Jogom van tudni: Képzés a minősített adatok felhasználásáról idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakembereknek

A Magyar Helsinki Bizottság “Minősített adatok felhasználása és családi élethez való jog a nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban – Európai és magyar szabályozás és joggyakorlat” címmel egynapos képzési eseményt rendezett március 30-án a Budapesti Ügyvédi Kamarában idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakemberek számára. A képzési eseményen több mint 50 ügyvéd és jogász vett részt.

A Helsinki Bizottság évek óta foglalkozik olyan ügyekkel, amelyekben az érintettek által meg nem ismerhető minősített adatokon alapuló nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozással a menedékkérőket és menekülteket kizárják a védelemből, elutasítják vagy visszavonják a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodási engedélyét, kiutasításukról, vagy adott esetben önkényes, akár időkorlát nélküli idegenrendészeti őrizetbe vételükről döntenek. Az ilyen döntésekkel szemben nem elérhető érdemi felülvizsgálat  és az eljárásokban a külföldiek nem kapnak lehetőséget arra sem, hogy a személyükre vonatkozóan megállapított nemzetbiztonsági kockázattal kapcsolatos indokoknak legalább a lényegét megismerjék.  Ez megfosztja őket a tisztességes eljárás és a hatékony jogorvoslat lehetőségétől, ami ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével és az EU jogával. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) és az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítéletei kötelező jogértelmezést és iránymutatást adnak arra vonatkozóan, hogy a magyar hatóságoknak és bíróságoknak ilyen esetekben milyen módon kell biztosítaniuk a külföldi eljárási jogait, így többek között a védelemhez, hatékony jogorvoslathoz való jogát.

Mivel az esetleges nemzetbiztonsági kockázat vizsgálata minden idegenrendészeti eljárásban (és egyébként a képzés tárgyát nem képező menekülteljárásban is) kötelező, fontosnak tartottuk, hogy megosszuk az évek során felhalmozódott tudást, tapasztalatokat egy szakmai képzés keretében ügyvéd és jogász szakemberekkel. Az idegenrendészeti ügyekben eljáró jogászok a képzésen három előadáson keresztül átfogó ismereteket szerezhettek az EUB, valamint az EJEB által kimunkált, a minősített adatok nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban történő felhasználásával, továbbá a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való joggal kapcsolatos alapjogi követelményekről. A program végén pedig lehetőség nyílt a szakmai párbeszédre, a résztvevők tapasztalatainak megvitatására és egyéni esetmegbeszélésre is.

“A minősített adatokon alapuló határozatokkal kapcsolatos uniós és strasbourgi alapjogi követelmények egyértelműek, azok értelmezése kapcsán nem merül fel kétség. Mivel a magyar jog és joggyakorlat jelenleg azzal szöges ellentétben áll, ezért rendkívül fontos lenne, hogy a magyar jogalkotó és jogalkalmazó azt megfelelően figyelembe vegye és haladéktalanul meghozza a szükséges lépéseket és jogszabályi módosításokat. Az ügyvédeknek és a jogászoknak nyújtott képzés és ezáltal a témával kapcsolatos jogtudatosságuk növelése végsősoron ennek elősegítésére irányult.” – mondta dr. Barcza-Szabó Zita, a képzés egyik előadója.

A teljes képzési tematika ezen a linken érhető el. A Magyar Helsinki Bizottság jogi útmutatója a menekültügyi és kiutasítási eljárásokban a nemzetbiztonsági alapon minősített adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatos uniós és nemzetközi jogról pedig a következő linken érhető el.

Amennyiben érdekes fejlemények történnek hasonló ügyében vagy amennyiben szeretne a Magyar Helsinki Bizottságtól segítséget vagy további információt kérni a témában, keressen minket bizalommal a helsinki@helsinki.hu email címen.

A képzési program az Európai Integrációs és Migrációs Program (EPIM) támogatásával jött létre a Jogom van tudni 2 projekt keretében. Tartalmáért a kizárólagos felelősséget a Magyar Helsinki Bizottság viseli, az semmilyen vonatkozásban nem tekinthető úgy, mint amely az EPIM álláspontját tükrözi.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság