Szempontrendszer az Országos Bírói Tanács működésének és tevékenységének monitorozásához

A Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország az emberi jogokat és a jogállamot védelmező tevékenységük keretében figyelemmel kísérik a hazai igazságszolgáltatás helyzetét. Tevékenységünk során a bíróságokat is érintő jogszabályi változások mellett az igazságszolgáltatási szervezetrendszert, a bírói igazgatási szereplők és testületek tevékenységét és megnyilvánulásait is vizsgáljuk és értékeljük. Korábbi gyakorlatunkat folytatva monitorozzuk a bírák legfőbb önigazgatási testülete, a központi igazgatás felügyeletét is ellátó Országos Bírói Tanács (OBT) tevékenységét.

2024. január 30. óta az OBT új összetételű tagsággal látja el feladatát. Emellett 2023. június 1., a bírósági reformtörvény hatályba lépése óta az OBT jogi személyiséggel, külön költségvetéssel, megnövekedett hatáskörökkel működik, így többek között jogalkotási javaslattal élhet, véleményezheti a bíróságokat érintő jogszabálytervezeteket, betekinthet a bíróságok igazgatását érintő iratokba, együttdöntési jogkörei személyi kérdésekre is kiterjednek, jogai és hatáskörei megsértése esetén jogorvoslattal élhet. Emiatt is különösen fontos, hogy nyomon kövessük, hogy az új hatáskörökkel hogyan él az OBT. Elismerve, hogy a testületi működés kialakítása az OBT mindenkori tagjainak közös feladata és felelőssége, az elmúlt évek tapasztalatai alapján fontosnak tartjuk rögzíteni azokat a szempontokat, amelyek teljesülése esetén a testület független és befolyásmentes működését és felügyeleti funkcióinak hatékony ellátását biztosítottnak látjuk. 

Erre való tekintettel – az OBT korábbi működése során már kialakított jógyakorlatokat is figyelembe véve – elkészítettük azt a szempontrendszert, amelynek mentén munkánk során monitorozzuk és értékeljük az OBT felügyeleti működését és a bírói igazgatásban való részvételét. 

Az összeállított szempontrendszer itt érhető el.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság