A büntetés-végrehajtási intézetek monitorozása az EU-ban: kézikönyvek a Nemzeti Megelőző Mechanizmusok számára

Translation is available for this content

Switch to English

A Magyar Helsinki Bizottság projektpartnerként vett részt a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet által koordinált és az Európai Unió támogatásával megvalósult, “Az uniós együttműködés elősegítése a fogvatartási körülmények kapcsán – a Nemzeti Megelőző Mechanizmusok szerepe (2019-2021)” című nemzetközi projektben. A projekt, melyben az olasz Associazione Antigone és a Bolgár Helsinki Bizottság is részt vett, azzal a céllal indult, hogy megvizsgálja, miként járulhatnak hozzá az Európai Unió területén működő Nemzeti Megelőző Mechanizmusok (NMM-ek) a fogvatartási körülmények javításához.

Kiterjedt szakmai konzultációkat folytattunk az uniós államokban működő NMM-ekkel, valamint a téma más szakértőivel, melynek eredményeként születtek kézikönyvek a Nemzeti Megelőző Mechanizmusok számára a következő témákban:

A projekt és a kézikönyvek célja a fogvatartotti jogokra vonatkozó nemzetközi elvárások összefoglalása volt, és a Nemzeti Megelőző Mechanizmusok hatékonyságának növelése a kínzás és embertelen, megalázó bánásmód megelőzése tekintetében, hogy mindezek jobb körülményekhez vezessenek az EU területén működő büntetés-végrehajtási intézetekben.

A szélesebb közönség elérése érdekében készítettünk egy rövid videót a kézikönyvünkben tárgyalt problémáról, ami itt érhető el:

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg. 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság