Kmetty Ágoston ügye

 

 

 KMETTY ÁGOSTON KERESKEDŐ VOLT A MAGYAR HELSINKI BIZOTTSÁG ELSŐ ÜGYFELE, AKI PERT NYERT A STRASBOURGI BÍRÓSÁGON.

 

 

Kmetty Ágoston zöldségkereskedő volt a Budapesti Vásárcsarnokban 1998-ban, amikor egy bombariadó miatt immáron sokadszor ürítették ki a piacot. Több más boltossal együtt ellenállt a rendőröknek, akik több mint másfél óra vitatkozás után letartóztatták Kmettyt, mert úgy vélték, hogy ő az engedetlenkedők hangadója. Kmetty elmondása szerint ezután a rendőrautóban többször megütötték, a fogdán levitték a pincébe, ahol megverték, a hasába léptek, ordibáltak vele és leköpték. A rendőrség tagadta a vádakat. A boltos a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.

 

A bíróság aztán megállapította, a magyar hatóságok megsértették a kínzás, embertelen, megalázó bánásmód tilalmát. A bizonyítékok hiánya miatt ugyan tényleg nem lehetett már eldönteni, hogy kinek van igaza: Kmettyt valóban megverték a rendőrök, vagy sem. De a bizonytalanság abból is adódott, hogy az ügyészség nem nyomozott elég alaposan azért, hogy kiderüljön az igazság. Így például a fogdáról való szabadulás után az ügyfelünket megvizsgáló orvost nem hallgatták meg, és a Kmetty által fényképek alapján azonosított, állítása szerint őt megverő rendőröket sem kérdezte ki az ügyész. A strasbourgi bíróság világossá tette: nem csak maga a kínzás sérti az emberi jogokat, hanem az is, ha az állam nem tesz meg mindent azért, hogy kivizsgálja a lehetséges kínzásos ügyeket és megtalálja a felelősöket. A Kmetty kontra Magyarország ügyben jelentős kártérítést ítéltek meg ügyfelünknek, és a döntést napra pontosan 14 éve hirdették ki.


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság