Védelmezzük a demokratikus jogállamot

Ahol jogállam van, ott biztonságban élhetsz.

Ahol jogállam van, ott egy miniszter, egy rendőr vagy egy polgármester is ugyanazokat a szabályokat köteles betartani, mint te. Senki nem áll a törvény felett. Ahol jogállam van, ott egy demokratikusan megválasztott kormány sem tehet meg akármit: bírók, ombudsman, civil szervezetek és újságírók biztosítják, hogy ne élhessen vissza a hatalmával. Ahol jogállam van, ott mindig megtudhatod, hogy a kormány mit miért csinál, és ha nem tetszik, elmondhatod nyilvánosan is. Ahol jogállam van, ott biztonságban élhetsz, hiszen pontosan tudod, hogy mit vár el tőled az állam, ahogy azt is, hogy te mit várhatsz el tőle.

Akták ebben a témában

Kapcsolódó tematikus cikkgyüjtemények


Összes aktához


Ahol nincs jogállam, ott büntetés, kirúgás, bántalmazás vagy börtön járhat azért, mert kritizálni mered a kormányt. Ahol nincs jogállam, ott egy orvos nem mondhatja el nyíltan, hogy omladozik a kórház fala, vagy hogy nincs elég kötszer és ápoló. Ahol nincs jogállam, ott korrupció van, és nem a tehetséges emberek jutnak vezető és jól fizető pozíciókba, hanem azok, akik közel állnak a hatalomhoz.

Ahol nincs jogállam, ott a rendőrök, bírók és újságírók a kormány politikai megrendelésére dolgoznak és nem saját szakmai iránytűjük szerint. Ahol nincs jogállam, ott a munkavállalók, a szegények ki vannak szolgáltatva a hatalomnak. Ahol nincs jogállam, ott félelem és bizalmatlanság van, és nincs, aki megvédjen, ha bajba kerülsz vagy igazságtalanság ér.

A jogállam jobb állam

Ezért dolgozunk mi nap mint nap azért, hogy mindnyájan jogállamban élhessünk. Magyarországon 2010 óta súlyosan romlott a jogállamiság. Egy friss felmérés azt mutatja: a magyarok fele szerint már nincs demokrácia az országban. A demokratikus jogállam érdekében végzett munkánk ma fontosabb, mint valaha.

Te is segíthetsz

Támogasd ügyeinket és munkánkat!

További támogatási lehetőségek

Magyar Helsinki Bizottság