Éhező fogva tartott nővel kötött egyezséget az állam

Az életveszélyes allergiákkal küzdő L. N. indokolatlanul hosszú ideig volt letartóztatásban, ezért a magyar államnak fizetnie kell neki. A Magyar Helsinki Bizottság 167 centis ügyfele 56 kilóról 43-ra fogyott le, és négyszer volt életveszélyes allergiás rohama a börtönben. A strasbourgi bíróság egyezségi ajánlatát elfogadva a magyar állam 5200 eurós jóvátételt fizet a kérelmezőnek.

L. N.-t 2020. január 20. óta tartják fogva vagyon elleni bűncselekmények miatt. Hosszú ideig volt letartóztatva, noha ő jelentette fel önmagát, a rendőrséggel együttműködött, minden idézésre megjelent, rendezett családi életet élt, bűntársa nem volt, és már nem volt abban a helyzetben, hogy megismételje a bűncselekményeket, az ingatlancsalásokat, ráadásul aránylag hamar fejezték be a nyomozást és emeltek vádat ellene.

Ebből is látható, hogy legkésőbb a vádemelés után nem kellett volna fogva tartani őt, hiszen a büntetőeljárás sikerességét azzal is biztosítani lehetett volna, ha házi őrizetbe helyezik, lábára szerelt jeladót kap, és nem hagyhatja el otthonát.

Ráadásul az idén 53 éves nő esetében egy másik lényeges körülményre is tekintettel kellett volna lennie az államnak. L. N. ugyanis súlyos beteg. Kivételesen sokrétű, életveszélyes allergiás megbetegedésekkel küzd hosszú évek óta. Immunrendszere többek között képtelen megküzdeni különféle gyógyszerekkel (pl. penicillinnel, heparinnal, cephalosporinnal), kozmetikumokkal, tartósítószerekkel, élelmiszerekkel (pl. tejjel, korpával, szójával), egyes tisztítószerekkel, porral, kutyaszőrrel és számos növényi pollennel. A börtönben még újabb allergiák is kialakultak nála, így például a tojással szemben.

Az allergiás reakcióknál ne csak szemviszketésre vagy tüsszögésre gondoljunk, hanem sürgősségi ellátást igénylő, némelykor életveszélyes rohamra, anafilaxiás sokkra. Ilyenre fogvatartása alatt négyszer került sor. Háromszor feltehetően a számára veszélyes élelem miatt, negyedszerre pedig azért, mert gyógyszerét olyan kanálból kapta meg, amelyen neki veszélyes gyógyszermaradékok voltak.

A büntetés-végrehajtás tisztában van L. N. kockázatos állapotával. Az őt fogva tartó egyik börtön orvosa  azt is megállapította, hogy „bizonyos allergének teljes kizárását az intézmény nem tudja biztosítani. Kórelőzményekre tekintettel ez súlyos, akár életveszélyes állapothoz vezethet”. A bíróságok mégis érdemi vizsgálat nélkül tartották letartóztatásban a nőt.

A legtöbb baj az élelmiszerekkel (illetve az abban található tartósítószerekkel), kozmetikumokkal és tisztákodószerekkel volt – és van ma is, mert a megfelelőeket egyik börtön sem tudja biztosítani a nőnek. Arra sincs lehetőség, hogy a hozzátartozók csomagban küldjenek be ilyeneket, mindent a központi webshopban kell megvenni, és ott csak elvétve vannak neki megfelelő árucikkek.

Reménytelen csapdába került. Teljesen abszurd lett az élelmezése. Például volt olyan hét, hogy a napi 40 deka kenyér mellé összesen heti 2 kiló sertészsír járt neki. Vacsoráját egy-egy vöröshagymával és almával „dobták fel”, meg heti kétszer füstölt szalonnát kapott. Már ettől is lefogyna, de sokszor – félve egy újabb allergiás reakciótól – inkább egyszerűen nem eszik. A drasztikus fogyás miatt is veszélyben van. A testtömegindexe (BMI) 15,42, ami alatta marad az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kritikusnak tekintett 16-os szintnek, azaz vészes soványsága halálhoz is vezethet.

L. N. a Magyar Helsinki Bizottság segítségével az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A strasbourgi bíróság azonosította a nő súlyos jogsérelmét, és egyezségi ajánlatot tett a peres feleknek. Ezt mind a panaszos, mind a kormány elfogadta, így az egyezség értelmében az állam 5200 eurót fizet neki.

„Önmagában a krónikus betegség vagy súlyos allergia nem mentesít a letartóztatás alól. Ez helyes szabály. Viszont az egészségügyi állapot is egy olyan szempont, amit mérlegelni kell akkor, amikor a bíróság arról dönt: feltétlenül szükség van-e a letartóztatásra vagy esetleg elegendő enyhébb korlátozás is, azaz a bűnügyi felügyelet. Önfeljelentő és a hatóságokkal mindenben együttműködő ügyfelünknek esze ágában sem volt megszökni az igazságszolgáltatás elől. Nemcsak jogsértő, hanem ésszerűtlen is volt letartóztatásban tartani őt ilyen hosszú ideig. A strasbourgi egyezség ma visszaigazolta ezt, és ennek örülni kell. A már elítéltként fogva tartott L. N. azonban továbbra is veszélyben van. Civil jogvédő egyesületünk azért dolgozik, hogy biztosítsanak neki megfelelő, biztonságos ellátást” – értékelte a strasbourgi egyezséget Bieber Ivóna, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság