#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Nem vehetett részt nevelőanyja temetésén

Császy kontra Magyarország

 

Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi értékesítési igazgatójának lakásán 2010 augusztusában tartottak házkutatást a sukorói kaszinó-beruházással kapcsolatos nyomozás során. Császy már a reggeli házkutatás alatt jelezte a rendőröknek, hogy délután szeretne részt venni nevelőanyja temetésén. Miután letartóztatták, formálisan is kérte, hogy akár rendőri kísérettel, de a délutáni temetésen részt vehessen. Ezt a kérését az ügyész elutasította. Császy a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.

A Bíróság szerint a magyar hatóságok megsértették Császy magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogát (8. Cikk). A Bíróság szerint egy demokratikus társadalomban nem volt szükséges, hogy a temetésen való részvételt megakadályozzák. Bár kevés idő állt rendelkezésre, a temető csak hét kilométerre volt attól a helytől, ahol Császyt fogva tartották, ezért az ügyészség különösebb nehézség nélkül elintézhette volna, hogy a gyanúsított rendőri kísérettel részt vegyen nevelőanyja temetésén. A Császy kontra Magyarország ügyben a Bíróság 3 000 euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg a kérelmezőnek.

Az ítélet angolul itt érhető el.

Az ügyről korábban kiadott sajtóközleményünket itt olvashatja el.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság