Látogatás a börtönökben – plexi nélkül: A Civil Díj 2024-es döntősei között végzett a Magyar Helsinki Bizottság

A Civil Díjat jegyző NIOK-hoz idén 170 pályázat érkezett be, melyek közül a zsűri 27-et juttatott a döntőbe, a három legsikeresebb érdekérvényesítési projekt között szerepel a miénk is.

A Magyar Helsinki Bizottság régóta dolgozik azon, hogy a fogvatartottak és hozzátartozóik minél közvetlenebb és bensőségesebb módon tudjanak egymással kapcsolatot tartani. Ezért régóta küzdünk azért is, hogy a beszélőn a családtagok megérinthessék, megpuszilhassák egymást, amit 7 éve akadályoz a plexifal.

Moldova Zsófia, a Büntető Igazságszolgáltatás Programunk vezetője az alábbiakat fűzte az elért döntős helyezéshez:

Mi, a Helsinki Bizottságban sokat dolgozunk azért, hogy falakat bontsunk le. Ezt általában képletesen értjük, de most egészen konkrétan ezért dolgoztunk, és sikert értünk el.

Szokás azt mondani, hogy viszek majd be neked bablevest, ha börtönbe kerülsz. Hát nem. Nem csak ételt nem lehet bevinni, hanem 7 évig plafonig érő plexifal választotta el a csaladtagokat egymástól a börtönben a látogatáskor. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy kirakat két oldalán ülnétek. 

Emlékszem, hogy amikor 2017-ben az elválasztó falakat felszerelték, azt mondta nekem egy nő, hogy inkább ne látogassák őt, mert nem tudja nézni a síró gyerekét a túloldalon, aki nem érti, hogy miért nem veheti őt ölbe az anyukája. Ebben kb. 150.000 ember érintett. 

Tavaly decemberben végre elkezdték leszerelni a falakat. Ez a mi sikerünk. Közösen a minket segítő szakemberekkel, érintettekkel. 

A munkánkat természetesen folytatjuk, Mindnyájunk érdeke az, hogy az állam törvényesen és emberségesen bánjon a polgáraival akkor is ha ők maguk vagy az anyukájuk, házastársuk, gyerekük börtönben van.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság