102 megnyert strasbourgi ügynél tartanak a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei

A jogvédő egyesület ügyfelei idén már 100. alkalommal kaptak jogi elégtételt a strasbourgi bíróságtól. Sőt, megszületett a 101. és 102. kedvező döntés is. A Magyar Helsinki Bizottság strasbourgi sikerei nemcsak itthon számítanak rendkívülinek, hanem más európai jogvédő szervezetek között is.

Tavaly decemberben múlt 20 éve, hogy Kmetty Ágoston pert nyert az állammal szemben az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ő volt a Magyar Helsinki Bizottságnak az első ügyfele, akinek a civil jogvédő egyesület sikeresen képviselte az emberi jogi panaszát a bíróság előtt.

20 év alatt összesen 95 ügy ért véget helsinkis ügyfelek sikerével: 59 győztes ítélettel, 12 sikeres egyezségkötéssel és a bíróság 24 azonnali intézkedésével. Azóta az idei első félévben újabb 7 helsinkis siker született a bíróságon: 1 újabb egyezség és 6 újabb ítélet.

Ezzel a strasbourgi eljárások során eddig összesen 164 embert jutott jogi elégtételhez a jogvédő egyesület segítségével. A mostanáig megnyert ügyek száma pedig 102-re nőtt.

Az egyéni elégtételen túl több ítélet rendszerszintű változásokat indított el az országban. Még nemzetközi összehasonlításban is ritka, hogy ennyi és különösen ennyiféle témájú panaszban sikerült eredményesen és ingyenesen képviselni a sokszor tömeges állami jogsértések áldozatait.

A strasbourgi ítéletek nyomán csökkent Magyarországon a(z előzetes) letartóztatások száma, enyhült a börtönzsúfoltság, számolták fel a tranzitzónákat, vagy nyílt esély arra is, hogy a börtönökben újra megölelhessék egymást a fogvatartottak és hozzátartozóik. De a Magyar Helsinki Bizottságnak is köszönhető az, hogy Európában ma már védett alapjognak számít a közérdekű adatok nyilvánossága, azaz az információszabadság is.

A jogvédő egyesület úttörő jogászi munkát végez, nem a kitaposott ösvényen halad. Nem az a célja, hogy minél több pert, méghozzá típuspert nyerjen meg, hanem az, hogy az általa felkarolt ügyek erősítsék az emberi jogok biztosítékait Magyarországon. 

A Helsinki Bizottság a strasbourgi pereskedéssel is mindig arra törekedett, hogy rendszerszintű változásokat indítson el, a bírósági tapasztalatait pedig megossza a jogász szakmával és a közvéleménnyel. Rendszeres sajtóhíradások, mintabeadványok és szakmai képzések mellett közérthető adatbázissal is segíti a tájékozódást a győztes strasbourgi ügyeiről a civil jogvédő szervezet. Ez itt található.   

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság