Információ az Ukrajnából menekült gyerekek védelméről

Ukrajnát a háború kezdete óta több millió gyerek kényszerült elhagyni. Ők különösen sérülékeny és kiszolgáltatott helyzetben vannak, ezért fokozott jogi és szociális védelemre van szükségük.

Translation is available for this content

Switch to English

A menekülés a korábbi élet végét jelenti. A biztonságos közeg megszűnése, a barátok, rokonok elvesztése, a rutin eltűnése és az oktatás, foglalkozások hiánya hosszú távú, súlyos károkat okozhatnak a gyerekeknek. Kiemelten fontos ezért, hogy a lehető leghamarabb biztonságos közegbe kerüljenek, ebben pedig az őket segítő szakembereknek és önkénteseknek nagyon fontos szerepe van.

Mindenki gyerek, aki nem múlt el 18 éves.

A gyerekeknek különleges emberi jogaik vannak. Ez fontos egyrészt azért, hogy megkapják azt a védelmet, amire szükségük van a kiegyensúlyozott, biztonságos gyerekkorért. Másrészt viszont épp az életkoruk miatt több segítségre van szükségük ahhoz, hogy a mindenkit megillető emberi jogaikat ők is valóban gyakorolni tudják. A törvény szerint egyetlen gyerek sem maradhat tartósan egyedül, felnőtt felügyelet nélkül.

A törvény egyértelműen fogalmaz: gyerek az, aki nem múlt el 18 éves. Akkor is így van ez, ha esetleg ő maga is szülő, ha már elég „felnőttesen” viselkedik, vagy nem néz ki gyereknek. Ezek a jelek sokszor éppen arról árulkodnak, hogy a gyerekeknek kiemelt odafigyelésre van szükségük.

Mindenki, aki gyerekekkel dolgozik, nekik segít, része lesz a gyermekvédelmi jelzőrendszernek, vagyis szólnia kell, segítséget kell kérnie, ha azt látja, hogy egy gyerek veszélyeztetés áldozata lehet. A gyerekekkel dolgozóknak, függetlenül attól, hogy önkéntesek vagy állami alkalmazottak, az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye szerint mindig a gyerekek legfőbb érdekét kell elsősorban figyelembe venniük minden, a gyerekeket érintő kérdésben.

Minden gyereket egyedien kell kezelni.

A gyerekkor a gyors változások ideje, a személyiség fejlődésének meghatározó szakasza. Bár minden gyerek jogai azonosak, nem minden gyereket ugyanúgy kell kezelni.

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb, kisebb gyerekeknek máshogy van szükségük odafigyelésre és gondoskodásra, mint a nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak. Az életkor azonban csak egy tényező, amire figyelemmel kell lenni.

A menekülés okozta trauma, a családi háttér, a korábban tapasztalt esetleges bántalmazás és kirekesztés mind fontos tényezők, és eltérően hatnak a gyerekek viselkedésére, szükségleteire. A meneküléssel összeomlik a gyerekek addig ismert világa, ami önmagában is súlyos törés, amire a „rossz viselkedés”, akár az agresszió is természetes válasz lehet. Ugyanígy trauma következménye lehet a visszahúzódás és a feltűnő passzivitás is.  Erre minden, gyerekekkel dolgozó segítőnek fel kell készülnie.

Fontos, hogy a jogi, szociális, oktatási és pszichés segítséget nyújtó emberek dolgozzanak együtt, beszéljenek egymással, a gyerekekkel, és – ha elérhető, valamint ez a gyerekek érdekében áll – a családdal a tapasztalataikról. A különböző területeken, eltérő helyzetekben szerzett tapasztalat és információ, valamint a sokféle szakértelem közös alkalmazása nagy segítség lehet a gyerekek rövid- és hosszútávú érdekének felmérésben és a hatékony segítségnyújtásban.

A gyerekeknek joguk van elmondani, mit gondolnak a saját helyzetükről, ezt pedig (az életkoruknak és érettségüknek megfelelően) figyelembe kell venni. A gyerekek véleménye leggyakrabban az oktatás területén jelenik meg (pl. melyik iskolába írassák be őket a szüleik, milyen szakkörökre járjanak), de a szülői felügyeleti jog gyakorlása és a lakhatás terén is fontos, hogy a gyerekek beleszólhassanak az életük főbb kérdéseinek eldöntésébe.

Nem minden gyerek érkezik a családjával együtt. Őket hívjuk kísérő nélküli kiskorúaknak. Ők különösen sérülékenyek, hiszen gyerekként egyedül vannak az otthonuktól távol, ahová belátható időn belül nem tudnak hazatérni.

Vannak kísérő nélküli kiskorúak, akiknek van családja, de elszakadtak egymástól. Ez sok okból előfordulhat: lehet, hogy a család többi tagja nem tudott elmenekülni (pl. az apát nem engedték át a határon), az is lehet, hogy csak a gyereknek volt lehetősége elmenekülni az iskoláján vagy sportegyesületén keresztül, de az is lehet, hogy nincsenek már élő családtagok.

A kísérő nélküli kiskorúaknak legelőször biztonságos elhelyezésre van szüksége. Fontos, hogy nem kerülhetnek felnőttekkel egy szobába vagy épületrészbe, mert az növeli a kiszolgáltatottságukat. Ugyanakkor, ha kollégiumban, ifjúsági szállón helyezik el őket, fontos hogy ott legyen nevelő, aki tud a gyerekekkel kommunikálni, figyel a szükségleteikre, probléma esetén lehet hozzá fordulni. Ha több kiskorú testvér, rokon együtt érkezik, akkor őket nem szabad elszakítani egymástól.

Nagyon fontos, hogy a kísérő nélküli kiskorúaknak minél hamarabb legyen gyámja. A gyám az, aki a szülő jogi helyettese. Mivel a gyerekek nem nyilatkozhatnak érvényesen egyedül egy sor fontos kérdésről (pl. nem iratkozhatnak be iskolába), így a mihamarabbi gyámrendelés az alapja a jogi biztonságuknak. Gyámot a megyei vagy fővárosi kormányhivatalban működő gyámhatóság tud rendelni, és hozzájuk kell fordulni, ha valakinek tudomására jut, hogy egy gyerek a szülei vagy más családtagja, rokona nélkül van Magyarországon.

Töltse le tájékoztatónkat pdf-ként itt!

Ha kiskorú menekültekkel kapcsolatban további tanácsra, segítségre van szüksége, keressen minket, vagy szakmai partnereinket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

A Magyar Helsinki Bizottság a menekültügyi és idegenrendészeti eljárásban nyújt segítséget.

ukrainecrisis@helsinki.hu

facebook.com/helsinkibizottsag

A gyerekek magyarországi beilleszkedését szociális munkával a Menedék Egyesület segíti.

menedek@menedek.hu

A gyerekek jogainak védelmében – a menekültügyi vagy idegenrendészeti eljárás kivételével – a Hintalovon Alapítvány tud segítséget nyújtani.

Jelentkezni a Kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül lehet.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság