Uniós eljárás indult a civilellenes törvény miatt

A Liberties, a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság üdvözlik az Európai Bizottság döntését, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a civilellenes törvény miatt. A szervezetek emellett a magyar jogállamiság 2010 óta tartó leépítésének strukturális vizsgálatát követetelik. 

 

A Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Liberties üdvözli az Európai Bizottság döntését, azt, hogy megindítja a kötelezettségszegési eljárást a Magyar kormány ellen a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvény miatt. Egyidejűleg megismételjük felhívásunkat az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament nek, amelyet már 2017. július 4-i állásfoglalásunk is tartalmazott. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen párbeszédet a magyar kormánnyal a jogállamiság biztosítása érdekében, mert a kötelezettségszegési eljárások önmagukban nem képesek megfelelően ellensúlyozni azoknak az intézkedéseknek a hatásait, amelyek 2010 óta folyamatosan súlyos károkat okoznak a demokrácia helyzetének, az alapvető emberi jogoknak és a jogállamiságnak. Felszólítjuk az Európai Parlamentet, hogy haladéktalanul készítsen jelentést a 7. Cikk szerinti eljárás megindításának lehetőségeiről.

A független civil szervezetek nélkül nincs működőképes demokrácia, létezésük elengedhetetlen feltétele az alapvető jogok tiszteletben tartásának és a jogállamiság fennmaradásának. Mégis több uniós tagállamban találják szembe magukat civil szervezetek a működésüket érintő korlátozásokkal, forrásaik megvonásával vagy jó hírnevük megsértésével. Ezekre tekintettel felszólítjuk az Európai Uniót, hogy tegyen hathatós lépéseket az Európai Unió alapvető értékeit védő civil szervezetek támogatásáért: többek között hozzon létre egy alapot a szervezeti támogatások biztosítására, támogassa a pereskedést, illetve a szervezetek államot ellenőrző tevékenységeit és a kapacitásaik bővítését.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság