Állás Adminisztratív koordinátor munkatársat keresünk

Információ az Ukrajnából menekülő ukrán állampolgároknak, Ukrajnában elismert menekülteknek, hontalanoknak és családtagjaiknak (HU)

Ez a tájékoztató hasznos információkat tartalmaz azok számára, akik ukrán állampolgárok, ukrán állampolgár családtagjai és február 24. előtt Ukrajnában éltek.

Translation is available for this content

Switch to English
Utolsó frissítése: 2023. április 12.

 

Ez a tájékoztató hasznos információkat tartalmaz számodra, ha

 • ukrán állampolgár vagy,
 • ukrán állampolgár családtagja vagy,
 • Ukrajnában ismertek el menekültként vagy hontalanként,
 • Ukrajnában elismert menekült vagy hontalan családtagja vagy,
 • február 24. előtt Ukrajnában éltél, és Magyarországra február 24-én vagy azt követően érkeztél. Az Ukrajnából menekülő emberek bármely határátkelőnél szabadon beléphetnek Magyarországra.

Ha olyan ukrán állampolgár vagy, aki február 24. előtt érkezett Magyarországra, vagy olyan nem ukrán állampolgár vagy, aki ukrán állampolgárnak nem családtagja, de Ukrajnában éltél tartózkodási engedéllyel és így érkeztél Magyarországra, kérjük olvasd el a https://helsinki.hu/en/prior-24-february-2022 és https://helsinki.hu/en/information-for-nonukrainian-citizens-fleeing-from-ukraine/ tájékoztatóinkat. Ha ukrán-magyar kettős állampolgár vagy, akkor pedig ez a neked szóló tájékoztató: https://helsinki.hu/tajekoztato-az-ukrajnabol-menekulo-ukran-magyar-kettos-allampolgaroknak/.

Belépési korlátozások a határon

2023 február óta új belépési szabályok érvényesek.

Érkezés közvetlenül Ukrajna irányából Magyarországra:

 • Ukrán állampolgárok továbbra is korlátozás nélkül beléphetnek.
 • Azok a harmadik országbeli állampolgárok (tehát nem EU és nem Ukrajna állampolgárai), akiknek ukrán családtagja van, csak akkor léphetnek be Magyarországra, ha nem hagyták el Ukrajnát a háború kitörését követően. Ha elhagyták, akkor csak vízummal léphetnek be Magyarországra. Vízum hiányában nem engedik be őket Magyarországra, erről egy döntést is kapnak a határon a rendőrségtől, és vissza kell térniük Ukrajnába. A döntés ellen fellebbezést lehet beadni, de a fellebbezés elbírálásának időtartama alatt sem lehet Magyarországon tartózkodni. Ha a rendőrségtől ilyen, belépést megtagadó döntést kapsz és azzal nem értesz egyet, vedd fel velünk emailben a kapcsolatot.

Érkezés Romániából Magyarországra:

 • Azok az ukrán állampolgárok léphetnek be ezen a határszakaszon, akiknek biometrikus útlevele van. Beléphetnek azok is, akiknek a Magyarországtól eltérő célország, ahová utaznak, dokumentumot (például vízumot) állított ki arról, hogy őket a célországba beengedik. Beléphetnek továbbá azok is, akiknek menedékes státuszuk van.

Milyen védelemre vagyok jogosult Magyarországon?

Az Európai Unió úgy döntött, hogy ideiglenes védelmet nyújt azoknak az ukrán állampolgároknak, Ukrajnában elismert menekülteknek, hontalanoknak és családtagjaiknak, akik 2022. február 24. előtt Ukrajnában éltek és a háború miatt el kellett jönniük Ukrajnából. Ezt az ideiglenes védelmet hívjuk másképpen menedékes státusznak Magyarországon. Ez nem ugyanaz, mint a menekült státusz, melyet csak különleges esetekben és hosszú, bonyolult eljárás eredményeként kapnak a menedékkérők.

Ez akkor is jár, ha nem közvetlenül Ukrajnából érkeztél Magyarországra, hanem egy másik országon keresztül. Fontos azonban, hogy a védelmet csak akkor kérheted, ha 2022. február 24-én vagy azt követően érkeztél Magyarországra. Családtagnak számít: a házastárs, az élettárs, a 18 évnél fiatalabb gyermek és azok a rokonok, akik egy háztartásban éltek Ukrajnában. A családtagok akkor is jogosultak erre a védelemre, ha nem ukrán állampolgárok, és akkor is, ha február 24-e előtt érkeztek Magyarországra.

A menedékes státusz 2023. március 4-ig érvényes. A védelem további egy évvel automatikusan meghosszabbodik, ha a háborúnak jövő tavasszal még nincs vége.

Hogyan tudom kérni a menedékes státuszt?

A menedékes státuszt kérni kell, azt senki nem kapja meg automatikusan. A kérelmet személyesen kell beadni az idegenrendészeti hatóság (Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – OIF) bármely ügyfélszolgálati irodájában nyitvatartási időben. Abban az esetben, ha van már Magyarországon szálláshelyed, akkor a legközelebbi OIF irodában kell a kérelmet beadni. Az OIF irodáinak, ügyfélszolgálatainak címeit itt találod (oif.gov.hu). A kérelmet nem kell előre megírni, az OIF irodában kapsz majd egy papírt (formanyomtatványt), amit ott kell majd kitölteni. Ha kitöltött formanyomtatvánnyal érkezel, fontos, hogy a kérelmet ne írd alá, mivel azt az OIF irodában, az ügyintéző előtt kell megtenned. A kérelmet minden esetben személyesen kell leadni, tehát nem küldhetsz oda magad helyett mást, és gyermekeidet is magaddal kell vinned, ha számukra is védelmet szeretnél kérni. Erre azért van szükség, mert az ügyintéző fényképet készít majd rólad és rögzíti ujjlenyomatodat. 16 éven felüli gyermek a kérelmét önállóan is leadhatja, egyébként szükséges a szülő vagy más törvényes képviselő (pl. gyám) jelenléte. Ha a gyermek szülei nélkül utazott, kérhető, hogy az a nagykorú ember legyen a gyámja, akivel együtt utazott.

A kérelemhez szükséges adatokat előzetesen is megküldheted az OIF-nak elektronikus (online) formában is, ezzel gyorsítva az ügyintézés menetét. Ezt kétféleképpen teheted meg:

A hatóságnak 55 napon belül döntés kell hoznia az ügyedben. Az eljárás alatt bizonyítanod kell, hogy ukrán állampolgár vagy, Ukrajnában menekültként vagy hontalanként ismertek el vagy egy ukrán állampolgár, menekült vagy hontalan családtagja vagy. Ezt a legkönnyebben valamilyen hivatalos irattal tudod bizonyítani, mint például személyi igazolvány, útlevél, vagy olyan hivatalos papír, ami bizonyítja a családi állapotot. Akkor is jár a védelem, ha a feltételek teljesülnek, de nincs semmilyen hivatalos papírod, ami ezt bizonyítja. Ekkor a hatóság több kérdést tesz majd fel.  Miután a kérelmet leadtad és az ügyntéző rögzített minden szükséges adatot, kapsz egy laminált kártyát, amit humanitárius célú tartózkodási engedélynek hívnak. Amíg a kérelmet elbírálják, ezzel igazolhatod, hogy jogszerűen tartózkodsz Magyarországon.

Milyen jogaim vannak, ha kérem a menedékes státuszt?

Ha menedékes státuszt kérsz, jogod van az állam segítségére:

 • Szállás, étkezés és orvosi ellátás: Ha a kérelem benyújtásakor nincs állandó szállásod (ahol hosszabb ideig lakhatsz), akkor szólj a hatóságnak, amikor beadod a menedékes kérelmet. Dönthetsz úgy is, hogy saját szálláson laksz (például családodnál, barátoknál), de erről is szólnod kell a hatóságnak. A kérelem beadása után jár neked a magyar orvosi ellátás, függetlenül attól hogy állami szálláson vagy máshol laksz.
 • Személyes okmányok ingyenes fordítása: Az OIF kifizeti a személyes okmányaid magyarra fordításának az árát, ha kéred. Ilyen személyes okmány például a születési és házassági anyakönyvi kivonat vagy az iskolai végzettséget vagy szakképesítést bizonyító hivatalos papírok.
 • Munkavállalás: Onnantól kezdve, hogy a kérelmet leadtad, Magyarországon külön engedély nélkül dolgozhatsz.
 • Gyermekek oktatása, óvodai, bölcsődei ellátása és 6 hónapig ingyenes gyermekétkeztetés;
 • Utazási kedvezmény, amivel olcsóbban tudsz utazni: Az OIF-nál kell kérned az ehhez szükséges igazolást. A magyar vonatokon és a budapesti tömegközlekedésben enélkül az igazolás nélkül is ingyen tudsz utazni. Ehhez csak ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány vagy ukrán tartózkodási engedély szükséges.

Milyen jogaim vannak, ha megkaptam a menedékes státuszt?

Menedékesként továbbra is jogosult vagy a fenti ellátásokra: szállás, étkezés, orvosi ellátás, munkavállalás, fordítási költségek megtérítése, gyermekek oktatása és óvodai/bölcsődei elhelyezése, ingyenes étkeztetése, utazási kedvezmények. Jogosult vagy még az alábbiakra is:

 • Menedékes tartózkodási engedély: Ezt postán fogják elküldeni neked akkor, ha a kérelmedet pozitívan bírálták el és menedékesként elismertek. Ezt arra a szálláshelyre fogják küldeni, amit a kérelem beadásakor megadtál az ügyintézőnek. Ha van érvényes útleveled, akkor ezzel a menedékes okmánnyal és útleveleddel 180 napon belül 90 napig szabadon utazhatsz az Európai Unió országaiban.
 • Havi létfenntartási támogatás: Jogod van havonta 22 800 forint támogatásra. A gyermekeknek havi 13 700 forint támogatás jár. Szólj az OIF-nak, ha erre is szükséged van. Ehhez töltsd ki az OIF-ban található formanyomtatványt. A kérelmet vagy az OIF irodában adhatod le, vagy ha az adott OIF irodában nem veszik át, akkor a lakóhelyed szerinti járási hivatalban kell benyújtani. Minden hónapban, azt megelőzően, hogy megkapod ezt a támogatást, meg kell jelenned a lakóhelyed szerinti járási hivatal foglalkoztatási osztályán és ott munkakeresőként is regisztrálnod kell, mivel ez a támogatás csak addig jár, amíg nincsen munkád vagy a nyugdíjadat nem tudod felvenni. Ha a járási hivatal az első összeg kifizetését követő 45 nap után megfelelő munkahelyet ajánl neked, és azt nem fogadod el, akkor nem fogod kapni a létfenntartási támogatást. A járási hivatalok címeit itt találod meg: https://jarasinfo.gov.hu/.
 • Családegyesítés: Ha egy családtagod egy másik EU tagállamban kapott ideiglenes védelemet, akkor jogotok van arra, hogy egy országban éljetek.

Munkavállalással, egészségügyi ellátással és oktatással kapcsolatos kérdésekkel kérd a Menedék Egyesület segítségét: menedek@menedek.hu (www.menedek.hu).

Milyen kötelezettségeim vannak, ha megkaptam a menedékes státuszt?

Ha elköltözöl a szálláshelyedről, az új címedet be kell jelentened az OIF-nak. Be kell tartanod Magyarország törvényeit és együtt kell működnöd az OIF-fal. Ha elveszíted vagy ellopják az útleveledet vagy más hivatalos iratodat, azt rögtön be kell jelentened az OIF-nál. Meg kell kapnod a Magyarországon kötelező védőoltásokat, ha ezeket korábban nem kaptad még meg.

A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Fordulj hozzánk bizalommal ingyenes jogi segítségért.

Elérhetőségeink: ukrainecrisis@helsinki.hu | facebook.com/helsinkibizottsag
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság