#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

STARLIGHT – Stratégiai pereskedés az emberi jogokért Európában (2022-2024)

Translation is available for this content

Switch to English

A berlini Hertie School koordinálásával valósítja meg a Magyar Helsinki Bizottság a Stratégiai pereskedés az emberi jogokért Európában: ismeretek, készségek és kapcsolatok kiépítése jogi szakemberek számára az EU Alapjogi Chartájának használatához (STARLIGHT) című projektet. A STARLIGHT elősegíti az Európai Unióban az alapvető jogok védelmére szolgáló hatékony, de még mindig kevéssé használt eszköz, az Alapjogi Charta hatékonyabb használatát.

A STARLIGHT az Európai Unióban tevékenykedő jogi szakemberek számára biztosítja azokat a készségeket és ismereteket, amelyekkel a Chartát stratégiai pereskedés során alkalmazni tudják. A program résztvevői 12 hónapon keresztül szemináriumokon, workshopokon, jogklinikán és kapcsolatépítési lehetőségeken vehetnek részt két fő cél elérése érdekében:

  • a Charta és más uniós jogszabályok alkalmazása három tematikus területen: jogállamiság, menekültügy/migráció és büntető igazságszolgáltatás;
  • kulcsfontosságú készségek elsajátítása az uniós szintű stratégiai pereskedésben való részvételhez, az uniós joggyakorlat fejlesztéséhez, valamint a rendszerszintű és társadalmi változások előmozdításához saját országukban.

A program a következő célországok szakembereinek képzésére összpontosít: Bulgária, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Olaszország,  Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia.

A képzési program online és személyes képzési lehetőségeket ötvözve valósul meg. Egyszer 2023-ban, majd 2024-ben ismét megrendezésre kerül.

A projekt eredményei ezen a linken érhetők el angol nyelven.

A projekt az Európai Unió ‘Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek’ (CERV) programjának támogatásával valósul meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság