#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A magyar és a nemzetközi jog tiltja a halálbüntetést

A magyar Alaptörvény kimondja: „Senki nem utasítható ki olyan államba, vagy nem adható ki olyan államnak, ahol az a veszély fenyegeti, hogy halálra ítélik, kínozzák vagy más embertelen bánásmódnak, büntetésnek vetik alá.” Z. A.-t Pakisztánba kívánják toloncolni a magyar hatóságok, ahol halálbüntetés fenyegeti. A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult két magyar és a strasbourgi bírósághoz, hogy a pakisztáni férfit ne küldjék vissza és ne végezzék ki, nem pedig azért, hogy mentesüljön a büntetőeljárás alól.

A kormánypárti sajtó arról cikkezik, hogy a Magyar Helsinki Bizottság véd egy többszörös gyilkossággal vádolt pakisztáni férfit, és a civil jogvédők azt akarják, hogy ne lehessen lefolytatni a büntetőeljárás ellene. A híradások pontatlanságokat, csúsztatásokat és valótlanságokat tartalmaznak. A tények a következők:

  1. A Magyar Helsinki Bizottság az ellene indított büntetőeljárásban nem képviseli Z. A.-t.
  2. A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult a strasbourgi bírósághoz és kért ideiglenes intézkedést, hogy érvényesüljön a hazai és a nemzetközi jog, vagyis a férfit ne küldjék vissza Pakisztánba, ahol – és ez jószerivel az egyetlen, amit jól ad vissza a kormánypárti sajtó – halálbüntetés fenyegeti. Ezt maguk a hazájában indított büntetőeljárásokban eljáró pakisztáni bíróságok is elismerik. A strasbourgi bíróság észlelte a veszélyt, és január 27-én megtiltotta, hogy a férfi kiutasítását végrehajtsák. Pakisztán egyébként rendszeresen szerepel az öt olyan ország között, ahol a legtöbb kivégzést hajtják végre.
  3. A Magyar Helsinki Bizottság azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához és két hazai bírósághoz, hogy korrigálni lehessen azt a súlyos jogsértést, amit a hazai hatóságok elkövettek. A magyar hatóságok megszegik az Alaptörvényt, más hazai törvényeket, az európai és nemzetközi jogot is, amikor a halállal fenyegetett pakisztáni férfit ki akarják toloncolni
  4. A Magyar Helsinki Bizottság semmivel nem akadályozta a magyar hatóságokat abban, hogy Pakisztánban több bűncselekmény miatt vádolt férfi ellen itt nálunk folytassák le a büntetőeljárást. A hatóságoknak már eddig is 28 hónapjuk volt erre, mégis csak most léptek, holott a férfi az első pillanattól kezdve magyar börtönben és őrizetben van fogva tartva
  5. A Magyar Helsinki Bizottság szerint úgy helyes, ha a pakisztáni hatóságok helyett a magyar hatóságok tisztességes büntetőperben vizsgálják ki a Z. A. elleni vádpontokat, és amennyiben a bíróság bűnösnek találja, úgy büntetéssel sújtja őt. Azt azonban a Magyar Helsinki Bizottság nem nézheti ölbe tett kézzel, ha a magyar hatóságok megszegik saját törvényeinket, és halálba küldenek egy embert. Az élethez való jog korlátozhatatlan alapjog. A magyar államnak kötelessége védelmezni.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság