COVID-19 – Igazságszolgáltatás a koronavírus idején (2020-2021)

Translation is available for this content

Switch to English

A Fair Trials vezette nemzetközi konzorciumban a Magyar Helsinki Bizottság kutatásokat és elemzéseket végez. A projekt célja, hogy elemezze a koronavírus kitörése nyomán bevezetett szigorításokat, rendészeti tendenciákat, a rendvédelmi szervek kibővített jogköreit, az igazságszolgáltatásban a vírus miatt tapasztalható változásokat, és hogy értékelje ezek emberi jogi következményeit és kockázatait. A Magyar Helsinki Bizottság ebben a projektben az újonnan bevezetett távmeghallgatások gyakorlatát vizsgálja, érveket dolgoz ki a letartóztatás alkalmazásával szemben, valamint elemzi a veszélyhelyzet nyomán bevezetett militarizációs trendeket. A projekt célja e tendenciák megértése, kockázatelemzés és eszközök kidolgozása az emberi jogok védelmében, azok fenntartásának érdekében.

A projektben:

  • Mintaindítványt készítettünk a letartóztatás megszüntetésére: az általános jelleggel használható indítvány mintát kiegészítettük a koronavírus-járvány által teremtett különleges helyzetben a letartóztatás megszüntetése érdekében alkalmazható érvekkel.
  • Feltáró kutatást készítettünk a távmeghallgatások gyakorlatáról és a koronavírus-járvány alatt bevezetett változtatásokról, és ezek büntetőeljárási jogokra gyakorolt hatásáról (előnyök és kockázatok). A kutatási jelentést ajánlásaink zárják.
  • Elemzést készítettünk a hadsereg alkotmányos szerepének változtatásáról.
  • Kártyajátékot fejlesztettünk Fegyveres Péter címmel. A játék közérthetően bemutat 20 rendvédelmi szervet és azt, hogy ezek tagjai mit tehetnek és mit nem; és a jogorvoslati lehetőségekről is tájékoztat.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság