#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Választójog és a közügyektől eltiltás, szabadságvesztés

Korábban eltiltották a közügyektől? Bv.-ben volt? Ennek ellenére lehet, hogy van választójoga.

Június 9-én több választás is lesz Magyarországon: helyi önkormányzatokat és polgármestereket, Európai Parlamenti tagokat választunk, és a nemzetiségi választók nemzetiségi önkormányzatokat is választanak. Ebben a tájékoztatóban arról tudhat meg többet, hogy a közügyektől eltiltás vagy korábbi fogvatartása büntetés-végrehajtási intézetben hogyan befolyásolja a választójogát.

Ki szavazhat?

A választáson az szavazhat, akinek választójoga van. Minden nagykorú polgárnak van választójoga, kivéve azokat, akiket a büntetőbíróság a közügyek gyakorlásától eltiltott, vagy akiket gondnokság alá helyezési perben a bíróság kizárt a választójog gyakorlásából. A Magyarországon élő nem magyar állampolgárokra más korlátozások is vonatkozhatnak. (Ajánljuk a Magyar Helsinki bizottság angol nyelvű uniós és nem uniós állampolgároknak szóló választási tájékoztatóit.)

A büntetőbíróság azt tiltja el a közügyektől, akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélnek, és a bíróság szerint méltatlan a közügyek gyakorlására. Akit nem tiltottak el a közügyek gyakorlásától, de szabadságvesztését tölti, az szavazhat, de nem lehet jelölt.

Korábban eltiltottak a közügyektől. Szavazhatok?

Ha letelt a közügyektől eltiltás ideje, akkor Önnek újra van választójoga, vagyis szavazhat.

Meddig tart a közügyektől eltiltás?

A közügyektől eltiltás nem tart örökké. Mindig előre meghatározott ideig tart: legkevesebb egy évig, legfeljebb tíz évig. A büntetőbíróság dönt arról, hogy mennyi időre tiltanak el valakit a közügyektől, ez mindig le van írva az ítéletben. A közügyektől eltiltás idejébe nem számít bele az az idő, amíg a bv. intézetben szabadságvesztését töltötte.

Korábban bv.-ben voltam. Szavazhatok?

A választójog szempontjából nem a korábbi bv.-ben töltött szabadságvesztés, hanem a közügyektől eltiltás számít. Attól, hogy bv.-ben volt, még nem biztos, hogy eltiltották a közügyektől. Ha letartóztatás, elzárás vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt volt büntetés-végrehajtási intézetben, és szándékos bűncselekmény miatt nem ítélték el, akkor Önt biztosan nem tiltotta el a bíróság a közügyek gyakorlásától, tehát szavazhat.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy szavazhatok-e?

Ha megkapta áprilisban a Nemzeti Választási Iroda értesítő levelét a június 9-i választásokról, és azóta nem volt változás a büntetőügyében, akkor van választójoga, szavazhat.

Ha nem kapott levelet, akkor is lehet, hogy van választójoga, mert például a lakcíme változott, elkeveredett a levél, vagy az értesítő levelek kiküldése és a június 9-i választás között telt le a közügyektől eltiltásának ideje.

Minden felnőtt kérhet igazolást arról, hogy van választójoga. Ezt többféleképpen is megteheti:

  • Online ezen a linken kérhet igazolást a választójogáról. (Ügyfélkapu vagy más elektronikus azonosítás kell az online ügyintézéshez.)
  • Személyesen érdeklődhet bármelyik helyi választási irodában. A helyi választási irodák a települési vagy kerületi polgármesteri hivatalokban működnek. A helyi választási irodák címei elérhetők ezen a linken.
  • Kézbesítési meghatalmazást adhat valakinek, hogy Ön helyett kérjen igazolást a választójogáról bármelyik helyi választási irodában. A meghatalmazáshoz a linken található nyomtatványt kell kinyomtatni és kitölteni.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján még több információt talál a választójogról szóló igazolásról.

Hogyan tudom még ellenőrizni, hogy eltelt-e a közügyektől eltiltásom ideje?

A büntetőítélet alapján kiszámolhatja, hogy eltelt-e a közügyektől eltiltása ideje. A közügyektől eltiltás ideje akkor kezdődik, amikor a büntetőbíróság ítélete jogerős lesz, viszont a bv.-ben eltöltött szabadságvesztés ideje nem számít bele ebbe az időbe, tehát amíg bv.-ben van, addig nem telik a közügyektől eltiltás ideje. A feltételes szabadság és a próbadidő ideje akkor számít bele, ha nem rendelik el a feltételes szabadság megszüntetését vagy próbaidő esetében a szabadságvesztés végrehajtását.

Hatósági erkölcsi bizonyítványt kérhet, amin szerepelni fog, hogy el van-e tiltva a közügyektől. Erkölcsi bizonyítványt igényelhet online, személyesen, postai úton vagy telefonon. Ezen a linken az “Ügyintézés indítása” gombra kattintva tudja online beadni a kérelmet, és ha lejjebb görget az “Egyéb információk” címhez, akkor el tudja olvasni a személyes, postai, telefonos ügyintézés részleteit.

Bűnügyi felügyeletben (“házi őrizetben”) vagyok. Szavazhatok?

Ha Ön házi őrizetben van, de nincs eltiltva a közügyektől, és van választójoga, akkor szavazhat. A házi őrizet szabályait be kell tartania: lehet, hogy nem mehet el személyesen a szavazóhelyiségbe, de ilyenkor kérhet mozgóurnát. Mozgóurnát azok kérhetnek, akik az egészségi állapotuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak elmenni június 9-én a szavazóhelyiségbe. A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság elviszi nekik a szavazólapokat, és leadhatják a szavazatukat ott, ahol tartózkodni kénytelenek.
Mozgóurnát legkésőbb a szavazás napján, június 9-én 12 óráig kérhet online vagy meghatalmazotton keresztül. A mozgóurna igényléséről szóló részletes NVI tájékoztató ezen a linken van.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság