#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A Helsinki Bizottság vezetőit német emberi jogi díjjal ismerték el

A tekintélyes Pro Asyl Alapítvány emberi jogi díját idén Kádár András Kristóf és Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökei vehetik át. A legnagyobb német menekültügyi szervezet elismerését a Majna-parti Frankfurtban adják át holnap.

A Pro Asyl azzal indokolt a két magyar jogvédő elismerését, hogy a Magyar Helsinki Bizottság a folyamatosan romló körülmények dacára is következetesen kiáll a jogállamiság és az emberi jogok mellett. A német alapítvány különösen fontosnak találta a Helsinki Bizottságnak a menekülők jogvédelméért folytatott áldozatos tevékenységét. A magyar civil szervezet ingyenes jogsegélyt biztosít menedékkérőknek a menedékjogi eljárásban, míg a már védelemben részesítetteknek pedig a családegyesítésben segít.

Az 1989-ben alapított és két mostani díjazott, Kádár András Kristóf és Pardavi Márta által 11 éve irányított hazai civil jogvédő szervezet az emberi méltóságot védelmezi a jog és nyilvánosság eszközével. Segítséget nyújt menekülőknek, fogvatartottaknak, hatósági erőszak és önkény áldozatainak, valamint a magukért vagy közösségükért kiálló és ezért meghurcolt polgároknak.

A Pro Asylt 1986-ban Jürgen Micksch lelkész alapította és a legtekintélyesebb menedékjogi civil szervezetnek számít Németországban. Emberi jogi díját 2006 óta ítéli oda elsősorban a menedékjog területén tevékenykedő és példát mutató személyeknek. Érdekesség, hogy az első elismerést is a Magyar Helsinki Bizottság aktuális vezetője vehette át, akkor Kőszeg Ferencet illette a díj. Azóta egyházi személyeket, újságírókat, jogászokat és civil aktivistákat jutalmazta a Pro Asyl. Tavaly egy evangélikus lelkésznőt, Doris Otminghaust és zsidó hitközségi vezetőt, Wolfgang Seibertet tüntették ki. Mindketten kiutasított afgán menekülőket fogadtak be és részesítettek egyházi azíliumban, védelemben.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság