#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Találkozó a Velencei Bizottsággal

A Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és az EKINT képviselői az Alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályaikat osztották meg a Velencei Bizottság delegációjával.

Az Európa Tanács szakértő szervezete, a  Joggal a Demokráciáért Európai Bizottság (Velencei Bizottság) delegációja idén is Magyarországra látogatott, most azzal a felhatalmazással, hogy értékelje az Alaptörvény negyedik módosítását, és az annak nyomán kialakult alkotmányos helyzetet.

Az Európa Tanács főtitkára a negyedik alaptörvény-módosítás elfogadása után kérte fel a Velencei Bizottságot arra, hogy készítsen arról jelentést. Korábban az Európa Tanács főtitkárának írott közös levelükben (amely magyar nyelven itt, angol nyelven pedig itt olvasható) a Magyar Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért és az Eötvös Károly Intézet amellett érveltek, hogy az Alaptörvény negyedik módosítása sérti a jogállamiság elvét, és kérték, hogy a Velencei Bizottság vizsgálja meg a módosítást. A vizsgálat lefolytatása érdekében a Velencei Bizottság jelentéstevői április 11-12-én Magyarországra látogattak, ahol a Kormány és a pártok képviselői mellett találkoztak a Magyar Helsinki Bizottság, a  TASZ és az Eötvös Károly Intézet munkatársaival is.

A találkozón a civil szervezetek  ismertették a negyedik alaptörvény-módosításról készített elemzésük főbb megállapításait. A jelentéstevők az Alkotmánybíróság módosított jogköre, az Országos Bírósági Hivatal elnöke ügyáthelyezési jogának Alaptörvénybe foglalása, az egyházak alkotmányos helyzete és a politikai kampányra vonatkozó új alkotmányos szabályok iránt érdeklődtek. A civil szervezetek a delegáció rendelkezésére bocsátották a véleménynyilvánítás szabadságának az Alaptörvény módosításából fakadó korlátozásáról készített elemzésüket is.

A Velencei Bizottság jelentésének elfogadására várhatóan a szervezet júniusi ülésén kerül sor.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság