Jogi segítség az Ukrajnából menekülőknek

A legfontosabb tudnivalók


A kormány újabb egy évvel meghosszabbította a Magyarországon élő ukrajnai menedékesek ideiglenes védelmét.

Továbbra is jogszerűen élhetnek Magyarországon, dolgozhatnak, bérelhetnek lakást, járhatnak iskolába és igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat. Igazolványukat nem kell a hatóságnál meghosszabbíttatniuk, azok 2025 március 4-ig még biztosan érvényesek maradnak.Jogi tájékoztatóink és mintalevelekLetölthető mintakérelem az átköltözésre kötelezett menekülőknek

Azok, akiket átköltözésre köteleztek, de szeretnének a családjukkal együtt, a jelenlegi szálláshelyükön maradni, kérelmet nyújthatnak be a helyileg illetékes Védelmi Bizottsághoz. Ehhez készítettük az alábbi mintakérelmet.

Szállásadóknak mintaválasz, hogy továbbra is megkaphassák a kiskorú gyerekek mindkét szülője után járó támogatást

A kormány augusztus 1-én módosította az Ukrajnából érkezettek ellátásról szóló 104/2022. rendeletet. A módosított rendelkezéseket a kormányhivatalok és a védelmi bizottságok Alaptörvény-ellenesen úgy értelmezik, hogy nem jogosult támogatott lakhatásra a kiskorú gyerekek mindkét szülője. Ez a gyakorlatban nehéz helyzet elé állítja a családokat és a szállásadókat egyaránt.

A Magyar Helsinki Bizottság segítséget nyújt a szállásadóknak abban, hogy továbbra is megkaphassák a kiskorú gyerekek mindkét szülője után járó támogatást. Arra bátorítjuk a szállásadókat, hogy küldjék meg a mellékelt levelet a megyei kormányhivataloknak és védelmi bizottságoknak, és ennek alapján kérjék a kiskorú gyerekek mindkét szülője után a támogatás napi összegét. Emellett pedig keressék fel a Helsinki Bizottságot, hogy a lehető legkorábban támogathassuk őket a jogszabálysértő gyakorlat felszámolásában és a náluk lakó emberek jogainak hatékony védelmében.A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők.

2022. február 24. óta állandó ügyeletben vagyunk. Azzal segítünk, amiben a legjobbak vagyunk – ingyenes jogi tanácsadással, folyamatosan frissülő, könnyen érthető jogi tájékoztatóval, a nemzetközi szervezetek és a sajtó hiteles információkkal való ellátásával.

Elérhetőségeink:

ukrainecrisis@helsinki.hu
facebook.com/helsinkibizottsag

 

Az Ukrajnából menekülők kérdéseit hetente három alkalommal (hétfőn: 12-16, szerdán: 14-18, és pénteken: 10-14 óra között)  oroszul is meg tudjuk válaszolni ezen a telefonszámon:

+36 70 302 6219

 

Problémája volt a Helsinki Bizottság segítségnyújtásával? Sérelem érte önt a Helsinki Bizottság egy munkatársa vagy partnere (például tolmácsa) részéről? Kattintson ide!


Más segítő szervezetek


Az alábbi szervezetekhez fordulhat, akinek nem jogi segítségre van szüksége

 • Artemisszió Alapítvány

  Az Artemisszió Alapítvány a Mira Házban hétköznaponként 15-19 között információval, internettel, teával, játékokkal, magyar nyelv tanításával, női jógával, budapesti közösségi programokkal és sportolási lehetőségekkel segíti a menekülőket. Emellett önkéntes mentorok támogatják a menekülőket, valamint a menekülőket elszállásoló segítőket is. 

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Baptista Szeretetszolgálat

  A Baptista Szeretetszolgálat információval, meleg étellel, átmeneti szállással, utazásszervezéssel, tanácsadással és munkaközvetítéssel segítik az Ukrajnából menekülő embereket. 

  Elérhetőségek: 

  • karpataljaert@baptistasegely.hu
  • +36 (20) 886 2292

   

 • Cordelia Alapítvány

  A Cordelia Alapítvány pszichiáterekkel, pszichológusokkal, speciális terapeutákkal, képzett tolmácsokkal és más segítőkkel nyújt pszichés segítséget az Ukrajnából menekülő embereknek.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Diakónia

  A Diakónia szállással, tanácsadással, adományokkal, élelemmel és gyógyszerrel segíti a menekülőket. 

  Elérhetőségek: 

  • Andrási Júlia: julia.andrasi@lutheran.hu
  • Telefon: +36205133152

   

   

 • Jezsuita Menekültszolgálat

  A Jezsuita Menekültszolgálat lakhatási programmal segíti az Ukrajnából hazánkba menekülő személyeket, illetve a menekült gyerekek iskolai befogadásának folyamatát a magyar mint idegen nyelv tanulását segítő tananyagokkal és foglalkozásokkal támogatja.

  Elérhetőségek: 

  • jmsz.hu
  • info@jmsz.hu
  • +36 30 459 8605 kedd, szerda, csütörtök 9:00-12:00 óra között hívható

   

   

 • Menedék Egyesület

  A Menedék Egyesület mobil csapata szállásokon elhelyezett menekülőknek nyújt segítséget az alábbi témakörökben felmerülő kérdések megválaszolásával: tartózkodási engedély, családegyesítés, munkavállalás, hosszú távú letelepedés, egészségügy és oktatás. Emellett előzetes igényfelmérés után gyerekprogramok szervezésére és pszichológus szakemberek bevonására is lehetőség van. 

  Elérhetőség: 

  • A szálláshelyek itt, a magánszállások pedig ezen az email címen jelentkezhetnek az ingyenes segítségért: menedek@menedek.hu 

  A Menedék Egyesület a munkaerőpiaci kizsákmányolás esetén tud tájékoztatást és segítséget nyújtani.

  Elérhetőség:

  • A munkahelyi kizsákmányolás áldozatai emailen a safe.employment@menedek.hu címen, telefonon az ingyenesen hívható +36 80 625025 zöldszámon tudnak segítséget kérni

   

 • Migration Aid

  A Migration Aidhez fordulhatsz, ha

  • információra van szükséged a magyarországi tartózkodással kapcsolatban. Ez esetben az SOS Ukraine projekt tud segíteni neked. Az SOS Ukraine projekt 2022-ben alakult az International Rescue Committee (IRC) együttműködésével. A projekt célja, hogy pontos és hiteles információt nyújtson azok számára, akik Ukrajnából érkeznek Magyarországra vagy itt szeretnének letelepedni.Kollégáink hétköznapokon 9-17 óra között nyújtanak segítséget az alábbi elérhetőségeken:
   sos@migaid.org
   +36 1 998 9150
   https://hungary.refugee.info/hu
   https://www.facebook.com/migaid.SOS
 • Next Step Egyesület

  A Next Step Egyesület lelki egészség programján belül ingyenes lelki segítségnyújtást ajánl fel az ukrán háború átal sújtottak számára. Mentálhigiénés szakemberek és a Next Steppel együttműködő pszichológusok, pszichiáterek várják a segítségkérők megkeresését.
  Emellett egy ingyenes átvételi pontot működtetnej belvárosi irodájukban. Itt bárki, aki Ukrajnából menekült, magához vehet létfontosságú cikkeket, mint pl. ételt, ruhát és személyes higiéniai termékeket.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

  A TASZ abban nyújt segítséget, hogy az Ukrajnából menekülni kényszerülők Magyarországon megkapják a nekik járó egészségügyi ellátást. Az oldalunkon tájékozódhatnak arról, hogy kinek milyen ellátások járnak, emailes jogsegélyszolgálatunk pedig minden egyéb egészségügyi ellátással kapcsolatos jogi problémára igyekszik választ adni. Ezekkel a kérdésekkel keressenek minket bátran, akár ukránul, vagy oroszul is.

  https://tasz.hu/ukraine-healthcare


Hogyan segít a Magyar Helsinki Bizottság?

Ezt tettük a háború kitörése óta
Így támogathatod az ukrajnai menekülőkért végzett munkánkat

 

 • Ha teheted, adományozz honlapunkon keresztül, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni a krízisre a továbbiakban is!
 • Juttasd el tájékoztató anyagainkat, híreinket, felhívásainkat azokhoz a csoportokhoz, melyekben aktív vagy!

Magyar Helsinki Bizottság