1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

Jogi segítség az Ukrajnából menekülőknek

A legfontosabb tudnivalók


Jogi tájékoztatóinkEgy évvel meghosszabbították az ukrajnai menedékesek magyarországi védelmét

A menedékes igazolványok érvényessége automatikusan meghosszabbodik 2024. március 4-ig. Ez azt jelenti, hogy a menedékes státuszú emberek továbbra is jogszerűen élhetnek Magyarországon, dolgozhatnak, bérelhetnek lakást, járhatnak iskolába és vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat.

Függetlenül attól, hogy az igazolványokon nem ez a jövő márciusi lejárati dátum szerepel, azok a törvény erejénél fogva továbbra is érvényesek maradnak. A menedékeseknek igazolványaikkal nincsen teendőjük. A már eddig is ideiglenes védelemben részesített ukrajnai embereknek az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság nem fog új kártyákat kibocsátani, hiszen arra nincsen szükség.A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők.

Február 24. óta állandó ügyeletben vagyunk. Azzal segítünk, amiben a legjobbak vagyunk – ingyenes jogi tanácsadással, folyamatosan frissülő, könnyen érthető jogi tájékoztatóval, a nemzetközi szervezetek és a sajtó hiteles információkkal való ellátásával.

Elérhetőségeink:

ukrainecrisis@helsinki.hu
facebook.com/helsinkibizottsag

 

Az Ukrajnából menekülők kérdéseit hetente három alkalommal (hétfőn: 12-16, szerdán: 14-18, és pénteken: 10-14 óra között)  oroszul is meg tudjuk válaszolni ezen a telefonszámon:

+36 70 302 6219

 

Problémája volt a Helsinki Bizottság segítségnyújtásával? Sérelem érte önt a Helsinki Bizottság egy munkatársa vagy partnere (például tolmácsa) részéről? Kattintson ide!


Más segítő szervezetek


Az alábbi szervezetekhez fordulhat, akinek nem jogi segítségre van szüksége

 • Artemisszió Alapítvány

  Az Artemisszió Alapítvány a Mira Házban hétköznaponként 15-19 között információval, internettel, teával, játékokkal, magyar nyelv tanításával, női jógával, budapesti közösségi programokkal és sportolási lehetőségekkel segíti a menekülőket. Emellett önkéntes mentorok támogatják a menekülőket, valamint a menekülőket elszállásoló segítőket is. 

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Baptista Szeretetszolgálat

  A Baptista Szeretetszolgálat információval, meleg étellel, átmeneti szállással, utazásszervezéssel, tanácsadással és munkaközvetítéssel segítik az Ukrajnából menekülő embereket. 

  Elérhetőségek: 

  • karpataljaert@baptistasegely.hu
  • +36 (20) 886 2292

   

 • Cordelia Alapítvány

  A Cordelia Alapítvány pszichiáterekkel, pszichológusokkal, speciális terapeutákkal, képzett tolmácsokkal és más segítőkkel nyújt pszichés segítséget az Ukrajnából menekülő embereknek.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Diakónia

  A Diakónia szállással, tanácsadással, adományokkal, élelemmel és gyógyszerrel segíti a menekülőket. 

  Elérhetőségek: 

  • Andrási Júlia: julia.andrasi@lutheran.hu
  • Telefon: +36205133152

   

   

 • Jezsuita Menekültszolgálat

  A Jezsuita Menekültszolgálat lakhatási programmal segíti az Ukrajnából hazánkba menekülő személyeket, illetve a menekült gyerekek iskolai befogadásának folyamatát a magyar mint idegen nyelv tanulását segítő tananyagokkal és foglalkozásokkal támogatja.

  Elérhetőségek: 

   

   

 • Menedék Egyesület

  A Menedék Egyesület mobil csapata szállásokon elhelyezett menekülőknek nyújt segítséget az alábbi témakörökben felmerülő kérdések megválaszolásával: tartózkodási engedély, családegyesítés, munkavállalás, hosszú távú letelepedés, egészségügy és oktatás. Emellett előzetes igényfelmérés után gyerekprogramok szervezésére és pszichológus szakemberek bevonására is lehetőség van. 

  Elérhetőség: 

  • A szálláshelyek itt, a magánszállások pedig ezen az email címen jelentkezhetnek az ingyenes segítségért: menedek@menedek.hu 

  A Menedék Egyesület a munkaerőpiaci kizsákmányolás esetén tud tájékoztatást és segítséget nyújtani.

  Elérhetőség:

  • A munkahelyi kizsákmányolás áldozatai emailen a safe.employment@menedek.hu címen, telefonon az ingyenesen hívható +36 80 625025 zöldszámon tudnak segítséget kérni

   

 • Next Step Egyesület

  A Next Step Egyesület lelki egészség programján belül ingyenes lelki segítségnyújtást ajánl fel az ukrán háború átal sújtottak számára. Mentálhigiénés szakemberek és a Next Steppel együttműködő pszichológusok, pszichiáterek várják a segítségkérők megkeresését.
  Emellett egy ingyenes átvételi pontot működtetnej belvárosi irodájukban. Itt bárki, aki Ukrajnából menekült, magához vehet létfontosságú cikkeket, mint pl. ételt, ruhát és személyes higiéniai termékeket.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

  A TASZ abban nyújt segítséget, hogy az Ukrajnából menekülni kényszerülők Magyarországon megkapják a nekik járó egészségügyi ellátást. Az oldalunkon tájékozódhatnak arról, hogy kinek milyen ellátások járnak, emailes jogsegélyszolgálatunk pedig minden egyéb egészségügyi ellátással kapcsolatos jogi problémára igyekszik választ adni. Ezekkel a kérdésekkel keressenek minket bátran, akár ukránul, vagy oroszul is.

  https://tasz.hu/ukraine-healthcare


Hogyan segít a Magyar Helsinki Bizottság?

Ezt tettük a háború kitörése óta
Így támogathatod az ukrajnai menekülőkért végzett munkánkat

 

 • Ha teheted, adományozz honlapunkon keresztül, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni a krízisre a továbbiakban is!
 • Juttasd el tájékoztató anyagainkat, híreinket, felhívásainkat azokhoz a csoportokhoz, melyekben aktív vagy!

Magyar Helsinki Bizottság