#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Börtönlátogatás, kapcsolattartás szabályai a börtönben

Hogyan tarthatnak kapcsolatot a fogvatartottak a börtönből? Milyen szabályok vonatkoznak a személyes látogatásra, és mennyibe kerül a telefonálás? Elérhető-e még a Skype? Ilyen kérdésekre ad rövid választ a FECSKE (Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) tájékoztatója.

A fogvatartottak a regisztrált kapcsolattartóikkal beszélhetnek telefonon, illetve a bv. intézet által biztosított módon (például Skype-on), levelezhetnek és találkozhatnak a személyes beszélőn. Előfordulhat, hogy a bv. intézet vagy (letartóztatás esetén) az ügyész megtiltja a kapcsolattartást vagy annak egyes formáit (pl. a telefonálást). 

Az tarthat kapcsolatot, akinek a fogvatartott kapcsolattartói nyilatkozatot küld, és aki azt kitöltve, aláírva visszaküldi. A bv. intézet köteles engedélyezni, hogy egy alkalommal a fogvatartott levelet írjon, amelyben kiküldi a kapcsolattartói nyilatkozatot. Érdemes a kapcsolattartói nyilatkozatot már a bevonulás előtt letölteni az internetről, és kitöltve bevinni, mert van olyan bv. intézet, ahol ezt is elfogadják, ezzel gyorsítva a kapcsolattartói regisztrációt.

Mik a börtönlátogatás szabályai?

Az érintés tilos: nem lehet kezet fogni, puszit adni vagy megölelni egymást, a gyerekeket sem. Semmit nem lehet egymásnak átadni, élelmiszert is tilos bevinni. Csak beszélhetnek, ezt ellenőrzik.

Börtönlátogatás: ki számít hozzátartozónak? 

Főszabály szerint csak a fogvatartott családtagjai számítanak hozzátartozónak.

Látogathat-e rabot hozzátartozón kívül más is? 

A bv. intézet engedélyezheti azokkal is a kapcsolattartást, akiket a fogvatartott a családtagokon kívül megjelöl (például barátok, kollégák, szomszédok), ha a nevelő is hozzájárul ehhez. Ha a kapcsolattartás nehezítené büntetőügye felderítését, akkor megtilthatják a kapcsolattartást, de ezt a bv. intézetnek indokolnia kell. A tiltás ellen panaszt adhat be.

Milyen iratok, dokumentumok szükségesek a börtönlátogatáshoz?

Úgy lehet valaki kapcsolattartó, ha a fogvatartott elküldi a kapcsolattartói nyilatkozatot annak, akivel kapcsolatot szeretne tartani, ezt a bv. intézetnek kötelessége megengednie.

Mit kell tudni a kapcsolattartó regisztrációjának folyamatáról? 

A kapcsolattartói nyilatkozat címzettje (leendő kapcsolattartó) azt kitöltve, aláírva küldje vissza. A nyilatkozatot érdemes már a bevonulás előtt letölteni az internetről és kitöltve bevinni, ezzel gyorsítható a regisztráció.

A kapcsolattartói nyilatkozatot ügyfélkapun keresztül is beküldhetik a hozzátartozók az epapir.gov.hu internetes oldalon. Ehhez ügyfélkapus regisztrációra van szükség, amit a Kormányablakban kérhet személyesen. Ha van ügyfélkapus regisztrációjuk, válasszák ki a Címzettek listájából a megfelelő bv. intézetet, és a kitöltött nyilatkozatot csatolmányként küldjék be. Ennek lépéseit a letölthető tájékoztatónkban ábrákon szemléltetjük.

Főszabály szerint a kérelem beadásától számított harminc napon belül dönt az intézet a kapcsolattartási kérelemről. Ha harminc napon belül nem születik döntés a kapcsolattartási kérelemről, panasszal élhet.

Milyen gyakran lehet látogatni egy rabot? 

Normál esetben a fogvatartott havonta legalább egyszer fogadhat látogatót, ennek az ideje minimum 1 óra és maximum 2 óra, rezsimtől függően.

Hány fő látogathat egyszerre egy rabot? 

Egyszerre négyen látogathatják meg a fogvatartottat, 14 év alatti gyerek pedig csak felnőttel együtt léphet be a bv. intézetbe.

Mire kell számítani a börtönlátogatás során? Hogyan zajlik a bejutás a börtönbe?

A látogatóknak a látogatás előtt fél órával kell megérkezniük, hogy a bv. ellenőrizni tudja a személyazonosságukat. Fontos, hogy legyen Önnél személyi igazolvány (ezt majd a kiléptetéskor is be kell mutatni) és látogatási engedély. A látogatás előtt és után is alaposan átvizsgálják majd Önt.

Hogyan, mikor lehetséges az intézeten kívüli látogatás? 

Annak az elítéltnek engedélyezhető az intézeten kívüli látogatás, aki a szabadságvesztésből a büntetés egyharmadát letöltötte, és fegyházban legalább egy évet, börtönben legalább hat hónapot, fogházban legalább három hónapot kitöltött, vagy akit átmeneti részlegre, enyhébb végrehajtási szabályok hatálya alá helyeztek. Az intézeten kívüli látogatás a szabadságvesztés időtartamába beszámít. Az elítélt kizárólag a látogató megjelenését követően távozhat az intézetből, azzal a kapcsolattartóval, akinek a látogatási értesítést küldték.

Mit jelent a kimaradás? Mikor, ki élhet vele? 

A kimaradás rövid időtartamú, legfeljebb 24 órára szóló eltávozás. Elsősorban az elítélt családi és társadalmi kapcsolatainak fenntartása, oktatásban, képzésben való részvétele, a szabadulása után a munkahelyről és a lakásról való gondoskodás elősegítése érdekében engedélyezhető annak az elítéltnek, aki a szabadságvesztésből a büntetés egyharmadát letöltötte, és fegyházban legalább egy évet, börtönben legalább hat hónapot, fogházban legalább három hónapot kitöltött, vagy akit átmeneti részlegre, vagy enyhébb végrehajtási szabályok hatálya alá helyeztek.

Mit jelent a reintegrációs eltávozás?

Reintegrációs eltávozást a fogvatartott a bv. intézeten kívül, előre meghatározott helyen, elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazásával vehet igénybe. Abban az esetben engedélyezhető az elítéltnek, ha a reintegrációs őrizetbe helyezés feltételei fennállnak, valamint az elítélt bv. intézetben tanúsított magatartása, együttműködési hajlandósága a reintegrációs célok megvalósítására irányul. A reintegrációs eltávozás tartama a befogadást követő három hónap letöltése után legfeljebb öt nap, négy hónap letöltése után legfeljebb tíz nap, öt hónap letöltése után legfeljebb tizenöt nap lehet.

Kapcsolattartás szabályai a börtönben: milyen egyéb formák vannak?

Hogyan zajlik a levelezés a börtönökben?

Bármennyi levelet írhat, de a bv. intézet az Ön vagy a fogvatartott által írt leveleket minden esetben ellenőrzi. Fontos tudnia, hogyha felmerül a gyanúja, hogy a levél át van itatva valamilyen vegyi anyaggal, akkor csak másolat formájában adják át a levelet. Ugyanez a helyzet a gyermekrajzokkal, fényképekkel is. Az ügyvéddel való levelezést nem ellenőrzik, de azt igen, hogy tényleg az ügyvéddel levelezik-e a fogvatartott.

Kapcsolattartás a börtönben: telefonálás és Skype

A fogvatartott a rá vonatkozó végrehajtási fokozat (fogház, börtön, fegyház) és rezsimszabályok által meghatározott időkeretben telefonálhat. A telefonálás díj mindenhol egységes az országban, 2023-ban mobilhívásnál percenként 69 forint, és másodperc alapú a számlázás. Kintről nem lehet telefonálni, sem visszahívást kezdeményezni. A telefonról csak a fogvatartott telefonálhat, és csak a regisztrált kapcsolattartóit hívhatja. A beszélgetést lehallgathatják és megszakíthatják. A telefonra vagy a fogvatartott tölthet fel pénzt a letéti számlájáról, vagy kintről Ön is feltöltheti (újságárusnál, postán, benzinkúton, vagy bankautomatánál). Kivételes esetekben a bv. intézet ingyenes telefonálási lehetőséget is biztosíthat.

Ha a fogvatartott a legszigorúbb rezsimben van, akkor havonta egyszer, ha a legenyhébben, akkor havonta négy alkalommal Skype-olhat, és ezt neki kell kérnie. Azt, hogy ténylegesen hányszor beszélhet és milyen hosszan a fogvatartott, a bv. intézet fogja eldönteni a technikai eszközök és az igények alapján. Önnek meg kell adnia a Skype nevét és az e-mail címét a kapcsolattartói nyilatkozaton. A beszélgetést a bv. intézet ellenőrzi, a jelen lévő felügyelő vagy nevelő hallgatja azt, a képernyőt pedig megosztják egy másik számítógéppel, melyen végig figyelik.

Csomagküldés a börtönben

Ön havonta küldhet és kaphat csomagot. Minden csomag maximum 5 kg lehet. Az is, amelyet Ön küld és az is, amelyet Önnek küldenek. A beküldött csomagot a bv. intézet munkatársai fel fogják bontani, át fogják vizsgálni, hogy megnézzék, csak olyan dolog van-e benne, amit be lehet küldeni. Élelmiszert, tisztálkodási szert, dohányt vagy cigarettát, valamint gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, vagy gyógyhatású készítményt csak a bv. intézet webáruházában (https://www.bvcsomag.hu/auth) lehet venni és beküldeni. Ezen kívül minden három hónapban egyszer küldhet Ön egy olyan csomagot, amiben csak ruha és cipő van. Ebben az esetben írja rá a csomagra: „ruhacsomag”.

A kapcsolattartásról bővebb információkat és a kapcsolattartói nyilatkozatot itt találja („Hasznos információk” és „Kapcsolattartás” almenüpontok alatt).

 

Börtön kisokos tájékoztatónkban összefoglaltuk, hogy

  • mik azok a legfontosabb szabályok, amiket tudniuk kell a fogvatartottaknak a börtönben,
  • mire készüljön, aki bevonulás előtt áll, valamint
  • mit tud tenni a rab, ha jogsérelem érte.börtön-kisokos borító

 
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság