hogy ha jelezte, hogy Önt a bv. alkalmazottja bántotta, akkor ez feljelentésnek minősül. A feljelentést követően az ügyet az ügyészség vizsgálja ki. Ha feljelentést tett, azt nem vonhatja vissza, az eljárást mindenképpen le kell folytatni. A bántalmazást nem Önnek, hanem az ügyészségnek kell bizonyítania. Önt sértettként (tanúként) fogják kihallgatni, az igazat kell mondania, ahogy a szemtanúknak is.

 • Mit tegyek, ha a zárkatársam bántott?
  • Mindenképpen jelezze a nevelőnek, és kérje, hogy helyezzék át másik zárkába. Ezt a bv.-nek meg kell tennie, ha nem teszi meg, tegyen panaszt. 
  • Ha sérülései keletkeztek, kérje, hogy lemehessen a bv. orvoshoz. Ha kérés ellenére nem engedik az orvoshoz, kérje írásban a nevelőjétől és tegyen panaszt. Kérje, hogy vegyenek látleletet Öntől. Ha nem vesznek látleletet, kérje, hogy ambuláns lapot állítson ki az orvos. Olvassa el az orvosi papírt, kérje meg, hogy minden fontos információt írjanak bele. Ha valami nincs benne, kérje meg, hogy egészítsék ki. Kérje meg, hogy készítsenek fotókat a sérüléseiről.
  • A bántalmazó fogvatartott ellen feljelentést tehet írásban vagy szóban. A feljelentést a bv. intézet továbbküldi azoknak a szervezeteknek, amelyek kivizsgálják az esetet.


Fegyelmi és jutalom

 • Mikor jár fegyelmi?

  A „fegyelmi” egy büntetés, illetve eljárás. Ha Ön megsérti a bv. rendjét, akkor fenyítést alkalmazhat a bv. szerv. Ezt fegyelmi eljárásban szabják ki, ahol – mint egy egyszerűbb büntetőeljárásban – meghallgatják Önt, a tanúkat, megnézik a bizonyítékokat. Ha az eljárásban az derül ki, hogy Ön tényleg megsértette a bv. rendjét, akkor fenyítést szabnak ki. A fenyítés kiszabásánál figyelembe veszik a fegyelemsértés súlyát és az Ön korábbi magatartását, szem előtt tartva a fenyítés célját. A fenyítés lehet: 

  • feddés (ez a legenyhébb, de ez is bekerül az Ön nevelési anyagába), 
  • korlátozhatják azoknak a tárgyaknak a körét, amit magánál tarthat, 
  • eltilthatják programoktól, 
  • többletszolgáltatásokat vonhatnak el Öntől (pl. konditerem használata), 
  • csökkenthetik annak a pénznek az összegét, amit Ön a személyes szükségleteire fordíthat. 

  És ami a legsúlyosabb, 

  • magánelzárásba kerülhet.  A magánelzárás, az I. és a II. kategóriában 10, a III. kategóriában 20, a IV. és az V. kategóriában 25 napig terjedhet.

  Továbbá a fenyítés következtében kreditpontokat is veszíthet. 

  Ha magánelzárást kapott, azzal szemben bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújthat be. Ezt a határozat közlésekor nyomban be kell jelentenie.

  Ha valamilyen erőszakos eset történik a fogvatartottak között, akkor őket elkülöníti egymástól a bv. intézet. Amíg tart az ügy kivizsgálása, addig is lehetnek a rabok elkülönítésben.

  A fegyelmi büntetéseket a panaszok szerint sokszor indokolatlanul vagy túlzott szigorral használják. A fegyelmi eljárás bármely szakaszában védőt hatalmazhat meg, vagy védő kirendelése iránti kérelmet terjeszthet elő a bv. bíróhoz, ha pedig már határozat született a fegyelmi fenyítésről, panasszal fordulhat a parancsnokhoz. A fegyelmi büntetéseket a bv. bíró figyelembe veszi, amikor a feltételes szabadságra bocsátásról dönt.

 • Miért kaphatok jutalmat?

  Példamutató magatartásáért, munkában elért eredményéért, ha szorgalmasan tanul, vagy például a közösség érdekében tett valami kimagaslót, akkor jutalmat kaphat. Jutalmak a következők lehetnek: 

  • dicséret, 
  • a konditerem ingyenes használata, 
  • látogatófogadás soron kívül vagy 
  • hosszabb beszélő, 
  • a személyes szükségletekre fordítható összeg növelése, 
  • pénzjutalom, 
  • tárgyjutalom, 
  • a fenyítés nyilvántartásból törlése, 
  • látogató bv. intézeten kívüli fogadása soron kívül,
  • jutalom kimaradás,
  • jutalom eltávozás.

  Arról, hogy milyen jutalmat kap, a bv. osztályvezető vagy a parancsnok dönthet. A jutalmak számát és jellegét a bv. bíró figyelembe veszi, amikor a feltételes szabadságra bocsátásról dönt.Mikor van lehetőség arra, hogy a büntetésem kitöltése előtt elhagyjam a bv. intézetet?

 • Mikor bocsáthatnak feltételes szabadságra?

  A bíróság a büntetőügyében hozott ítéletben dönt arról, hogy Ön feltételes szabadságra bocsátható-e, és ha igen, akkor legkorábban mikor nyílik erre lehetőség.

  A törvény a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből egyes elítélteket eleve kizár, a bíróság ezekben az esetekben nem engedélyezheti a feltételes szabadságra bocsátást. Ilyenek például az egyes visszaesők és a bűnszervezeti elkövetők.

  Ha a feltételes szabadságra bocsátás lehetősége nem kizárt, annak legkorábbi időpontja a büntetés kétharmad, visszaeső esetén háromnegyed részének kitöltését követő nap. Legalább három hónapot azonban mindenképpen bent kell töltenie, ha a bíróság letöltendő szabadságvesztést szabott ki Önre.

  Kivételesen (a törvényszöveg szerint „különös méltánylást érdemlő esetben”) lehetőség van arra is, hogy a bíróság úgy rendelkezzen, hogy Ön a büntetés felének letöltését követően feltételes szabadságra bocsátható. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha a bíróság öt évnél rövidebb szabadságvesztést  szabott ki. Erről a lehetőségről is az ítélkező bírónak kell rendelkeznie az ítéletben, tehát utólag nem lehet kérelmezni.

  Ha Ön a szabadságvesztésének a bíróság által meghatározott részét letöltötte, a bv. intézet javaslata alapján a bv. bíró dönt arról, hogy feltételes szabadságra bocsátja-e Önt. A bv. bíró a döntése során többek között figyelembe veszi a büntetés-végrehajtása során tanúsított magatartását, hogy Ön lehetőség szerint jóvátette-e a bűncselekménnyel okozott kárt. A bv. bíró döntése ellen Ön vagy védője és az ügyész fellebbezhet.

 • Mit jelent a reintegrációs őrizet?

  Reintegrációs őrizetnek azt nevezzük, ha Ön még a feltételes szabadságra bocsátása vagy büntetésének kitöltése előtt hazamehet, és büntetése hátralévő részét távfelügyeleti eszköz („elektronikus lábbilincs”) alkalmazása mellett, otthon töltheti le. Ez akkor lehetséges, ha a törvény szerint Ön erre jogosult, és a bíróság erre érdemesnek találja.

  A reintegrációs őrizetben az elítélt nek lehetősége nyílik arra, hogy munkát keressen, rendezze családi kapcsolatait stb.

  Ön akkor helyezhető reintegrációs őrizetbe, ha 1.) gondatlan bűncselekmény miatt ítéltek el, 2.) szándékos bűncselekmény miatt ítéltek el, de nem személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt, továbbá Ön nem visszaeső, és a büntetése rövidebb mint 5 év. 

  Szükséges továbbá az is, hogy a szabadságvesztése meghatározott részét letöltse, mielőtt reintegrációs őrizetbe kerülhetne. Ha Önt egy évnél nem hosszabb büntetésre ítélték, akkor legalább 3 hónapot, ha ennél hosszabb büntetésre ítélték, annak legalább 6 hónapot kell a bv. intézetben töltenie.

  Ha Ön gondolatlan bűncselekményt követett el, legfeljebb egy évet, vagy két évnél hosszabb idejű szabadságvesztés esetén legfeljebb a szabadságvesztés időtartamának felét töltheti reintegrációs őrizetben. Ha szándékos bűncselekmény miatt elítélték el, legfeljebb 10 hónapig tarthat a reintegrációs őrizet.

  A reintegrációs őrizet elrendelésére a bv. intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak, de egy alkalommal az Ön vagy védője is kezdeményezheti azt. Ezt kérelmi lapon teheti meg. Ha a bv. intézet tesz előterjesztést, ezt megelőzően a BFB meghallgatja Önt többek között a jövőbeli céljairól, arról, hogy vállalja-e a reintegrációs őrizet feltételeit.

  A reintegrációs őrizetet az otthonában töltheti. Ha Ön a lakását nem egyedül bérli, vagy nem csak az Öné, be kell szereznie a befogadó nyilatkozatot, amelyben a lakás (másik) bérlője, tulajdonosa igazolja, hogy Ön lakhat az ingatlanban. Meg kell jelölnie annak a személynek az elérhetőségét is, aki beengedi az ingatlanba a pártfogó felügyelőt, hogy megnézhesse a lakást, és környezettanulmányt készíthessen. A befogadó nyilatkozatot akkor is oda lehet adni a pártfogónak, amikor kijön megnézni a lakást.  A pártfogó felügyelő ellenőrzi, hogy van-e a lakásban térerő, áram (a feltöltőkártyás villanyórát általában nem szokták elfogadni). Ha a lakás nem alkalmas arra, hogy Ön ott töltse a reintegrációs őrizetet, vagy az ott élők úgy nyilatkoznak, hogy nem tudják, vagy nem akarják befogadni Önt, egy alkalommal lehetősége van másik ingatlant megjelölni.

  A reintegrációs őrizetbe helyezéséről a bv. bíró dönt, a döntéssel szemben Ön, a védője és az ügyész fellebbezhet.

 • Mit nevezünk reintegrációs eltávozásnak?

  A reintegrációs eltávozás lehetőséget biztosíthat Önnek arra, hogy néhány napot otthon tölthessen a családjával. A reintegrációs eltávozásnak az a célja, hogy erősítse a fogvatartott személyes, társadalmi kapcsolatait.

  Az eltávozásra akkor van lehetősége, ha Ön a reintegrációs őrizet feltételeinek megfelel (lásd fentebb). Az eltávozáshoz is szüksége lesz befogadó nyilatkozatra, továbbá az eltávozás alatt is távfelügyeleti eszközzel ellenőrzik Önt.

  Az, hogy hány napra hagyhatja el az intézetet, attól függ, hogy mennyi időt töltött már le a szabadságvesztéséből: három hónap letöltése után legfeljebb öt napra, négy hónap letöltése után legfeljebb tíz napra, öt hónap letöltése után legfeljebb tizenöt napra engedélyezhetik az eltávozását.

  Ön vagy a védője kérheti, hogy engedélyezzék az eltávozását. A bv. intézet parancsnoka határozatot hoz arról az engedély megadásáról vagy annak elutasításáról. A határozattal szemben Ön vagy védője panaszt nyújthat be.

 • Ha súlyosan beteg vagyok, gondozhat-e otthon a családom? Mi az az otthonápolási őrizet?

  Otthonápolási őrizetre lehet jogosult, ha Ön súlyos beteg, és a bv. intézet orvosa megállapította, hogy képtelen ellátni önmagát, folyamatos segítségre, ápolásra szorul, és az állapotában nem várható javulás. Szükséges, hogy legyen befogadó nyilatkozat a lakás tulajdonosától vagy bérlőjétől, vagy egy  intézménytől, ahol lakni tud, és legyen valaki, aki írásban nyilatkozik, hogy vállalja gondozását.

  Az otthonápolási őrizet elrendelése kizárt, ha Ön erőszakos többszörös visszaeső, vagy életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. 

  Az otthonápolási őrizet engedélyezése iránti kérelmet Ön vagy védője nyújthatja be. Ha nem engedélyezik az otthonápolást, a kérelmet ismét benyújthatják. A bv. intézet is előterjesztést tehet az otthonápolási őrizet elrendelésére.

  Az otthonápolási őrizet elrendeléséről a bv. bíró dönt, a döntés ellen fellebbezésnek van helye.

  Az őrizet ideje alatt távfelügyeleti eszközzel ellenőrzik Önt. Azonban ha a bv. orvos szerint az Ön egészségügyi állapota nem teszi lehetővé az elektronikus lábbilincs felhelyezését, annak használata nélkül is engedélyezhetik az otthonápolást. Ebben az esetben nem kell vizsgálni azt, hogy az ingatlan alkalmas-e az eszköz telepítésére.

  Mintabeadványt és tájékoztatót készítettünk azok részére, akik otthonápolás iránti kérelmet szeretnének benyújtani, ezeket itt tudja megtekinteni.


Magyar Helsinki Bizottság