SZJA 1% Felajánlottad már az adód 1%-át? Támogass vele minket!

Információ az Ukrajnából menekülő ukrán állampolgároknak és családtagjaiknak

Ez a tájékoztató hasznos információkat tartalmaz azok számára, akik ukrán állampolgárok, ukrán állampolgár családtagjai és február 24. előtt Ukrajnában éltek.

Translation is available for this content

Switch to English

Az Ukrajnából menekülő ukrán állampolgárok és családtagjaik bármely határátkelőnél szabadon beléphetnek Magyarországra.

Milyen védelemre vagyok jogosult Magyarországon?

Az Európai Unió úgy döntött, hogy ideiglenes védelmet nyújt az ukrán állampolgároknak és családtagjaiknak, akik 2022. február 24. előtt Ukrajnában éltek és a háború miatt el kellett jönniük Ukrajnából. Ugyanilyen védelmet kapnak azok is, akik 2022. február 24. előtt Ukrajnában éltek hivatalos menekült státusszal. Ezt az ideiglenes védelmet hívjuk másképpen menedékes státusznak Magyarországon. Ez akkor is jár, ha nem közvetlenül Ukrajnából érkeztél Magyarországra, hanem egy másik országon keresztül. Családtagnak számít: a házastárs, az élettárs, a 18 évnél fiatalabb gyermek és azok a rokonok, akik egy háztartásban éltek Ukrajnában. A családtagok akkor is jogosultak erre a védelemre, ha nem ukrán állampolgárok.

A menedékes státusz 2023. március 4-ig érvényes.

Hogyan tudom kérni a menedékes státuszt?

A menedékes státuszt kérni kell, a menedékes státuszt senki nem kapja meg automatikusan. A kérelmet személyesen kell beadni bármelyik határhoz közeli “gyűjtőponton”, a nap 24 órájában. A kérelmet az idegenrendészeti hatóság (Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság – OIF) bármely ügyfélszolgálati irodájában is be lehet adni, nyitvatartási időben. Az OIF irodáinak, ügyfélszolgálatainak címeit itt találod (oif.gov.hu). Budapesten csak a Harmat utca 131-ben (10. kerület) levő OIF irodában lehet benyújtani a kérelmeket, a hét minden napján 8-16 óra között. A kérelmet nem kell előre megírni, az OIF irodában kapsz majd egy papírt (formanyomtatványt), amit ott az irodában kell majd kitölteni.

A hatóságnak 45 napon belül döntés kell hoznia az ügyedben. Az eljárás alatt bizonyítanod kell, hogy ukrán állampolgár vagy, vagy egy ukrán állampolgár családtagja vagy. Ezt a legkönnyebben valamilyen hivatalos irattal tudod bizonyítani, mint például személyi igazolvány, útlevél, vagy olyan hivatalos papír, ami bizonyítja, hogy egy ukrán állampolgárral egy családhoz tartoztok. Akkor is jár a védelem, ha a feltételek teljesülnek, de nincs semmilyen hivatalos papírod, ami ezt bizonyítja. Ekkor a hatóság részletesebben kérdezi majd meg, hogy honnan érkeztél.

Milyen jogaim vannak, ha kérem a menedékes státuszt?

Ha menedékes státuszt kérsz, jogod van az állam segítségére:

  • Szállás, étkezés és orvosi ellátás: ha a kérelem benyújtásakor nincs állandó szállásod (ahol hosszabb ideig lakhatsz), akkor szólj a hatóságnak, amikor beadod a menedékes kérelmet. Dönthetsz úgy is, hogy saját szálláson laksz (például családodnál, barátoknál), de erről is szólnod kell a hatóságnak. A kérelem beadása után jár neked a magyar orvosi ellátás, függetlenül attól hogy állami szálláson vagy máshol laksz.
  • Havi létfenntartási támogatás: Jogod van havonta 22 800 forint támogatásra. A gyermekeknek havi 13 700 forint támogatás jár. Szólj az OIF-nak, ha erre is szükséged van.
  • Személyes okmányok ingyenes fordítása: Az OIF kifizeti a személyes okmányaid magyarra fordításának az árát, ha kéred. Ilyen személyes okmány például a születési és házassági anyakönyvi kivonat vagy az iskolai végzettséget vagy szakképesítést bizonyító hivatalos papírok.
  • Munkavállalás: bizonyos szakmákban külön engedély nélkül is dolgozhatsz, és a többi szakmában is könnyebb feltételekkel kaphatsz munkavállalási engedélyt;
  • Gyermekek oktatása, óvodai, bölcsődei ellátása;
  • Utazási kedvezmény, amivel olcsóbban tudsz utazni: Az OIF-nál kell kérned az ehhez szükséges igazolást. A magyar vonatokon és a budapesti tömegközlekedésben enélkül az igazolás nélkül is ingyen tudsz utazni. Ehhez csak ukrán útlevél, ukrán személyi igazolvány vagy ukrán tartózkodási engedély szükséges.
Milyen jogaim vannak, ha megkaptam a menedékes státuszt?

Menedékesként továbbra is jogosult vagy a fenti ellátásokra: szállás, étkezés, orvosi ellátás, havi létfenntartási támogatás, munkavállalás, fordítási költségek megtérítése, gyermekek oktatása és óvodai/bölcsődei elhelyezése, utazási kedvezmények. Jogosult vagy még az alábbiakra is:

  • Személyi igazolvány.
  • Ingyenes magyar nyelvoktatás: 520 óra magyar nyelvóra, illetve ingyenes nyelvvizsga lehetősége.
  • Beiskolázási támogatás: Egyszeri támogatás, ha a gyermeked iskolába jár
  • Családegyesítés: Ha egy családtagod egy másik EU tagállamban kapott ideiglenes védelemet, akkor jogotok van arra, hogy egy országban éljetek.

A havi létfenntartási támogatásra már nincs jogod, ha munkát vállalsz vagy nyugdíjat kapsz.

Milyen kötelezettségeim vannak, ha megkaptam a menedékes státuszt?

Ha elköltözöl a szálláshelyedről, az új címedet be kell jelentened az OIF-nak. Be kell tartanod Magyarország törvényeit és együtt kell működnöd az OIF-fal. Ha elveszíted vagy ellopják az útleveledet vagy más hivatalos iratodat, azt rögtön be kell jelentened az OIF-nál. Meg kell kapnod a Magyarországon kötelező védőoltásokat, ha ezeket korábban nem kaptad még meg.

A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Fordulj hozzánk bizalommal ingyenes jogi segítségért.

 

Elérhetőségeink: ukrainecrisis@helsinki.hu | facebook.com/helsinkibizottsag
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság