#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

ENSZ-különmegbízott: módosítani kell a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt

A közigazgatási bíróságokról szóló törvény felülvizsgálatát kérte a kormánytól az ENSZ-nek a bíróságok függetlenségével foglalkozó különmegbízottja. A törvény ugyanis túl nagy hatalmat ad túl kevesek kezébe, és aláássa a bíróságok függetlenségét.

Túl nagy hatalma lesz az igazságügyi miniszternek, ami sérti az új közigazgatási bíróságok függetlenségét – írta a magyar kormánynak Diego García-Sayán, az ENSZ-nek a bírók és jogászok függetlenségével foglalkozó különmegbízottja. Az ENSZ oldalán elérhető közlemény emlékeztet arra, hogy az új bíróságok a gyülekezési jogról, rendőri visszaélésekről és gazdasági ügyekről is dönteni fognak. Valószínűleg ide tartoznak majd a választási ügyek is.

A különmegbízott már tavaly a magyar kormányhoz fordult a közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban. Megkeresésére ugyan 60 napon belül kellett volna válaszolnia a magyar kormánynak, ám eddig nem érkezett válasz. A különmegbízottnak így a kormány magyarázata hiányában kellett állást foglalnia.

Diego García-Sayán többek között azt írta ma publikált levelében, hogy az új közigazgatási bírósági rendszer az igazságügyi miniszter befolyása alá kerül, ami aláássa a bírói függetlenségnek és a hatalmi ágak elválasztásának elvét.

A különmegbízott idézi a Velencei Bizottság márciusi véleményét, amiben a neves alkotmányjogászokból álló európai testület azt állapította meg, hogy a jövőre felálló új bíróságok működtetése során „nagyon széleskörű hatalom” összpontosul nagyon kevesek kezében, és „nincsenek hatékony fékek és ellensúlyok, amelyek ellensúlyoznák ezeket a hatásköröket”. Az új bírósági rendszerben a bírók kiválasztásával, vezetők kinevezésével és a bíróságok működtetésével kapcsolatos jogok döntő többsége az igazságügyi miniszter és a Közigazgatási Felsőbíróság elnöke kezében lesz.

A különmegbízott azt kéri a magyar kormánytól, hogy nyilvános, tisztességes és átlátható eljárásban vizsgálják felül a törvényt, és ennek során a bíróságokkal, civil szervezetekkel, valamint a parlamenti ellenzékkel is egyeztessenek. A levél felszólítja a magyar kormányt, hogy a Velencei Bizottság ajánlásait figyelembe véve biztosítsa az új bíróságok függetlenségét, pártatlanságát és hatékonyságát.

A Magyar Helsinki Bizottság közigazgatási bíróságokról szóló korábbi elemzései az erről szóló gyűjtőoldalon érhetőek el: https://helsinki.hu/kozigazgatasibirosagok/.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság