Információ az Ukrajnából menekülők elszállásolása után kapható támogatásról

2023. augusztus 1-től változnak az Ukrajnából érkezők elszállásolása után igényelhető támogatás szabályai. A szabályok a menedékes státuszra jogosultak és a menedékes státuszt már megszerzett személyekre vonatkoznak. Ugyanezek a szabályok érvényesek az Ukrajnában állandó lakhellyel rendelkező, 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarországra érkező kettős állampolgárokra is.

Translation is available for this content

Switch to English

2023. augusztus 1-től változnak az Ukrajnából érkezők elszállásolása után igényelhető támogatás szabályai. A szabályok a menedékes státuszra jogosultak és a menedékes státuszt már megszerzett személyekre vonatkoznak.  Ugyanezek a szabályok érvényesek az Ukrajnában állandó lakhellyel rendelkező, 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarországra érkező kettős állampolgárokra is.

2023.  augusztus 1-től a BOK csarnok is felfüggesztette a működését, ahonnan eddig az Ukrajnából újonnan érkezők először segítséget kaphattak. Arról, hogy az augusztus 1. után érkezők milyen módon tudnak szállást és egyéb segítséget kérni Magyarországon, a 3. pontban írunk részletesen.

1. A szálláshelyeknek járó támogatással kapcsolatos változások

Az Ukrajnából menekülőknek szállást biztosíthat önkormányzat vagy olyan szállásadó, aki megállapodást kötött a minisztériummal, illetve a vármegyei, fővárosi védelmi bizottsággal. A szálláshelyek támogatást kapnak az államtól, a támogatás összege július 31-ig 7000 Ft/nap/fő. A támogatás összege az új szabályok szerint augusztustól 5000 Ft/nap/főre csökken. 

Ha valaki nem az állammal kötött megállapodás alapján, hanem önkéntes alapon nyújt szállást az ukrajnai menekülteknek, számára nem jár támogatás.

Ukrajnából érkező, menedékes státuszra jogosult emberek vagy kettős állampolgárok után a szállásadók a támogatást a következő határidők betartásával tudják igénybe vennik: 

A menedékes státuszra jogosult vagy kettős állampolgár az országba érkezésétől számított egy hónapig VAGY ha a menedékes státuszra jogosult a Magyarországra érkezését követő egy hónapon belül benyújtja a menedékes kérelmet, utána egészen addig lehet igényelni a támogatást, ameddig a hatóság nem döntött a kérelméről. 

Ha a menedékes státuszra jogosult nem nyújt be menedékes kérelmet, az érkezését követő egy hónapon túl csak akkor lehet utána támogatást igényelni, ha az illető:

 • várandós nő, a várandósságának megállapításától kezdve,
 • a hat év alatti gyermeket nevelő szülő,
 • a fogyatékossággal élő személy, 
 • a 65 év feletti személy,
 • olyan 18 év alatti személy, aki közös háztartásban él a fenti személyek valamelyikével.

Ha a kérelmezőt menedékesként elismerik, főszabályként a napi 5000 Ft/nap támogatás rá tekintettel a státusz megszerzését követő hónap végéig vehető igénybe. Az Ukrajnából érkező kettős állampolgárok után a támogatás az érkezésüket követő hónap végéig vehető igénybe. Tovább is igénybe vehető a támogatás a következő személyek (menedékesként elismertek, vagy kettős állampolgárok) után:

 • várandós nő, a várandósságának megállapításától kezdve
 • 18 év alatti személy és a vele egy háztartásban élő szülője
 • a fogyatékossággal élő személy és gondozója
 • 65 év feletti személy

Ha valaki nem tartozik a felsorolt csoportokba, utána csak akkor jár támogatás, ha munkát vállal. Ilyenkor a támogatást már nem az önkormányzat vagy a szállásadó, hanem a munkáltató fogja kapni. Ennek menetét részletesen a 2. pont ismerteti.  Azok után, akik az új szabályok hatályba lépése, vagyis augusztus 1. előtt érkeztnek Magyarországra, a szálláshely a támogatást a régi szabályok szerinta korábbi szabályoknak megfelelő módon jár a támogatás.  még 2023. augusztus 31-ig igénybe tudja venni. 

Fontos kiemelni, hogy ha valaki nem dolgozik, illetve nem tartozik a fent meghatározott személyi körbe, de menedékes státusza van, vagy Ukrajnából menekülő kettős állampolgár, továbbra is jogosult arra, hogy elszállásolják. Az ilyen személy után augusztus elseje után viszont nem lehet támogatást igényelni. 

2024. március 1-től fontos változás, hogy ha valakinek a menedékes státuszát visszavonták és ezután újra kéri a menedékes státuszt, akkor a szállásadó csak akkor igényelhet utána támogatást, ha a fent felsorolt “védett” kategóriák valamelyikébe tartozik. Egyéb esetben az illető csak az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság által biztosított szállásra lesz jogosult, étkezésre nem.

Ezen kívül ha valaki kérte a menedékes státuszt, de a kérelmét jogerősen elutasítják (tehát már nem lehet a döntés felülvizsgálatát kérni), akkor ha új menedékeskérelmet nyújt be, az eljárás ideje alatt már lehet utána támogatást igényelni.

2. A menedékes és kettős állampolgár munkavállalók lakhatási támogatásának szabályai 

A lakhatási támogatás (a fent leírt kivételektől eltekintve) akkor jár, ha a menedékes vagy kettős állampolgár Magyarországon dolgozik, határozott vagy határozatlan idejű munkaviszonyban, minimum heti 20 órában. 

A támogatást a munkaadónak kell kérnie. Amennyiben a munkavállalónak 16 évesnél fiatalabb gyermeke van, a támogatás nyújtásának feltétele, hogy a gyermek az általános iskola befejezéséig iskolába járjon és ezt az iskola igazolja. 

A szállásadónak és a munkáltatónak a munkavállaló elszállásolásról szóló szerződést kell kötnie. A munkáltatónak kell kérni a támogatást, a kérelemhez ezt a szerződést is csatolni kell. A szerződés alapján a munkaadónak először ki kell fizetnie a szállásdíjat a szállásadó részére, a munkáltató csak ezt követően  jogosult a lakhatási támogatás igénylésére. 

A támogatás azután jár, hogy megkötötték a munkaszerződést, az elszállásolási szerződést, valamint a munkaadó benyújtotta a szükséges kérelmet és mellékleteket. A  támogatás iránti kérelmet a  munkaadó a  Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett formanyomtatvány alkalmazásával, elektronikus úton, illetve a munkavállaló foglalkoztatási helye szerint illetékes kormányhivatalnál nyújthatja be.  A támogatást a munkaadó havonta kapja, a támogatás összege alapesetben az elszállásolási szerződés szerinti havi szállásdíj összegével egyezik meg. 

A támogatás megszűnik, ha

 • a munkaviszony megszűnik vagy megszüntetik
 • a munkaadó a támogatással kapcsolatos kötelezettségének nem tesz eleget
 • eleve nem lehetett volna megállapítani a támogatást
 • az elszállásolási szerződést felmondják vagy a szerződés megszűnik
 • a munkavállalóval közös háztartásban élő 16 év alatti gyermek tanulói jogviszonya megszűnik az általános iskola befejezése előtt

3. Az újonnan érkezők elszállásolásának menete

Az augusztus 1. után érkező menekülők Budapestre felutazva a Nyugati Pályaudvarnál (1062, Budapest Teréz körút 55.) működő Kormányablakban tudnak segítséget kérni, nyitvatartási időben. Ha valaki itt szeretne maradni Magyarországon, de nincs hol laknia, az innen tudják hosszabb távú szálláshelyre küldeni. Itt adnak tájékoztatást arról is, hogy az Ukrajnából menekülők milyen más ellátásokra jogosultak Magyarországon. A Kormányablak nyitvatartása:

hétfő: 8:00-18:00
kedd: 8:00-16:00
szerda: 11:00-19:00
csütörtök: 9:00-16:00
péntek: 8:00-14:00

Aki a nyitvatartási időn kívül érkezik, és így nem tud aznap segítséget kérni, vagy csak átutazik Magyarországon és nem szeretne hosszabb ideig itt lenni, kaphat átmeneti szállást is, egy éjszakára. Ezt a következő címen biztosítják: 1117 Budapest, Galvani utca 44/A. A szálláshelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti. A Nyugati Pályaudvaron a vasúti alkalmazottak és az ott működő rendőrség dolgozói tudnak segíteni abban, hogy hogy lehet eljutni erre a szállásra.

A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők: szakszerű és ingyenes jogi segítséget nyújtunk nekik a tanácsadástól a képviseletig.

Elérhetőségeink:

Email: ukrainecrisis@helsinki.hu
Facebook: facebook.com/helsinkibizottsag
Telefon: +36 70 302 6219 – hétfőn: 12-16, szerdán: 14-18, és pénteken: 10-14 óra között orosz nyelven is meg tudjuk válaszolni a felmerülő kérdéseket.

 
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság