Az Unió idei civil szolidaritási díját a Magyar Helsinki Bizottság kapta

A koronavírus-járvány alatt végzett tevékenységéért hétfőn délelőtt vette át az Európai Unió idei civil szolidaritási díját a Magyar Helsinki Bizottság. Az elismerést az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság ítélte oda a hazai civil jogvédő szervezetnek. Az utóbbi öt évben a kilencedik jelentős nemzetközi elismerése ez a Magyar Helsinki Bizottság nemzetközi szinten is kimagasló munkájának.

 

„Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság díja fontos visszaigazolás számunkra, hogy jó úton járunk. De több is ennél. Megerősít bennünket abban, hogy a válsághelyzeteket soha nem szabad ürügyként felhasználni a demokrácia visszaszorítására és a kiszolgáltatott csoportok jogfosztására. Az ilyen politika ellentétes azokkal az értékekkel, amelyekre az Európai Unió alapul. Az értük kiálló jogvédők pedig helyesen cselekszenek” – szögezte le Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, aki hétfő délelőtt vette át az elismerést az online díjátadón.

A Magyar Helsinki Bizottság a járvány ideje alatt a szokásosnál is szorosabban követi nyomon a kormányerő jogalkotó tevékenységét. A jogvédő egyesület mindannyiszor nyilvánosan lép fel az ellen, ha a kormány pusztán ürügyként használja a veszélyhelyzetet az illiberális hatalomkoncentrációjához, a jogállam leépítéséhez és szabadságjogok szükségtelen vagy aránytalan korlátozásához.

Ezentúl a magyar civil szervezet ingyenes jogi segítséget ad a rendkívüli helyzettel kapcsolatos önkényes rendőri eljárások sértettjeinek, a drasztikus kórházkiürítések áldozatainak, a járványintézkedések miatt még inkább kiszolgáltatottá váló csoportoknak (fogvatartottaknak, külföldi diákoknak stb.). A járvány kezdete óta többnyelvű, közérthető tájékoztatókat készít a gyakran változó jogszabályokról. A Magyar Orvosi Kamarával együttműködve rendszeres jogi tanácsadást végzett orvosoknak.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai a szakszerű jogi segítségnyújtás mellett laptopokat gyűjtöttek szegény gyerekek digitális oktatásához, arcmaszkokat készítettek hajléktalanoknak, valamint a jogvédő egyesület a jó hírneve megsértése miatt a kormánytól kiperelt pénzt egy egészségügyi alapítványnak adományozta, amely aztán védőeszközöket vásárolt belőle.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság a civil szolidaritási díját 2006 óta évente ítélik oda civil szervezetnek és személyeknek. Kreatív és innovatív, az európai önazonosságot és integrációt előmozdító kezdeményezések évről-évre változó témában versengenek egymással. A tavaly júliusban meghirdetett téma a koronavírus-járvány sokféle negatív társadalmi következményei elleni civil tevékenység volt. Az elismerésre 25 tagállamból 250 szervezet pályázott, és 23-at díjazott a zsűri.

Kádás András Kristóf társelnök beszéde az EGSZB civil szolidaritási díjának átadóján:

A Magyar Helsinki Bizottság 1989-ben alapított civil jogvédő egyesület. 1994 óta biztosít ingyenes jogi segítséget állami jogsértések áldozatainak. Hagyományos tevékenységi területei fogvatartotti jogok, hatósági erőszak és diszkrimináció elleni fellépés, valamint menedékjog és idegenrendészet. 2010 óta mindez kiegészült a hazai jogállamiságért folytatott munkával. A szervezet jelmondata: „a te jogod a mi hivatásunk”.

Az elmúlt öt évben a civil jogvédő szervezetet és vezetőit több nemzetközi elismerésben részesítették, a mostani uniós díj immáron a kilencedik a sorban. Korábban egyebek mellett megkapták a portugál Gulbenkian-díjat, a norvég Szaharov-szabadságdíjat és a német Pro Asyl-díjat is. Ezzel a Magyar Helsinki Bizottság Európa ma egyik legismertebb és legelismertebb emberi jogi szervezetének számít.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság