A Helsinki Bizottság adománnyal segíti az otthonápolókat és háziorvosokat

A Magyar Helsinki Bizottság egyesület, valamint tagjai és munkatársai a Jobbulást! Alapítványnak adományoztak kétmillió forintot a járvány elleni védekezésre. A civil egészségügyi szervezet a pénzt otthoni szakápolási szolgálatok dolgozóinak védőeszközeinek beszerzésére és háziorvosok koronavírus-szűrésére használja fel. 

A Magyar Helsinki Bizottság emberi jogi szervezet, amely leginkább jogvédelemmel foglalkozik. Bár bejegyzett közhasznú egyesület vagyunk, és munkánkkal évi sok tízmillió forintnyi értékű ingyenes jogi segítséget adunk szorult helyzetű embereknek, köznapi értelemben értelemben mégsem számítunk karitatív szervezetnek. 

Járvány idején azonban közvetlenül is támogatni akarjuk azokat, akiknek áldozatos munkája még fontosabb és még nehezebb ezekben a hónapokban, mint korábban volt. A kormány intézkedése nyomán ezrek, talán tízezrek kerültek ki egyik napról a másikra a kórházakból. A kórházi kezelésre szoruló betegek nagy többségét – köztük a legveszélyeztetettebb időseket – a családjaiknak kell gondozniuk. Nekik segítenek az otthoni szakápolási szolgálatok dolgozói, valamint a háziorvosok és asszisztenseik. A Jobbulást! Alapítvány éppen az ő helyzetükön akar védőfelszerelésekkel és koronavírustesztekkel könnyíteni. A Magyar Helsinki Bizottság ezért választotta ezt a civil szervezetet.

A Magyar Helsinki Bizottság civil egyesület és nem piaci cég. Leginkább szigorú elszámolás szerinti projekt-támogatásokból működünk. Intézményi adományozóink, az Európai Unió, az ENSZ és nagy magánalapítványok pontról-pontra meghatározták, mire költhetjük a támogatásokat. Magánadományokat pedig ingyenes jogvédelemre kapunk.

Bevételeink tehát célhoz kötöttek, így aránylag kevés szabadon felhasználható forrásunk van. A bíróság által megítélt, a rólunk hazudozó kormánytól és kormánypárttól befolyó sérelemdíjak azonban ilyenek. Úgy látjuk, ezek az összegek jelenleg a koronavírus-járvány elleni védekezésben hasznosulnak a legjobban. Ezért ezekből a forrásokból a Magyar Helsinki Bizottság munkatársainak és egyesületi tagjainak önkéntes felajánlásával kiegészítve kétmillió forintot utaltunk át a Jobbulást! Alapítványnak, hogy segíthessék az otthonápolók és háziorvosok biztonságos munkáját.

A Magyar Helsinki Bizottság minden lehetséges eszközzel támogatja a rendkívüli járványhelyzet gyors és hatékony leküzdését, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy az ennek érdekében hozott állami intézkedések ne sértsék a jogállamiságot és az alapvető emberi jogokat. Az bizottság ingyenes jogi tanácsadást nyújt a Magyar Orvosi Kamarának, átszervezve ügyfélszolgálatát jogi tanácsokat ad, esetenként képviseletet biztosít a járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő munkavállalóknak, gyűlölet-bűncselekmények és hatósági jogsértések áldozatainak, valamint rendszeresen monitorozza a tengernyi rendkívüli kormányrendeletet, és közérthető lakossági tájékoztatókat készít róluk.

Ezen túl munkatársaink és egyesületi tagjaink a lehetőségeikhez mérten részt vállalnak egyéb karitatív tevékenységekben, pl. idősek, betegek bevásárlásainak és ügyeinek intézésében, szájmaszkkészítésben, illetve adományozásokban. Ilyen ez a Jobbulást! Alapítványnak átutalt pénzadomány is. Most minden segítségre szükség van.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság