Pozitív irányú jogszabályi módosítások a kínzás megelőzése érdekében

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének kihirdetéséről szóló 2011. évi CXLIII. törvény módosításának tervezetét.

A Helsinki Bizottság üdvözölte a jogszabály pozitív irányú módosítására tett minisztériumi javaslatot. Örvendetes, hogy a Bizottság az Fakultatív Jegyzőkönyv (OPCAT) ratifikálása, illetve a Nemzeti Megelőző Mechanizmus (NPM) hatékony működtetése elősegítése érdekében szervezett konferencia és szakmai megbeszélések eredményre vezettek, és a kormányzat módosítani készül a Fakultatív Jegyzőkönyv alkalmazását lehetővé tevő jogszabályt. Ugyanakkor a módosítás ellenére a jogszabály nem felel meg teljes körűen a Jegyzőkönyv előírásainak. A hiányosságokra ismét felhívtuk a figyelmet. A jogszabálytervezetről szóló részletes vélemény itt elérhető.

A Helsinki Bizottság a Fakultatív Jegyzőkönyvvel kapcsolatos törvénytervezetről szóló korábbi véleménye itt olvasható. A törvénytervezet, illetve -javaslat a társadalmi egyeztetésre vonatkozó törvénnyel ellentétes módon történő elfogadásáról szóló kritika elérhető itt.

A Helsinki Bizottság tanácsadó tevékenységének -, amelynek célja a Fakultatív Jegyzőkönyvhöz való csatlakozás és a Nemzeti Megelőző Mechanizmus működtetése – rövid leírása olvasható ezen az oldalon.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság