PETÍCIÓ Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben! - Írd alá a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) petícióját

Kilenc év után kell fizetnie a rendőrségnek

A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 500 ezer forint és kamatai megfizetésére kötelezte a Készenléti Rendőrséget (KR) egy, a 2006-os események során történt rendőri bántalmazás miatt.

 

Mint arról korábban már hírt adtunk, a kártérítési per azt követően indult, hogy a Kúria 2012 végén jogerősen elítélt két, a KR jogelődjének, a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnak (Rebisz) az állományába tartozó rendőrt, akik 2006 szeptemberében Budapesten részt vettek a most kártérítésben részesített sértett elfogásában, és bár nem ők bántalmazták, hanem más rendőrök, de észlelniük kellett a bűncselekményt, és mégsem tettek semmit annak megakadályozására. Emellett az összevert férfi zúzódásos a fejsérüléseit jelentésükben azzal magyarázták: a sebek nem bántalmazás, hanem jogszerű intézkedés közben keletkeztek.

A Készenléti Rendőrség fellebbezése alapján indult másodfokú eljárásban a bíróság jogerős ítéletével helybenhagyta a 2014 októberében született elsőfokú ítéletet, így a rendőri szerv kötelessé válik a kártérítés teljes összegének megfizetésére.

Az eset érdekessége még, hogy a korábbi büntetőperben a sértett pótmagánvádlóként volt kénytelen kivívni igazát, mert az ügyészség nem emelt vádat a később elítélt rendőrök ellen. A bántalmazás bizonyítását az RTL Klub felvétele tett lehetővé.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság