Jogi segítség az Ukrajnából menekülőknek

A legfontosabb tudnivalók


Augusztus 21-től csak a háborús műveletek által sújtott ukrán területekről érkező menedékesek lesznek jogosultak központi állami elszállásolásra.

Az első  területlistát július 4-én tették közzé. A menedékesek innen értesülhetnek arról, hogy maradhatnak-e szállásukon, vagy el kell-e költözniük.

Azok, akik most állami szálláshelyen laknak, de nem folyik hadműveleti tevékenység az egykori lakhelyükön 2024. július 10-ig kérvényezhetik a továbblakást különös méltánylást érdemlő helyzetükre tekintettel. A Magyar Helsinki Bizottság közzéteszi azt a mintakérelmet, amelyet információk szerint a védelmi bizottságok rendszeresítenek, és amelyet rajtuk keresztül juttathatnak el az érintettek Pál Norbert kormánybiztosnak, aki a kérelmezők sorsáról fog dönteni.

A Magyar Helsinki Bizottság kéri az új szabályozással érintetteket és segítőiket, hogy írjanak a ukrainecrisis@helsinki.hu e-mail címre, amelyen keresztül jogi segítséget kérhetnek azok, akiktől most megvonja a segítséget a kormány.

További részletek itt olvashatóak az új rendeletről.A kormány újabb egy évvel meghosszabbította a Magyarországon élő ukrajnai menedékesek ideiglenes védelmét.

Továbbra is jogszerűen élhetnek Magyarországon, dolgozhatnak, bérelhetnek lakást, járhatnak iskolába és igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat. Igazolványukat nem kell a hatóságnál meghosszabbíttatniuk, azok 2025 március 4-ig még biztosan érvényesek maradnak.Jogi tájékoztatóink és mintalevelekLetölthető mintakérelem az átköltözésre kötelezett menekülőknek

Azok, akiket átköltözésre köteleztek, de szeretnének a családjukkal együtt, a jelenlegi szálláshelyükön maradni, kérelmet nyújthatnak be a helyileg illetékes Védelmi Bizottsághoz. Ehhez készítettük az alábbi mintakérelmet.

Szállásadóknak mintaválasz, hogy továbbra is megkaphassák a kiskorú gyerekek mindkét szülője után járó támogatást

A kormány augusztus 1-én módosította az Ukrajnából érkezettek ellátásról szóló 104/2022. rendeletet. A módosított rendelkezéseket a kormányhivatalok és a védelmi bizottságok Alaptörvény-ellenesen úgy értelmezik, hogy nem jogosult támogatott lakhatásra a kiskorú gyerekek mindkét szülője. Ez a gyakorlatban nehéz helyzet elé állítja a családokat és a szállásadókat egyaránt.

A Magyar Helsinki Bizottság segítséget nyújt a szállásadóknak abban, hogy továbbra is megkaphassák a kiskorú gyerekek mindkét szülője után járó támogatást. Arra bátorítjuk a szállásadókat, hogy küldjék meg a mellékelt levelet a megyei kormányhivataloknak és védelmi bizottságoknak, és ennek alapján kérjék a kiskorú gyerekek mindkét szülője után a támogatás napi összegét. Emellett pedig keressék fel a Helsinki Bizottságot, hogy a lehető legkorábban támogathassuk őket a jogszabálysértő gyakorlat felszámolásában és a náluk lakó emberek jogainak hatékony védelmében.A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők.

2022. február 24. óta állandó ügyeletben vagyunk. Azzal segítünk, amiben a legjobbak vagyunk – ingyenes jogi tanácsadással, folyamatosan frissülő, könnyen érthető jogi tájékoztatóval, a nemzetközi szervezetek és a sajtó hiteles információkkal való ellátásával.

Elérhetőségeink:

ukrainecrisis@helsinki.hu
facebook.com/helsinkibizottsag

 

Az Ukrajnából menekülők kérdéseit hetente három alkalommal (hétfőn: 12-16, szerdán: 14-18, és pénteken: 10-14 óra között)  oroszul is meg tudjuk válaszolni ezen a telefonszámon:

+36 70 302 6219

 

Problémája volt a Helsinki Bizottság segítségnyújtásával? Sérelem érte önt a Helsinki Bizottság egy munkatársa vagy partnere (például tolmácsa) részéről? Kattintson ide!


Más segítő szervezetek


Az alábbi szervezetekhez fordulhat, akinek nem jogi segítségre van szüksége

 • Artemisszió Alapítvány - Mira Interkulturális Közösség

  Az Artemisszió Alapítvány Mira Interkulturális Közössége a 8-ik kerületi Mira Házban közösségi programokat, magyar és más nyelv oktatását és mentorprogramot szervez a Budapesten élő bevándorlók és menekültek integrációja elősegítése céljából. Közösségi programjaink között megtalálhatóak kirándulások Budapesten kívül, egy focicsapat, női jóga reggelente, anyuka klub, interkulturális estek és ünnepségek, kreatív foglalkozások, információs estek, gyerek és családi programok. Magyar és más nyelvek tanítása önkéntes tanárok által zajlik felnőtt, gyerek és tini csoportoknak.

  Elérhetőségek:

 • Budapest Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség - Dévai Fogadó

  Budapest Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség – Dévai Fogadó hétköznaponként 9 -17 között lakhatási támogatással, voucherrel, tárgyi adományokkal, ruhabörzével, közösségi rendezvényekkel, egyéni és csoportos szociális esetkezeléssel (lakhatás, munkavállalás, egészségügyi, oktatás), traumakezelést segítő közösségi rendezvényekkel, ingyenes gyermekfelügyelettel, magyar mint idegen nyelv és angol nyelvtanfolyamokkal, művészetterápiás foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal és nyári táborokkal támogatja az Ukrajnából menekülő embereket.

  Elérhetőségek:

 • Cordelia Alapítvány

  A Cordelia Alapítvány pszichiáterekkel, pszichológusokkal, speciális terapeutákkal, képzett tolmácsokkal és más segítőkkel nyújt pszichés segítséget az Ukrajnából menekülő embereknek.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Diakónia
  A Diakónia tanácsadással, szállás- megélhetési és gyógyszer támogatással segíti a menekülőket.
  Elérhetőségük: helpu@lutheran.hu

   

   

 • EMMA Egyesület

  Az EMMA Egyesület humanitárius programjának kedvezményezettjei az Ukrajnából menekült várandós és kisgyermekes nők. Az Egyesület szakemberei támogatást nyújtanak

  • személyes támogató beszélgetések formájában, illetve
  • információ nyújtásával a szexuális és reprodukciós egészséget érintő kérdésekben (várandósgondozásról, szülésről, fogamzásgátlásról, krízishelyzet esetén a biztonságos terhességmegszakítás menetéről)
  • az újszülöttek anyakönyvezéséről, állampolgárságuk bejegyzéséről, és
  • a szülés után igényelhető anyasági támogatásokról.

  Elérhetőségek:

  • Telefon: +36 70 622 3346
  • E-mail: humanitarian@emmaegyesulet.hu
  • személyesen szerdánként 10:00 és 14:00 között a Budapest, Bihari János u. 16. I./7. szám alatt (17-es kapucsengő)
 • Jezsuita Menekültszolgálat

  A Jezsuita Menekültszolgálat által adható támogatások jelenleg:

  • Élelmiszer vásárlási utalvány támogatás 40 ezer Ft értékben (támogatói kérelmet az info@jmsz.hu címre kellene küldeni) havonta 18 család részére (egyszeri támogatás)
  • Gyógyszer támogatás (orvosi igazolás szükséges, felhőbe is felírhatják a receptet)
  • Szépségnap havonta 2x – kozmetika/fodrászat/manikűr/lakkozás (időpontra jelentkezni a rozsa.magdolna@jmsz.hu címen lehet az ajánló szervezet és szociális munkás megjelölésével)
  • Kreatív nap (havonta 1x)
  • Családi nap (havonta 1x)
  • MID oktatás középiskolákban (www.jmsz.hu oldalon letölthető oktatási anyagokkal)
  • Mentorálás

   

 • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
  Az ingyenes lelkisegély-vonalon várják az olyan 24 év alatti Ukrajnából menekült fiatalok megkeresését is, akiknek lelki támogatásra vagy segítségre van szüksége. Anyanyelvükön, ukrán és orosz nyelven is tudnak a Kék Vonal munkatársaihoz fordulni minden kedden és csütörtökön 16.00 és 20.00 között telefonon a +36 80 984 590 számon és levélben: ukraine@kek-vonal.hu.
 • Menedék Egyesület

  A Menedék Egyesület széleskörű támogatást nyújt menekülteknek és más külföldieknek a komplex szociális munka eszköztárán keresztül, egyéni és csoportos foglalkozások keretében. Az alábbi témakörökben felmerülő kérdések megválaszolásával segítjük az érintetteket: tartózkodási engedély, családegyesítés, munkavállalás, hosszú távú letelepedés, egészségügy és oktatás.

  Elérhetőség:

   

 • Migration Aid

  A Migration Aidhez fordulhatsz, ha

 • Next Step Hungary Egyesület
  Az egyesület oktatási és közösségi tevékenységeket kínál menekülteknek és más harmadik országbeli állampolgároknak, kiszolgáltatott személyeknek – felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt – a társadalmi befogadás és a munkaerő-piaci integráció elősegítése érdekében.
  A Next Step Hungary Egyesületnél egész évben számos ingyenes oktatási program érhető el, például nyelvtanfolyamok, informatikai képzések és robotikai workshopok. Gyakoriak az egyéni és szociális készségeket fejlesztő tevékenységek, kézműves foglalkozások és közösségi rendezvények is. Kedvezményes árú autóvezetői és targoncakezelő tanfolyamok ad hoc jelleggel indulnak, a szervezeti kapacitások függvényében. Az egyesület ingyenes iskola utáni házi feladatközpontot és korrepetáló foglalkozásokat működtet a gyermekek számára; július-augusztusban pedig nyári táborokat szerveznek. A legtöbb tevékenység angol nyelven zajlik, néhányat ukránra tolmácsolnak.
  Esetenként sor kerül természetbeni adományok – például élelmiszerek, ruhák, cipők, higiéniai cikkek, babafelszerelések vagy iskolai felszerelések – szétosztására a menekültek, más harmadik országbeli állampolgárok és kiszolgáltatott személyek körében.
  A Next Step Hungary Egyesület olyan átmeneti szállást üzemeltet nők számára, ahol a rászorulók legfeljebb 3 hónapig tartózkodhatnak partner civil szervezetek beutalása alapján.
  Az egyesület aktuális programkínálatáról a Next Step levelezőlistára történő feliratkozással tájékozódhat (az oldal aljára görgetve).

  Elérhetőségeik: 

  • E-mail: info@nextstepeu.org
  • Telefon: +3670 325 5205 – kedden, szerdán és csütörtökön 10:00 és 18:00 között
 • UNHCR Magyarország

  Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége, azokat az embereket védi, akik konfliktusok és üldöztetés miatt kénytelenek elhagyni otthonukat. Több mint 130 országban dolgozunk, emberek millióit védjük életmentő támogatással, az alapvető emberi jogok védelmével és egy jobb jövő felépítésének segítésével. Az UNHCR kiegészíti Magyarország kormányának az Ukrajnából érkezők támogatására irányuló erőfeszítéseit, koordinálva a nemzeti hatóságokkal, a civil társadalom szereplőivel és a menekülteket segítő szervezetekkel.

  Ha bármilyen speciális igénye van, az UNHCR Magyarország a megfelelő helyre tudja irányítani Önt, hogy megkapja a szükséges támogatást. Ha általános tájékoztatást szeretne kapni a menedékjoggal és a magyarországi menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban, vagy ha a menekültügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban kérdései vannak, az UNHCR Magyarországgal ezen az e-mail címen veheti fel a kapcsolatot: hunbucontact@unhcr.org.

  Elérhetőségek:


Hogyan segít a Magyar Helsinki Bizottság?

Ezt tettük a háború kitörése óta
Így támogathatod az ukrajnai menekülőkért végzett munkánkat

 

 • Ha teheted, adományozz honlapunkon keresztül, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni a krízisre a továbbiakban is!
 • Juttasd el tájékoztató anyagainkat, híreinket, felhívásainkat azokhoz a csoportokhoz, melyekben aktív vagy!

Magyar Helsinki Bizottság