1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

Jogom van tudni 2

Translation is available for this content

Switch to English

Amint azt a 2021-es Jogom van tudni projekt is vizsgálta, a nemzetbiztonsági kockázatra való hivatkozás egyes uniós tagállamok számára általános felhatalmazássá vált arra, hogy a menedékkérőket és menekülteket kizárják a védelemből, elutasítsák vagy visszavonják a harmadik országbeli állampolgárok tartózkodási engedélyét, kiutasítsák őket, vagy önkényesen, néha határozatlan időre idegenrendészeti őrizetben tartsák őket, minden érdemi felülvizsgálat nélkül, és anélkül, hogy lehetőséget kapnának arra, hogy legalább az okok lényegét megismerjék, amelyek miatt nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik őket. Ez megfosztja őket a hatékony jogorvoslat minden lehetőségétől, és utat nyit ahhoz, hogy ezt az érvet minden felülvizsgálat nélkül, sőt visszaélésszerűen alkalmazzák az emberi jogok és a jogállamiság terén amúgy is megkérdőjelezhető eredményekkel rendelkező államok (mint például Magyarország vagy Lengyelország). Ezért ez a kétéves projekt szélesebb körű, páneurópai fókuszú lesz, hogy feltérképezze a nemzetbiztonsági idegenrendészeti ügyekben a minősített adatokhoz való hozzáféréssel kapcsolatban felmerülő kérdéseket, és összegyűjtse a jógyakorlatokat.

A projekt a következő tevékenységeken keresztül éri el hatását:

  • egy páneurópai tanulmányon keresztül feltérképezzük a projekt témájával kapcsolatos nemzeti gyakorlatokat,
  • a tanulmány alapján tájékoztatót dolgozunk ki az uniós szintű és nemzetközi érdekérvényesítési célok elérése érdekében,
  • online képzést szervezünk az Európa Tanács tagállamaiban tevékenykedő szakemberek számára,
  • személyes képzést szervezünk a magyarországi és lengyelországi szakembereknek.

Projekt időtartama: 2023.01.01-2024.12.31.

ESEMÉNYEK:

A Magyar Helsinki Bizottság Minősített adatok felhasználása és családi élethez való jog a nemzetbiztonsági vonatkozású idegenrendészeti eljárásokban – Európai és magyar szabályozás és joggyakorlat címmel egynapos szakmai képzést hirdet 2023. március 30-án, 9 és 14 óra között, az idegenrendészeti ügyekben érdekelt szakemberek számára. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A képzési tematika az ezen a linken érhető el. Jelentkezni 2023. március 19-ig lehet a következő felületen: https://forms.gle/AwMtG4VyeqB7dNyH6

Az EPIM által támogatott projektet a Magyar Helsinki Bizottság koordinálja a European Council on Refugees and Exiles (ECRE) és a Polish Helsinki for Human Rights (Lengyelország) szervezetekkel együttműködésben.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság