Esemény Zárolt uniós támogatásokról és a jogállamisági feltételekről beszélgetünk október 12-én

Témakör: Menekültek és külföldiek jogai

Világszerte évente százezrek indulnak útnak háborúk, éhínségek, kínzás és üldözés elől menekülve. A biztonságosnak hitt Európában is gyakran elutasítás, fogvatartás és kitoloncolás fogadja a menekülőket. A kérelmezők többsége ugyan napokon-heteken belül továbbáll, a nálunk maradók jogvédelme mégis óriási feladat. Jelenleg a Helsinki Bizottság az egyetlen szervezet, amely menedékkérők magas színvonalú és ingyenes jogvédelmét biztosítja.

A témáról bővebben

Régebbi tartalmat vagy dokumentumot keresel? Használd a keresőnket!
        

Találatok szűrése kategória szerint


Találatok száma: 440 db. • Újabb menekülők győztek a strasbourgi bíróságon

  A Magyar Helsinki Bizottság menekülő ügyfeleinek két strasbourgi perében is elmarasztalták ma a magyar államot jogsértő fogvatartás miatt. Az afgán és algériai fiatalembereket öt, illetve két hónapig tartották menekültügyi őrizetben, miközben az egyetlen napig sem … Tovább olvasom

 • Kérdések az Ukrajnából menekülők kiköltöztetéséről a hatóságokhoz

  A napokban sok száz ukrajnai menekülőt állítanak nehéz választás elé a magyar hatóságok. Adminisztratív változások miatt a családok egysége is veszélybe került. A Magyar Helsinki Bizottság mintakérelmet készített az átköltözésre kötelezett menekülőknek, köztük kettős állampolgároknak, hogy a hatóságok méltányosan járjanak el velük. A civil jogvédő szervezet tájékoztatást kér és átlátható eljárást vár el a kormánytól.

 • A Magyar Helsinki Bizottság Menekültügyi Programja külsős projektkoordinátort keres, heti 20 óra elfoglaltsággal

  Külsős koordinátort keresünk a 2022 őszén indult “Youth Engagement and Sensitisation for Refugee Integration and an Inclusive Hungarian Society” (YES) projektünkhöz. A projekt fő célja a magyar, illetve a Magyarországon élő menekült és bevándorló fiatalok jogtudatosságának fejlesztése, valamint a magyar fiatalok érzékenyítése a menekültek és bevándorlók helyzetével kapcsolatban. A projektkoordinátor feladata a projekt hatékony és pontos végrehajtásának biztosítása, ami magában foglal szervezési, kapcsolattartási, jelentési és adminisztratív feladatokat, határidők számonkérését és a sokrétű projekttevékenységek összefogását. Ennek keretében a projektkoordinátor szorosan együtt dolgozik a projekt szakmai vezetőjével, valamint a projektben résztvevő pénzügyi és adminisztratív munkatárssal. A projektkoordinátorral megbízási szerződést kötünk és heti 20 órában számítunk munkájára, a lehető legkorábbi, 2023. októberi kezdéssel, előreláthatólag 2024. augusztus 31-ig. 

 • Információ az Ukrajnából menekülők elszállásolása után kapható támogatásról

  2023. augusztus 1-től változnak az Ukrajnából érkezők elszállásolása után igényelhető támogatás szabályai. A szabályok a menedékes státuszra jogosultak és a menedékes státuszt már megszerzett személyekre vonatkoznak. Ugyanezek a szabályok érvényesek az Ukrajnában állandó lakhellyel rendelkező, 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarországra érkező kettős állampolgárokra is.

 • Újabb kötelezettségszegési eljárást bukott el a kormány menekültügyi politikája

  Az Európai Unió Bírósága ma az uniós joggal ellentétesnek találta, hogy Magyarország területén gyakorlatilag nem lehet beadni menedékkérelmet, hanem csak a belgrádi és kijevi (!) nagykövetségünkön indítható menedékeljárás. A luxembourgi ítélet értelmében el kell törölni „a nagykövetségi eljárást”, és biztosítani kell a tisztességes elbánást a menedékkérő embereknek. 

 • Nincs menedék – tájékoztató a „nagykövetségi rendszer” működéséről

  A magyar menekültügyi rendszer működését 2020 májusában gyakorlatilag felfüggesztették. Sem a jogi keretrendszer, sem annak végrehajtása nem biztosítja a hatékony hozzáférést a menekültügyi eljáráshoz, ezáltal kiüresedik a menedékhez való jog. Ebben a tájékoztatóban beszámolunk a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt azon ügyfelek bírósági küzdelmeiről, akik beadták a menekültügyi eljárás megkezdéséhez szükséges szándéknyilatkozatot a belgrádi magyar nagykövetségen, de kérelmeiket elutasították.

 • Három strasbourgi ítélet is elmarasztalta a kormány gyalázatos menekültpolitikáját

  Egy 14 éves menedékkérő gyereket bántalmaztak az ásotthalmi mezőőrök és dobtak vissza Szerbiába a magyar rendőrök. Egy 17 éves menedékkérőt önkényesen három hónapon át tartottak őrizetben. Egy 28 éves kínzásáldozat menedékkérőt pedig súlyos egészségi problémai ellenére tartottak fogva. A Magyar Helsinki Bizottság ügyfelei mindhárman a strasbourgi bírósághoz fordultak, és mindannyian nyertek. Emberi jogaikat megsértette az állam, ezért igazságos jóvátételre kötelezték.

 • Jogom van tudni: Képzés a minősített adatok felhasználásáról idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakembereknek

  A Magyar Helsinki Bizottság “Minősített adatok felhasználása és családi élethez való jog a nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban – Európai és magyar szabályozás és joggyakorlat” címmel egynapos képzési eseményt rendezett március 30-án a Budapesti Ügyvédi Kamarában idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakemberek számára. A képzési eseményen több mint 50 ügyvéd és jogász vett részt.

 • Világos indok nélkül nem foszthatják meg menekült státuszától a titkosszolgálat elől hazánkba menekült orosz nőt

  A bíróság Nagy Gáborné ügyében ma megsemmisítette a nemzetközi védelmet visszavonó korábbi határozatot és új eljárásra kötelezte a hatóságot. Az ítéletben előírták, hogy ha ügyfelünket még mindig meg akarják fosztani menekült státuszától, akkor az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak tisztességesen megalapozott, indokolt kifogásokat kell találnia, amelyeket az érintett számára megismerhetővé kell tennie, hogy az elmondhassa véleményét.

 • Ingyenes képzési esemény az idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakembereknek

  A Magyar Helsinki Bizottság „Minősített adatok felhasználása és családi élethez való jog a nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban – Európai és magyar szabályozás és joggyakorlat” címmel egynapos szakmai képzést hirdet 2023. március 30-án, 9 és 14 óra között, az idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakemberek számára. A programot a Budapesti Ügyvédi Kamarában (1055 Budapest, Szalay utca 7.), az ügyvédek számára továbbképzési eseményként rendezi meg a Magyar Helsinki Bizottság.

 • Joghallgató gyakornokot keresünk Menekültügyi Programunkba

  Érdekelnek az emberi jogok, szeretnél izgalmas ügyekkel találkozni és szakmai tapasztalatot szerezni? Szeretnél mindig ott lenni, ahol történik valami? Ha igen, akkor a Helsinki Bizottságnál a helyed: májusi kezdéssel fizetett joghallgató gyakornokot keresünk Menekültügyi Programunkba.
Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság