Szakszerű volt a rendőri intézkedés az ügyészség szerint, amiben eltörött egy beteg nő karja

Tegnap mutatta be a RTL Klub Házon kívül c. riportműsora a Magyar Helsinki Bizottság ügyfelének drámai történetét. A pszichiátriai problémákkal küzdő nőhöz előbb mentőt hívtak, majd a mentősök szóltak a rendőröknek. Ők a fürdőkádjából önként kiszálló beteget megbilincselték, akinek az egyik karja az intézkedés során eltörött. Az orvosi dokumentáció szerint a nő karja a fürdőkádból kicsúszás során tört el. Azonban szinte minden mozzanatot rejtett kamera rögzített, így bizonyítható, hogy a rendőri intézkedés alatt következett be a súlyos sérülés. Az ügyészség mégis megszüntette a büntetőeljárást, mondván, bűncselekmény nem történt. A Helsinki Bizottság szerint számos körülmény mutat arra, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés történt, ezért panaszt nyújtottunk be a döntéssel szemben.

Súlyos pszichés zavarban szenvedő ügyfelünk hosszú évek óta áll pszichiátriai kezelés alatt, de ha gyógyszereit beszedi, teljes életet él és dolgozik. Hozzátartozói tavaly nyáron attól tartottak, hogy romlott az állapota, mert nem tudtak vele kapcsolatba lépni. Ezért mentőt hívtak hozzá. A nő nem akarta beengedni az ápolókat, de végül a család egyik tagjának sikerült felnyitni az ajtót. Akkor ügyfelünk éppen fürdött, és meglepődött, hogy rendőrök nyitnak rá, és el akarják őt vinni. A rendőrök a támadást nem tanúsító, de felháborodásának hangot adó nőt megbilincselték, áttuszkolták egy másik szobába, eközben egy reccsenés hallatszott, ekkor tört el a karja. Ezután még kb. húsz percig térdeltek a nő hátán. Utána vitték egy kórház baleseti részlegére.

Merőben szokatlan módon az intézkedésről hang- és filmfelvétel is készült. A nő barátja rögzítette mindezt. A felvételek egyértelműen cáfolják a mentősök verzióit: azt, hogy a kádból kiugrás közben csúszott volna el az ügyfelünk, vagy azt, hogy ki akart volna ugrani az ablakon. Az intézkedő rendőröket pedig tanúként sem hallgatták meg az eljárás során. Mindenestre elöljárójuk szerint minden jogszerű, szakszerű és arányos volt az intézkedés során, ahogy az ügyészség szerint is.

A nő családja a Helsinki Bizottságtól kért segítséget, hogy sértetti képviselőként vegyünk részt az eljárásban, miután ők már feljelentést tettek. A tanúkkal és a sértettel ott voltunk a kihallgatásokon, az eljárás megszüntetése miatt pedig Tóth Balázs, egyesületünk ügyvédje a Legfőbb Ügyészéghez nyújtott be panaszt. Mellékeljük az ügyészség nyomozás-megszüntető határozatát és a panaszt anonimizált formában. Ebből mindenki eldöntheti, hogy helyesen, minden felderíthető körülményre tekintettel döntött-e a nyomozó főügyészség az ügy lezárásáról.

De általában is felmerül bennünk a kérdés, hogyan lehet-e jogszerű, szakszerű és arányos egy beteg, de támadást nem tanúsító, szökni, menekülni nem próbáló nő elleni intézkedés, ha annak vége a felkarjának törése.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság