DigiRights: A digitalizáció hatása a védelemhez való jogra (2022-2025)

A Magyar Helsinki Bizottság a Leuveni Katolikus Egyetem Kriminológia Tanszéke által koordinált, DigiRights nevű nemzetközi kutatási projektben vesz részt 2022 és 2025 között.

A COVID-19 világjárvány során a digitalizációra való átállás számos területen, így a büntetőeljárásokban is megdöbbentő gyorsasággal zajlott le. Ezen a területen a digitális átmenet gyakran anélkül zajlik, hogy a döntéshozók átgondolnák az offline és online eljárási jogok egyenértékűségének biztosításához szükséges jogi és gyakorlati előfeltételeket. A digitalizáció a világjárványt követően is megváltoztatja a büntető igazságszolgáltatás dinamikáját. Mindez alkalmat ad annak felmérésére, hogy a technológia hogyan szolgálhatja a legjobban mind a vád, mind a védelem igényeit.

A DigiRights projekt a digitalizálással érintett eljárási jogokra – így a tolmácsoláshoz és fordításhoz, az iratbetekintéshez, a védőhöz és a jogi képviselethez, valamint a tárgyaláson való jelenléthez való jogra – összpontosítva feltérképezi és értékeli e jogok digitalizálásának aktuális gyakorlatát, hogy javaslatot tegyen az ezekkel kapcsolatban szükséges európai iránymutatásokra. A projekt célja, hogy előmozdítsa a büntetőeljárás digitalizációjának olyan megvalósulását, amely biztosítja a büntetőeljárási jogok egységes és maradéktalan érvényesülését, az egész EU-ban egységes és megfelelő védelmi szintet biztosítva. A projekt nemzetközi összehasonlításban vizsgálja ezeket a kérdéseket hat EU tagállamban: Belgiumban, Észtországban, Horvátországban, Magyarországon, Németországban, és Olaszországban. A jogi és empirikus kutatások eredményét országjelentésekben és egy nemzetközi összehasonlító tanulmányban összegezzük. A DigiRights projekt a kutatási eredmények alapján javaslatokat fogalmaz meg a nemzeti és uniós hatóságok, valamint a jogalkalmazók felé.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság