Az egyértelmű igazság: képzés a büntetőeljárás résztvevőinek a közérthető fogalmazás használatáról és a világos terhelti tájékoztatókról (2018-2021)

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság három civil szervezettel közösen indította el új projektjét: a belgiumi Fair Trials Europe, a romániai APADOR és az olaszországi Antigone segítségével Európa-szerte a büntetőeljárások közérthetőségének javítását tűztük ki célul.

A projekt a korábbi kutatási eredményeinken alapul, amely a terheltek részére adott írásbeli tájékoztatók magyar verzióját vizsgálta, valamint készítette el alternatív, közérthetőn fogalmazott verzióját a közérthető fogalmazással foglalkozó szakértők és védőügyvédek segítségével. Mindkét projekt az Európai Parlament és a Tanács büntetőeljárás során a tájékoztatáshoz való jogról szóló 2012/13/EU Irányelvén alapszik, amely alapján a tagállamok biztosítják, hogy az őrizetbe vett vagy fogva tartott gyanúsítottak és vádlottak haladéktalanul kézhez kapják a jogokról szóló, egyszerűen és közérthetően fogalmazott írásbeli tájékoztatót.

A büntetőeljárásokban alkalmazott kommunikáció közérthetősége kiemelt fontosságú. Ennek köszönhetően a terheltek könnyebben érthetik meg jogaikat és kötelezettségeiket, így aktívabb szerepet tölthetnek be saját ügyeikben és érvényesülhet a tisztességes eljáráshoz való joguk. A projekt során képzési anyagot és különböző nyelveken, a jogokról szóló, könnyen érthető írásbeli tájékoztatókat készítünk.

EU-logo A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság