Infografika Oda vannak cementezve a bársonyszékeikhez

A terhelti együttműködés rendszerei Európában (2019–2021)

Translation is available for this content

Switch to English

A projekt a terheltek és az ügyészség közötti együttműködés azon formáit vizsgálja az Európai Unió egyes tagállamaiban, amelynek keretében a gyanúsítottak vagy a vádlottak lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

Az Európai Bizottság által támogatott, nemzetközi, több országot lefedő kutatási projektet a Fair Trials koordinálja, abban a Magyar Helsinki Bizottság partnerként vesz részt.

A projekt célja 1) annak előmozdítása, hogy a terhelti jogokra vonatkozó európai uniós irányelvek megfelelően érvényesüljenek a terhelti együttműködéssel kapcsolatos egyeztetések és eljárások során az EU-ban; és 2) annak megelőzése, hogy a terhelti együttműködés egyes formái aláássák a terhelti jogokra vonatkozó EU-s irányelvek által hozott pozitív eredményeket a büntető igazságszolgáltatás területén az EU-ban.

Magyarországon a vizsgálat tárgya két jogintézmény: az ügyész és a terhelt közötti egyezség a bűnösség beismeréséről, valamint az eljárás a bűnösség előkészítő ülésen való beismerése esetén.

A projekt keretein belül folyó kutatás részeként interjúkat készítünk a büntetőeljárás szereplőivel, szakemberekkel, jogalkalmazókkal és terheltekkel, valamint büntetőeljárások iratanyagát vizsgáljuk meg. A kutatási tapasztalatokat egy országjelentésben, illetve egy összehasonlító tanulmányban tesszük majd közzé. A tevékenységek között szerepel emellett többek között egy jogalkalmazók számára készülő gyakorlati útmutató készítése is a téma kapcsán.

 

 

A projektet az Európai Unió Jogérvényesülés Programja (2014-2020) támogatja.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság