Tájékoztató az Ukrajnából menekülő ukrán-magyar kettős állampolgároknak

Ez a tájékoztató hasznos információkat tartalmaz számodra, ha ukrán-magyar kettős állampolgár vagy és állandó lakóhellyel rendelkeztél Ukrajnában, ahonnan 2022. február 24-én vagy azt követően menekültél és érkeztél Magyarországra.

Utolsó frissítés: 2024. április 15.

Ez a tájékoztató hasznos információkat tartalmaz számodra, ha ukrán-magyar kettős állampolgár vagy és állandó lakóhellyel rendelkeztél Ukrajnában, ahonnan 2022. február 24-én vagy azt követően menekültél és érkeztél Magyarországra.

1.   Milyen védelemre vagyok jogosult Magyarországon?

Magyar állampolgárként családtagjaiddal együtt bármely határátkelőnél szabadon beléphetsz Magyarországra. Ukrán-magyar kettős állampolgárként Magyarországra hazatérsz, ezért külön engedély és bármilyen időbeli megkötés nélkül itt tartózkodhatsz. Bár magyar állampolgárként nem kérheted az úgynevezett menedékes státuszt, amit az ukrán állampolgárok és családtagjaik kérhetnek, de jogosult vagy mindazokra az ellátásokra és kedvezményekre, amik ezzel a státusszal járnak.

A kizárólag ukrán állampolgároknak és családtagjaiknak szóló tájékoztatót itt éred el: https://bit.ly/3uSXp0D. Ebben a menedékes státuszról és az ahhoz kapcsolódó jogokról írtunk.

2.   Milyen jogaim vannak Ukrajnából menekült kettős állampolgárként?

Ukrán-magyar kettős állampolgárként ezekhez van jogod:

 • Szállás és étkezés: Ha nincsen hol laknod, akkor a Nyugati Pályaudvarnál található kormányablakban (Cím: 1062 Budapest, Teréz krt. 55.) tudsz tartós szállást kérni. 2023 augusztusa óta a Magyarországra érkezésedet követően 30 napig vagy jogosult szállásra és ellátásra. Várandós nők, 18 év alattiak és a velük egy háztartásban élő egyik szülő, a fogyatékossággal élő emberek és gondozóik, valamint 65 év feletti emberek 30 napon túl, időbeli korlát nélkül kaphatnak szállást és étkezést. Ha nem tartozol egyik csoportba sem, 30 napon túl csak akkor jár a szállás és étkezés, ha munkát vállalsz és a munkaadód szerződést köt a szállásadóddal. Munka hiányában sajnos nem jár az ingyenes étkezés, szállást pedig csak úgy kérhetsz, ha elmész az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósághoz, ami a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve gondoskodik az elhelyezéséről.
 • Egészségügyi ellátás: Ingyenesen jogosult vagy igénybe venni az állami egészségügyi ellátásokat, azaz jogosult vagy többek között vizsgálatokra, gyógykezelésre, sürgős szükség esetén járó- és fekvőbeteg szakellátásra, az ilyen kezelést követően gyógyszerre és gyógyászati segédeszközökre, sürgősségi fogászati ellátásra és fogmegtartó kezelésre, terhesgondozásra és szülészeti ellátásra, betegszállításra, védőoltásra, onkológiai szakellátásra és egyéb krónikus betegellátás keretében vizsgálatra és gyógykezelésre és ezek keretében gyógyszerkészítményekre. Egészségügyi panaszok esetén fordulj a kerületi háziorvoshoz, vészhelyzet esetén pedig hívj mentőt a 112-es telefonszámon. Ha nem rendelkezel TAJ számmal, akkor az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működtetője egy technikai azonosítót hoz létre számodra, amelyhez az orvos rögzíti a rendszerben, hogy menekült vagy, illetve a magyar vagy ukrán úti okmányaid az adatait (amennyiben azok rendelkezésére állnak). Készítettünk egy orvosoknak és egészségügyi intézményeknek szóló levelet, amit ha magaddal viszel a kórházba, segíthet elmagyarázni, hogy milyen ellátásra vagy jogosult. A levél itt található: https://helsinki.hu/wp-content/uploads/2023/09/Mintalevel-az-Ukrajnabol-menekulok-teritesmentes-illetve-tamogatott-egeszsegugyi-ellatasanak-elomozditasa-erdekeben.pdf.
 • Létfenntartási támogatás: Ez felnőttek esetén havi 22.800,- Ft, míg gyerekek esetében havi 13.700,- Ft összegű pénzbeli támogatást jelent. A támogatás iránti kérelmet a járási hivatal foglalkoztatási osztályán  tudod beadni. 16 éven aluli gyermekeid számára a kérelmet a kormányablakban vagy a kormányhivatal családtámogatási főosztályán tudod benyújtani. A támogatást a járási hivatal a hónap 15. napjáig folyósítja. A folyósítás feltétele, hogy a folyósítást megelőző hónapban a járási hivatalnál a hivatal által meghatározott helyen és időpontban megjelenj.      Ha nem fogadod el az első kifizetést követő 45 nap után a járási hivatal által felajánlott megfelelő munkahelyet, akkor a létfenntartási támogatást már nem folyósítja majd számodra a hivatal. A felajánlott munkahelyet nem kell elfogadnod, ha már valahol dolgozol, ha 3 év alatti gyerekről gondoskodsz, vagy ha 18 évnél fiatalabb vagy, de még tanulsz. A létfenntartási támogatás nem jár azokra a hónapokra, amikor dolgozol vagy nyugdíjat kapsz .
 • Munkavállalás: Külön engedély nélkül jogosult vagy munkát vállalni.
 • Személyes okmányok ingyenes fordítása: Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság kifizeti a személyes okmányaid magyarra fordításának az árát, ha kéred. Ilyen személyes okmány például a születési és házassági anyakönyvi kivonat vagy az iskolai végzettséget vagy szakképesítést bizonyító hivatalos papírok.
 • Iskolai és egyetemi oktatás, óvodai és bölcsődei ellátás és 6 hónapig ingyenes gyermekétkeztetés.
 • Magyar személyi igazolvány és lakcímkártya kiállítása.
 • Családtámogatások:
 • anyasági támogatás: jogosult vagy rá, ha a várandósságod alatt legalább négy alkalommal, koraszülés esetén legalább egyszer várandósgondozáson vettél részt. Összege 64.125,- Ft, ikergyermekek esetén 85.500.- Ft. A gyermek születése után 6 hónapon belül tudod igényelni a kormányhivatalnál vagy kormányablaknál.
 • gyermekgondozást segítő ellátás (GYES): jogosult vagy GYES-re a gyermek 3. életévének betöltéséig (ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig; tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig). A GYES összege havi 28.500,- Ft (mínusz 10% nyugdíjjárulék). A kormányhivatalnál vagy kormányablaknál tudod kérni.
 • gyermekek otthongondozási díja (GYOD): akkor vagy rá jogosult szülőként, ha súlyos fogyatékosságából vagy tartós betegségéből eredően önellátásra képtelen gyermekedről gondoskodsz. Az önellátásra képtelenséget 6 éven aluli gyermekek esetében szakorvos, egyéb esetekben szakértő állapítja meg. A GYOD összege a minimálbér összegével egyezik meg 2022. január 1-től, azaz havi bruttó 200.000,- Ft (mínusz 10% nyugdíjjárulék). A kormányablaknál, járási hivatalnál vagy a polgármesteri hivatalban tudod kérni.
 • gyermeknevelési támogatás (GYET) legalább 3 gyermek esetén: ha 3 vagy több kiskorú gyermeket nevelsz otthon, akkor a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig vagy rá jogosult. A GYET összege összege havi 28.500,- Ft (mínusz 10% nyugdíjjárulék). A kormányhivatalnál vagy kormányablaknál tudod kérni.
 • családi pótlék: szülőként alanyi jogon jár a gyerekek után. A járási hivatalnál vagy a kormányablaknál tudod kérni.

Amennyiben a szociális ellátásokkal kapcsolatban további gyakorlati információra van szükséged, kérünk, hogy fordulj a Menedék Egyesülethez. Az email címük: menedek@menedek.hu.

A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Fordulj hozzánk bizalommal ingyenes jogi segítségért.

Elérhetőségeink: ukrainecrisis@helsinki.hu | facebook.com/helsinkibizottsag
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság