#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Jogállamiság és a bíróságok függetlensége Magyarországon és Európában – konferenciavideó

Jogállamiság és a bíróságok függetlensége Magyarországon és Európában – Trendek, aggályok, lehetőségek címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország. A január 25-iki esemény apropója az új hazai bírósági rendszer és az új közigazgatási bíróságok voltak. Az itt készített videofelvételt az egyes résztémákra bontva közöljük öt részletben.

A bírói függetlenséget, valamint egyes bírákat egyre gyakrabban érik támadások Európában. Leginkább a hatékonyság és átláthatóság növelésére hivatkozva próbálják megindokolni a bíróságok végrehajtói hatalom (kormány) alá vonását. Magyarországon a bíróságok vezetése és a bírói önigazgatási szerv között kialakult vita veszélyezteti a bíróságok igazgatása feletti hatékony ellenőrzést. A közigazgatási bíróságokról szóló új törvény olyan miniszteri modellt vezet be, ahol az igazságügyi miniszter a bíróságok igazgatásával összefüggésben széleskörű jogosultságokkal rendelkezik majd. 2018-ban megvizsgáltuk a bírói kinevezéséket és előléptetéseket annak érdekében, hogy felmérjük a bíróságokra gyakorolt politikai nyomásgyakorlás lehetőségeit és kockázatait. A nemzetközi konferencián bemutattuk a kutatási eredményeinket. Emellett magyar és külföldi példákon keresztül bemutattuk a bírói függetlenség politikai befolyásolásának veszélyeit.

 

Nemzetközi normák és a jogállamiságot érintő vitatott intézkedések

 • Uitz Renáta: A jogállam dialógus útján való védelmének veszélyei
 • Gualtiero Michelini: A jogállamiság jelenlegi kihívásai Európában, különös tekintettel a bíróságok függetlenségére
 • Carolyn Hammer: EBESZ-kötelezettségvállalások a bíróságok függetlenségével és a közigazgatási bíráskodással kapcsolatban
 • Stefano Sensi: A bírói függetlenség előmozdítása: a bírák és ügyvédek függetlenségével foglalkozó különleges ENSZ-megbízott munkájának eredményei

 

Amennyiben szeretne a felszólalók között könnyebben navigálni, kérjük tekintse meg videónkat a youtube-on!

 

 

A bírói függetlenség nemzetközi kontextusa

Történelmi tapasztalatból tudjuk, hogy mik a nyugati intézmények erősségei és gyengeségei. Legfontosabb erőssége, hogy a bírói függetlenség felszámolását, és így a jogrendszer felszámolását is megnehezíti a tekintélyelvű vezetők számára. Gyenge pontja azonban, egyrészt, hogy a bírói függetlenség korlátozásával e vezetők könnyedén kijátszhatják a jogszabályi előírásokat, másrészt, az a bírói hozzáállás, hogy a jogot akkor is „pozitivista” szemléletmóddal alkalmazzák, ha az elnyomó. E panelben több olyan Nyugat-, Közép- és Kelet-Európai populista és autoriter példát vizsgálunk majd, amelyek kihívást jelentettek a bírósági rendszerre. Továbbá bemutatjuk, hogyan befolyásolták intézményi reformok és nyilvánosság előtti narratívák a bírósági rendszereket, valamint, hogy mit tanulhatunk ezekből.

 • Halmai Gábor: A jogállamiság és a bírói függetlenség felügyelete az Európai Unióban
 • Francesco Contini: Három évtized bírósági reformjai Olaszországban: kontrolszerzés vagy igazságszolgáltatás?
 • Hans Petter Graver: Bírók nyomás alatt

 

Amennyiben szeretne a felszólalók között könnyebben navigálni, kérjük tekintse meg videónkat a youtube-on!

 

A bírói függetlenség új kihívásai Magyarországon

2018-ban a bíróságok igazgatására és függetlenségére több különböző esemény is hatást gyakorolt. Tavaly több olyan törvényjavaslat is született, amely lényegesen befolyásolhatja a bírói függetlenség kérdését Magyarországon. Az e panelben előadó szakértők egy nemrég végzett, a jelenlegi bírósági rendszer helyzetével összefüggő empirikus kutatás eredményeiről számolnak be. A nemsokára publikált kutatás gyors betekintést biztosít a jelenlegi problémák körébe és a politikai befolyásolás esetleges kockázatiba.

 • Bencze Mátyás: Az ítélkezés populista kihívásai
 • Fleck Zoltán: Óvatos különvélemények: bírói életpályák tapasztalatai
 • Kovács Ágnes: Vezetők kinevezése a magyar bíróságokon

 

Amennyiben szeretne a felszólalók között könnyebben navigálni, kérjük tekintse meg videónkat a youtube-on!

 

Kerekasztal beszélgetés: A megtámadott bírói önállóság (személyes autonómia, önigazgatás, stb.) – A magyar és lengyel példák

Mind Magyarországon, mind Lengyelországban a közelmúlt reformjai jelentős hatást gyakoroltak a bírói önállóságra: az elmúlt években a bírói autonómia, valamint a bírói önigazgatás szervei folyamatos támadások áldozata volt. A bírói önkormányzati testületek jogkörei szűkültek. E kerekasztal beszélgetésen megvitatjuk ezeket a folyamatokat, beleértve a bírókat érintő új narratívákat és a jogszabályi változásokat, valamint az autonómia védelmének hatékony módjait és a jövőbeli kilátásokat.

 

Amennyiben szeretne a felszólalók között könnyebben navigálni, kérjük tekintse meg videónkat a youtube-on!

 

Állampolgár kontra állam – Az új közigazgatási bírósági rendszer kilátásai

2018. december 12-én az országgyűlés elfogadta az új közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, amely lényegesen átalakítja a közigazgatási ügyeket tárgyaló bíróságok rendszerét. Szakértőink központi témája a közigazgatási bíráskodás nemzetközi standardjai, valamint cseh, osztrák és magyar elméleti és gyakorlati példákat elemeznek majd.

 • Zdenek Kühn: Egy jól működő közigazgatási bírósági rendszer feltételei
 • Markus Thoma: A közigazgatási bíráskodás és a bírói függetlenség nemzetközi standardjai
 • G. Szabó Dániel: Vélemény az itthoni új közigazgatási bírósági rendszerről

 

Amennyiben szeretne a felszólalók között könnyebben navigálni, kérjük tekintse meg videónkat a youtube-on!

 

A konferencia a Holland Királyság Magyarországi Nagykövetsége, a Svájci Államszövetség Nagykövetsége és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) támogatásával valósult meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság