Mintabeadványt készítettünk fogvatartottak számára otthonápolási őrizet elrendelése iránt

A krónikus betegségben szenvedő elítélt, akiről a bv. intézet orvosa – szükség esetén szakorvos bevonásával – megállapította, hogy az alapvető szükségleteinek kielégítésére nagyobb részt vagy teljes mértékben önállóan képtelen, mindennapi életvitelében folyamatos segítségre, ápolásra szorul, és egészségi állapotában meghatározható időn belül érdemi javulás nem várható, otthonápolási őrizetbe helyezhető, ha valaki írásban tett nyilatkozatban vállalja a gondozását.

A Magyar Helsinki Bizottsághoz számos fogvatartotti és hozzátartozói panasz érkezik arról, hogy az otthonápolási őrizet elrendelése a gyakorlatban problémákba ütközik. A panaszok és a büntetés-végrehajtás a sajtó által megjelentetett statisztikái alapján arra következtetünk, hogy a jogintézmény kihasználtsága meglehetősen alacsony. Tapasztalataink szerint az otthonápolási őrizetre vonatkozó büntetés-végrehajtási bírói gyakorlat tágan értelmezi az otthonápolási őrizet megtagadásának szubjektív feltételeit, így a fogvatartottnak sokszor akkor sem engedélyezi a bíróság az otthonápolási őrizetet, ha objektív kizáró ok egyébként nem áll fenn.

Az otthonápolási kérelmek kedvezőbb elbírálásának előmozdítása érdekében készítettünk:

 

Utolsó frissítés: 2024. február
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság