Húsz év alatt 95 sikeres strasbourgi ügy: a Magyar Helsinki Bizottság és ügyfelei rendszerszintű változásokat indítottak el 

Húsz éve hirdetett ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága a Kmetty Ágoston kontra magyar állam perben. A Magyar Helsinki Bizottságnak ő volt az első olyan ügyfele, aki pert nyert a strasbourgi bíróságon. A civil jogvédő szervezet máig összesen 154 panaszost képviselt sikeresen. Az egyéni elégtételen túl többjük ítélete rendszerszintű változásokat indított el az országban.

Ügyfelei strasbourgi képviseletében a Magyar Helsinki Bizottság példátlanul sikeresnek számít a hazai civil szervezetek között. Még nemzetközi összehasonlításban is ritka, hogy ennyi és különösen ennyiféle témájú panaszban sikerült eredményesen képviselni a sokszor tömeges állami jogsértések áldozatait.

2003. december 16. óta, amikor az első strasbourgi bíróság előtt zajló perüket nyerték meg, összesen 59 győztes ítélet született ügyfeleik panaszai nyomán. Emellett az azóta eltelt húsz évben 12 sikeres egyezséget és 24 azonnali intézkedést hozott tető alá a jogvédő egyesület. Tehát eddig 95 sikeres ügyük volt az Emberi Jogok Európai Bíróságán. Ezekben az eljárásokban összesen 154 ügyfelüket képviselték eredményesen.

Az egyedi jogi elégtétel is fontos, de a strasbourgi ítéletek nyomán csökkent Magyarországon a(z előzetes) letartóztatások száma, enyhült a börtönzsúfoltság, számolták fel a tranzitzónákat, vagy éppen most nyílik esély arra is, hogy a börtönökben újra megölelhessék egymást a fogvatartottak és hozzátartozóik. De a Magyar Helsinki Bizottságnak köszönhető az is, hogy Európában védett alapjognak számít a közérdekű adatok nyilvánossága, azaz az információszabadság is.

A Helsinki Bizottság a strasbourgi pereskedéssel is mindig arra törekedett, hogy rendszerszintű változásokat indítson el, a bírósági tapasztalatait pedig megossza a jogász szakmával és a közvéleménnyel. Rendszeres sajtóhíradásokon, mintabeadványokon és szakmai képzéseken túl ezért készített most nyilvános, közérthető adatbázist a győztes strasbourgi ügyeiről a civil jogvédő szervezet. Ez itt található. 

A strasbourgi pereskedés ingyenes a Magyar Helsinki Bizottság ügyfeleinek, de sok pénzbe kerül a jogvédő egyesületnek. Olykor több száz óra ügyvédi munka áll egy-egy sikeres ítélet mögött, és sokszor ugyanannyi a sikertelenek mögött is. A Magyar Helsinki Bizottság úttörő jogászi munkát végez, tehát többnyire nem a kitaposott ösvényen halad. Nem az a célja, hogy minél több pert, méghozzá típuspert nyerjen meg, hanem az, hogy az általa felkarolt ügyek erősítsék az emberi jogok biztosítékait Magyarországon. 

A jogvédő egyesület ehhez a munkához kér segítséget a polgároktól. Karácsonyi adományaikkal ők most ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a következő 20 évben is magas színvonalú és ingyenes képviseletet biztosítson az állami jogsértések áldozatainak a strasbourgi bíróság előtt.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság