#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Világos indok nélkül nem foszthatják meg menekült státuszától a titkosszolgálat elől hazánkba menekült orosz nőt

A bíróság Nagy Gáborné ügyében ma megsemmisítette a nemzetközi védelmet visszavonó korábbi határozatot és új eljárásra kötelezte a hatóságot. Az ítéletben előírták, hogy ha ügyfelünket még mindig meg akarják fosztani menekült státuszától, akkor az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnak tisztességesen megalapozott, indokolt kifogásokat kell találnia, amelyeket az érintett számára megismerhetővé kell tennie, hogy az elmondhassa véleményét.

Translation is available for this content

Switch to English
Nagy Gáborné nemzetbiztonsági kockázat
Kép forrása: 444.hu

 

Nagy Gáborné még fiatal anyaként menekült Magyarországra az orosz titkosszolgálatok elől, akik próbálták őt beszervezni, ezért hónapokra bebörtönözték és ezalatt megkínozták. Már nagymamaként élt köztünk évtizedek óta, amikor a Terrorelhárítási Központ (TEK) meglátta benne a nemzetbiztonsági kockázatot, és meg akarták fosztani őt a 2007-ben bíróság által megítélt menekült státuszától úgy, hogy a TEK semmilyen indoklást nem adott. Ezután az OIF is kitalálta, hogy mivel elvált az amerikai menekült férjétől, az orosz titkosszolgálat biztosan elfeledkezett róla már. Emiatt Nagy Gáborné 2020 óta él teljes bizonytalanságban, ez pedig őt és egész családját megviseli.

A Magyar Helsinki Bizottságnak több más ügyfelével is ez történt az utóbbi években, akiknek úgy kellett bíróság előtt védekezniük, hogy egyáltalán nem tudhatták meg, mi miatt tekintik őket veszélyesnek. Noha a nemzetbiztonsági kifogások utóbb több esetben alaptalannak bizonyultak, de sosem tudták meg az ügyfelek, miért.

A magyar bíróság mellett egyébként az Európai Unió Bíróságának egy másik ügyünkben született tavalyi döntése is előírja, hogy a menekülő embert is megilleti tisztességes eljáráshoz és a védekezéshez való jog, aminek része, hogy a kérelmezőnek meg kell tudnia, miért nem kapott menedékjogi védelmet, vagy azt miért vonták vissza. 

Bízhatunk benne, hogy a hatóságok átértékelik az álláspontjukat és fenntartják a menekültügyi védelemet és főleg, hogy a jövőben senkinek nem kell önkényes állami eljárások alanyává válnia, ahol nem ismerheti meg az ellene felhozott vádakat.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság