#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A terhelti együttműködés rendszerei Európában (2019–2021)

Translation is available for this content

Switch to English

„A terhelti együttműködés rendszerei Európában” projekt a terheltek és az ügyészség közötti együttműködés azon formáit vizsgálta egyes európai országokban, amelynek keretében a gyanúsítottak vagy a vádlottak lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról. Az Európai Unió által támogatott, Albániát, Belgiumot, Ciprust, Franciaországot, Magyarországot, Olaszországot és Szlovéniát lefedő nemzetközi kutatási projektet a Fair Trials koordinálta, abban a Magyar Helsinki Bizottság partnerként vett részt.

A projekt célja 1) annak előmozdítása, hogy a terhelti jogokra vonatkozó európai uniós irányelvek megfelelően érvényesüljenek a terhelti együttműködéssel kapcsolatos egyeztetések és eljárások során az EU-ban; és 2) annak megelőzése, hogy a terhelti együttműködés egyes formái aláássák a terhelti jogokra vonatkozó EU-s irányelvek által hozott pozitív eredményeket a büntető igazságszolgáltatás területén.

Magyarországon a vizsgálat tárgya két jogintézmény volt: az ügyész és a terhelt közötti egyezség a bűnösség beismeréséről, valamint az eljárás a bűnösség előkészítő ülésen való beismerése esetén.

A projekt keretein belül folyó, a Magyar Helsinki Bizottság által végzett kutatás részeként a jogszabályelemzés mellett a gyakorlat feltérképezése érdekében közérdekű adatkéréseket nyújtottunk be, interjúkat készítettünk a büntetőeljárás különböző résztvevőivel, valamint büntetőeljárások iratanyagát vizsgáltuk. A magyar kutatási tapasztalatokat egy országjelentésben foglaltuk össze, amelynek tervezetét 2021 őszén egy workshop keretében mutattuk be és vitattuk meg az érintett szakemberekkel.

A kutatási jelentés itt érhető el magyar és angol nyelven:

A projekt keretében készült el továbbá „Az egyezség és az előkészítő ülésen való beismerés – Ajánlások a terhelti jogok érvényesülésének előmozdítása érdekében” című dokumentum, amelyben összefoglaltuk a Magyarországra vonatkozó kutatási jelentés legfontosabb megállapításait, és azokra építve ismertettük országspecifikus ajánlásainkat, amelyek célja annak biztosítása, hogy az egyezség és az előkészítő ülésen való beismerés kapcsán megfelelően érvényesüljenek a terheltek jogai.

Az ajánlások itt érhetőek el magyar és angol nyelven:

A nemzetközi kutatási tapasztalatokat a projektkoordinátor Fair Trials egy összehasonlító tanulmányban elemezte, amely itt érhető el angol nyelven:

Szintén a nemzetközi kutatási tapasztalatokra építve készült el emellett a projekt keretében egy jogalkotóknak és nemzeti hatóságoknak szóló javaslatcsomag is a témában, amely itt érhető el angol nyelven:

 

 

A projektet az Európai Unió Jogérvényesülés Programja (2014-2020) támogatta.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság