Jogi segítség az Ukrajnából menekülőknek

A legfontosabb tudnivalók


A kormány újabb egy évvel meghosszabbította a Magyarországon élő ukrajnai menedékesek ideiglenes védelmét.

Továbbra is jogszerűen élhetnek Magyarországon, dolgozhatnak, bérelhetnek lakást, járhatnak iskolába és igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat. Igazolványukat nem kell a hatóságnál meghosszabbíttatniuk, azok 2025 március 4-ig még biztosan érvényesek maradnak.Jogi tájékoztatóink és mintalevelekLetölthető mintakérelem az átköltözésre kötelezett menekülőknek

Azok, akiket átköltözésre köteleztek, de szeretnének a családjukkal együtt, a jelenlegi szálláshelyükön maradni, kérelmet nyújthatnak be a helyileg illetékes Védelmi Bizottsághoz. Ehhez készítettük az alábbi mintakérelmet.

Szállásadóknak mintaválasz, hogy továbbra is megkaphassák a kiskorú gyerekek mindkét szülője után járó támogatást

A kormány augusztus 1-én módosította az Ukrajnából érkezettek ellátásról szóló 104/2022. rendeletet. A módosított rendelkezéseket a kormányhivatalok és a védelmi bizottságok Alaptörvény-ellenesen úgy értelmezik, hogy nem jogosult támogatott lakhatásra a kiskorú gyerekek mindkét szülője. Ez a gyakorlatban nehéz helyzet elé állítja a családokat és a szállásadókat egyaránt.

A Magyar Helsinki Bizottság segítséget nyújt a szállásadóknak abban, hogy továbbra is megkaphassák a kiskorú gyerekek mindkét szülője után járó támogatást. Arra bátorítjuk a szállásadókat, hogy küldjék meg a mellékelt levelet a megyei kormányhivataloknak és védelmi bizottságoknak, és ennek alapján kérjék a kiskorú gyerekek mindkét szülője után a támogatás napi összegét. Emellett pedig keressék fel a Helsinki Bizottságot, hogy a lehető legkorábban támogathassuk őket a jogszabálysértő gyakorlat felszámolásában és a náluk lakó emberek jogainak hatékony védelmében.A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők.

2022. február 24. óta állandó ügyeletben vagyunk. Azzal segítünk, amiben a legjobbak vagyunk – ingyenes jogi tanácsadással, folyamatosan frissülő, könnyen érthető jogi tájékoztatóval, a nemzetközi szervezetek és a sajtó hiteles információkkal való ellátásával.

Elérhetőségeink:

ukrainecrisis@helsinki.hu
facebook.com/helsinkibizottsag

 

Az Ukrajnából menekülők kérdéseit hetente három alkalommal (hétfőn: 12-16, szerdán: 14-18, és pénteken: 10-14 óra között)  oroszul is meg tudjuk válaszolni ezen a telefonszámon:

+36 70 302 6219

 

Problémája volt a Helsinki Bizottság segítségnyújtásával? Sérelem érte önt a Helsinki Bizottság egy munkatársa vagy partnere (például tolmácsa) részéről? Kattintson ide!


Más segítő szervezetek


Az alábbi szervezetekhez fordulhat, akinek nem jogi segítségre van szüksége

 • Artemisszió Alapítvány - Mira Interkulturális Közösség

  Az Artemisszió Alapítvány Mira Interkulturális Közössége a 8-ik kerületi Mira Házban közösségi programokat, magyar és más nyelv oktatását és mentorprogramot szervez a Budapesten élő bevándorlók és menekültek integrációja elősegítése céljából. Közösségi programjaink között megtalálhatóak kirándulások Budapesten kívül, egy focicsapat, női jóga reggelente, anyuka klub, interkulturális estek és ünnepségek, kreatív foglalkozások, információs estek, gyerek és családi programok. Magyar és más nyelvek tanítása önkéntes tanárok által zajlik felnőtt, gyerek és tini csoportoknak.

  Elérhetőségek:

 • Budapest Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség - Dévai Fogadó

  Budapest Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség – Dévai Fogadó hétköznaponként 9 -17 között lakhatási támogatással, voucherrel, tárgyi adományokkal, ruhabörzével, közösségi rendezvényekkel, egyéni és csoportos szociális esetkezeléssel (lakhatás, munkavállalás, egészségügyi, oktatás), traumakezelést segítő közösségi rendezvényekkel, ingyenes gyermekfelügyelettel, magyar mint idegen nyelv és angol nyelvtanfolyamokkal, művészetterápiás foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal és nyári táborokkal támogatja az Ukrajnából menekülő embereket.

  Elérhetőségek:

 • Cordelia Alapítvány

  A Cordelia Alapítvány pszichiáterekkel, pszichológusokkal, speciális terapeutákkal, képzett tolmácsokkal és más segítőkkel nyújt pszichés segítséget az Ukrajnából menekülő embereknek.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • Diakónia

  A Diakónia szállással, tanácsadással, adományokkal, élelemmel és gyógyszerrel segíti a menekülőket. 

  Elérhetőségek: 

  • Andrási Júlia: julia.andrasi@lutheran.hu
  • Telefon: +36 20 513 3152

   

   

 • EMMA Egyesület

  Az EMMA Egyesület humanitárius programjának kedvezményezettjei az Ukrajnából menekült várandós és kisgyermekes nők. Az Egyesület szakemberei támogatást nyújtanak

  • személyes támogató beszélgetések formájában, illetve
  • információ nyújtásával a szexuális és reprodukciós egészséget érintő kérdésekben (várandósgondozásról, szülésről, fogamzásgátlásról, krízishelyzet esetén a biztonságos terhességmegszakítás menetéről)
  • az újszülöttek anyakönyvezéséről, állampolgárságuk bejegyzéséről, és
  • a szülés után igényelhető anyasági támogatásokról.

  Elérhetőségek:

  • Telefon: +36 70 622 3346
  • E-mail: humanitarian@emmaegyesulet.hu
  • személyesen szerdánként 10:00 és 14:00 között a Budapest, Bihari János u. 16. I./7. szám alatt (17-es kapucsengő)
 • Jezsuita Menekültszolgálat

  A Jezsuita Menekültszolgálat lakhatási programmal segíti az Ukrajnából hazánkba menekülő személyeket, illetve a menekült gyerekek iskolai befogadásának folyamatát a magyar mint idegen nyelv tanulását segítő tananyagokkal és foglalkozásokkal támogatja.

  Elérhetőség:

  • jmsz.hu
  • info@jmsz.hu
  • +36 30 459 8605 keddenként, szerdánként és csütörtökönként 9:00-12:00 óra között

   

 • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány
  Az ingyenes lelkisegély-vonalon várják az olyan 24 év alatti Ukrajnából menekült fiatalok megkeresését is, akiknek lelki támogatásra vagy segítségre van szüksége. Anyanyelvükön, ukrán és orosz nyelven is tudnak a Kék Vonal munkatársaihoz fordulni minden kedden és csütörtökön 16.00 és 20.00 között telefonon a +36 80 984 590 számon és levélben: ukraine@kek-vonal.hu.
 • Menedék Egyesület

  A Menedék Egyesület széleskörű támogatást nyújt menekülteknek és más külföldieknek a komplex szociális munka eszköztárán keresztül, egyéni és csoportos foglalkozások keretében. Az alábbi témakörökben felmerülő kérdések megválaszolásával segítjük az érintetteket: tartózkodási engedély, családegyesítés, munkavállalás, hosszú távú letelepedés, egészségügy és oktatás.

  Elérhetőség:

   

 • Migration Aid

  A Migration Aidhez fordulhatsz, ha

 • Next Step Egyesület

  A Next Step Egyesület lelki egészség programján belül ingyenes lelki segítségnyújtást ajánl fel az ukrán háború átal sújtottak számára. Mentálhigiénés szakemberek és a Next Steppel együttműködő pszichológusok, pszichiáterek várják a segítségkérők megkeresését.
  Emellett egy ingyenes átvételi pontot működtetnej belvárosi irodájukban. Itt bárki, aki Ukrajnából menekült, magához vehet létfontosságú cikkeket, mint pl. ételt, ruhát és személyes higiéniai termékeket.

  Elérhetőségeik: 

   

   

 • UNHCR Magyarország

  Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége, azokat az embereket védi, akik konfliktusok és üldöztetés miatt kénytelenek elhagyni otthonukat. Több mint 130 országban dolgozunk, emberek millióit védjük életmentő támogatással, az alapvető emberi jogok védelmével és egy jobb jövő felépítésének segítésével. Az UNHCR kiegészíti Magyarország kormányának az Ukrajnából érkezők támogatására irányuló erőfeszítéseit, koordinálva a nemzeti hatóságokkal, a civil társadalom szereplőivel és a menekülteket segítő szervezetekkel.

  Ha bármilyen speciális igénye van, az UNHCR Magyarország a megfelelő helyre tudja irányítani Önt, hogy megkapja a szükséges támogatást. Ha általános tájékoztatást szeretne kapni a menedékjoggal és a magyarországi menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban, vagy ha a menekültügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban kérdései vannak, az UNHCR Magyarországgal ezen az e-mail címen veheti fel a kapcsolatot: hunbucontact@unhcr.org.

  Elérhetőségek:


Hogyan segít a Magyar Helsinki Bizottság?

Ezt tettük a háború kitörése óta
Így támogathatod az ukrajnai menekülőkért végzett munkánkat

 

 • Ha teheted, adományozz honlapunkon keresztül, hogy gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni a krízisre a továbbiakban is!
 • Juttasd el tájékoztató anyagainkat, híreinket, felhívásainkat azokhoz a csoportokhoz, melyekben aktív vagy!

Magyar Helsinki Bizottság