#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Beadvány az Európa Tanácsnak a bv. intézetek túlzsúfoltságáról

A Magyar Helsinki Bizottság beadványt terjesztett az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága elé az Emberi Jogok Európai Bírósága által a magyar büntetés-végrehajtási rendszer túlzsúfoltságával kapcsolatban hozott ítéletek végrehajtásáról.

Translation is available for this content

Switch to English

Az elmúlt évtizedben a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei által képviselt, a büntetés-végrehajtási intézetekben tapasztalt körülmények és bánásmód miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához forduló panaszosok ügyei sikerrel zárultak. Ezért a szervezet különösen érdekelt abban, hogy Magyarország maradéktalanul végrehajtsa az ügyekben hozott ítéleteket.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága felügyeli a Bíróság ítéleteinek végrehajtását, vagyis ez a testület ellenőrzi, hogy a tagállamok meghozzák-e az ítéletekből eredően szükséges intézkedéseket. Minthogy a szabályozás szerint civil szervezetek a Miniszteri Bizottsághoz fordulhatnak kapcsolódó észrevételeikkel, a Magyar Helsinki Bizottság 2014 októberében és 2015 januárjában beadványt terjesztett a testület elé a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságával foglalkozó ítéletek, így a Szél kontra Magyarország és a Kovács István Gábor kontra Magyarország ügyek kapcsán, értékelve a magyar kormány által a Miniszteri Bizottsághoz benyújtott, a fenti ítéletek végrehajtásáról szóló akciótervet is. (Az ítéletek magyar nyelvű fordítása elérhető itt.)

A fenti, a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltságáról szóló és az Emberi Jogok Európai Egyezménye 3. cikkének megsértését megállapító ítéletek arra kötelezték a magyar kormányt, hogy átfogó adminisztratív és gyakorlati intézkedéseket tegyen, valamint haladéktalan intézkedésre hívta fel a Bíróság az érintett hatóságokat annak érdekében, hogy megfelelő fogvatartási körülményeket biztosítsanak. A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja, hogy a kormány által végrehajtott intézkedések nem teljesítik az ítéletekben meghatározott követelményeket. A túlzsúfoltság mértéke továbbra is növekszik (2013 végén a telítettség átlagosan 143% volt), továbbá a kormány csupán korlátozott lépéseket tett a büntetés-végrehajtási intézetekben jellemző túlzsúfoltság csökkentésére, valamint olyan intézkedéseket is hozott, melyek tovább nehezítik a magyar börtönrendszer helyzetét.

  • Beadványában a Magyar Helsinki Bizottság felvázolta a magyar büntetés-végrehajtási rendszerben fennálló túlzsúfoltság teljes problématérképét, és rávilágított arra, hogy a büntetés-végrehajtási rendszerben bevezetett ún. „telítettségkiegyenlítő program” (melyet a kormány a túlzsúfoltság csökkentésének megoldásaként mutatott be) egyik negatív mellékhatása a látogatófogadások alacsony száma.
  • A kormány arra hivatkozott, hogy a túlzsúfoltságot csökkenteni fogja, hogy új férőhelyeket létesítenek. Ugyanakkor a Magyar Helsinki Bizottság egyszerű kalkulációja szerint az új börtönök vagy férőhelyek létesítése nagyon időigényes vállalkozás, amely csak hosszú távon nyújthat megoldást, és csak abban az esetben, ha a börtönpopuláció növekedése megáll.
  • Az alternatív kényszerintézkedések (pl. házi őrizet) kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság azt állapította meg, hogy azokat nagyon ritkán alkalmazzák a bíróságok, illetve indítványozzák az ügyészek.
  • A Magyar Helsinki Bizottság beadványában bemutatta azt is, hogy a jelenlegi büntetőpolitika egyes elemei jelentősen hozzájárulnak a magas telítettséghez. Az új Büntető Törvénykönyv (mely 2013 júliusában lépett hatályba) súlyosabb szankciókról rendelkezik. A tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek száma nő, akik jelentős terhet rónak a börtönrendszerre. A „három csapás” szabálya ugyancsak jól illusztrálja a szigorodó büntetőpolitikát. Az is hozzájárul a túlzsúfoltság növekedéséhez, hogy kiszélesítették az elzárással büntethető szabálysértések körét.

Tekintettel arra, hogy a magyar kormány által foganatosított, illetve tervezett intézkedések nem elégségesek, nem nyújtanak tényleges megoldást a rendszerszintű problémákra, a Magyar Helsinki Bizottság ajánlásokat is fűzött a Miniszteri Bizottsághoz benyújtott észrevételeihez, arra kérve a testületet, hogy szólítsa fel a magyar kormányt azok megfontolására.

A Magyar Helsinki Bizottság a büntetés-végrehajtási rendszer túlzsúfoltságáról szóló beadványa itt, a beadványhoz (a közérdekű adatkérésekre kapott válaszok beérkezését követően) írt kiegészítés pedig itt érhető el magyar nyelven. (Az eredeti, angol nyelvű beadványok itt és itt érhetőek el.)

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság