Deréktól bénultan veszélyes rabként kezelve, segítség nélkül

Engel kontra Magyarország

Engel Zoltán súlyos bűncselekményért került börtönbe: egy 2003-as fegyveres rablás során a kiérkező rendőrökre lőtt, egyiküket halálosan megsebesítve. A lövöldözésben Engel is golyót kapott a gerincébe. Deréktól lefelé lebénult és inkontinens lett. A férfit ennek ellenére veszélyes rabként kezelték, érdemi intézkedéseket pedig nem tettek annak érdekében, hogy a lebénult rab valamennyire el tudja magát látni, például önállóan tudjon WC-re járni. Bilincsben szállították, a rendőrautóba a földön húzva tették be, előfordult az is, hogy a kerekesszékét lelökték a lépcsőn. Amikor a bánásmód miatt megsérült, nem kapott orvosi ellátást. Engel a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.

A Bíróság szerint a magyar hatóságok megsértették a megalázó bánásmód tilalmát (3. Cikk). Az, hogy sem a szükségét elvégezni, sem öltözködni nem tudott a fogvatartása során, a fenti módon szállították, és amikor megsérült emiatt, nem kapott orvosi ellátást időben, együttesen kimerítette a megalázó bánásmód tilalmát. Különösen fontos, hogy mindeközben üresen állt olyan zárka, amelyet külön a hasonló állapotú fogvatartottak számára hoztak létre sok millió forintból. Az Engel kontra Magyarország ügyben a Bíróság 12 000 euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg a kérelmezőnek.

Az ítélet angolul itt, míg magyarul itt érhető el.

Az ügyről itt talál további információkat.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság