Többet tehetne az Európai Bizottság a civilek védelmében

A most folyó kötelezettségszegési eljárás, záruljon akár a civil szervezetek számára pozitív döntéssel, előreláthatóan nem fogja visszatartani a magyar kormányt a civilek további vegzálásától és a jogállam rombolásától – hívta fel a figyelmet a Liberties, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság az Európai Bizottságnak küldött újabb levelében.

A civilellenes törvény elfogadása után, júliusban levélben fordultunk az Európai Bizottság első alelnökéhez, Frans Timmermansnak, hogy határozottan lépjen fel a jogállamiság és magyar civil szervezetek védelmének érdekében. A berlini székhelyű Liberties, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság kérését augusztus végén azzal hárították el, hogy az időközben megindított kötelezettségszegési eljárás minden bizonnyal elegendőnek bizonyulhat majd a kedvezőtlen folyamatok visszafordításához.

A három levélíró civil szervezet nem így találja, és erre minapi viszontválaszában hívta fel az Európai Bizottság figyelmét. A kötelezettségszegési eljárás – mint számos példa eddig is bizonyítja – nem tartotta vissza a magyar kormányt a jogállammal szembeni manőverektől, és a luxembourgi bíróság ítéleteit sem hajtotta végre megfelelően.

A levélírók fontosnak tartanák, hogy az Európai Bizottság hozza működésbe a jogállamiság keretrendszert Magyarországgal, jelesül a magyar kormánnyal szemben. Valamint az Unió legfőbb végrehajtó szerve az Európai Parlamenttel és a Tanáccsal közösen hozzon intézkedjék az uniós jogszabályok végrehajtása érdekében és az EU alapvető értékeinek érvényesítéséért küzdő civil szervezetek támogatására, és hozzon létre egy kormányoktól független pályázati alapot.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság