Anya-gyermek részleg a kecskeméti börtönben

Az anya-gyermek részlegen az anyáknak lehetőségük van úgy megkezdeni büntetésüket, hogy nem kell egyévesnél fiatalabb gyermeküktől elszakadniuk. A részleg a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben található, melyet a gyermekek igényeire tekintettel alakították ki, ezért van például napi védőnői és csecsemőgondozói szolgálat, fejlesztő játékok és speciális programok, lehetőségek. Amikor a gyermek eléri az egyéves kort, az anyának át kell adnia őt a családjának. A részleg speciális szabályai ezt az átadást is meg szeretnék könnyíteni a gyermek számára.

Kismama vagyok, így is be kell vonulnom?

Annak, aki várandós, elképzelhető, hogy csak valamivel később kell bevonulnia. A bv. törvény szerint kötelező elhalasztani kérelem nélkül is a büntetés megkezdését annak, akinek a várandóssága meghaladja a tizenkettedik hetet, és annak is, aki egyévesnél fiatalabb gyermekét gondozza. Várandós kismama esetén legfeljebb a szülés várható idejét követő tizenkettedik hónap végéig adható halasztás.

Hogyan lehet az anya-gyermek részlegre kerülni?

Az anyának a behívó kézhezvételétől számított 8 napon belül nyilatkoznia kell arról, hogy kéri a gyermekével közös elhelyezést. Ez nem kötelező, az anya úgy is dönthet, hogy inkább a családjára bízza, vagy állami gondozásban hagyja a gyermekét. Az intézet egyeztet az anya lakóhelye szerinti gyámhivatallal. Ha a gyámhivatal úgy nyilatkozik, hogy az anya rendelkezik szülői felügyeleti joggal (ő nevelheti a gyermekét), egy pszichológus szakértő végez vizsgálatot arról, hogy az anya alkalmas-e az anyai feladatok ellátására, biztonságban lesz-e vele a gyermeke. A közös elhelyezést a BvOP engedélyezheti.

Meglátogathatnak minket, amíg az anya-gyermek részlegen vagyunk?

Az anya-gyermek részlegen a kapcsolattartás gyakoribb, mint más részlegeken, hetente legalább egy alkalommal lehet látogatót fogadni. A látogatások során a család annyi babaruhát és ápolási holmit vihet be, amennyit mód van tárolni az intézetben. A látogatófogadás egy erre a célra kialakított, játékokkal felszerelt szobában történik. Félévesnél idősebb gyermek esetén lehetőség van a gyermeket 1-2 órára elvinni az intézetből. A távolabb élő, látogatni nem tudó rokonoknak az anya saját költségére fényképeket is csináltathat.

 

Érdekel a fogvatartottak és a börtönök helyzete Magyarországon? A FECSKE (Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) szabadult fogvatartottakból, családtagjaikból, civilekből, a büntetés-végrehajtással foglalkozó szakemberekből álló hálózat, ami abban segít, hogy a bevonulásra várók, a fogvatartottak hozzátartozói, és a különféle hivatású szakemberek tájékoztatást, információt kapjanak a büntetés-végrehajtás állapotáról, működéséről, szabályairól. Honlapjukon közérthető tájékoztatókat, friss híreket és érdekességeket olvashatsz a témában.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság