#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Az ombudsmannak kellene vizsgálni a röszkei oszlatást

2015. szeptember 16-án a TEK csapaterőben, könnygázzal, gumibottal és viperával támadt rá a határzár frissen megnyitott átjáróján Magyarország területére belépő külföldiek tömegére. A rendőrség ellépése nyomán több civil, köztük gyerekek és újságírók is megsérültek.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az a tény, hogy a napvilágot látott felvételek alapján számos gyermek is kénytelen volt elszenvedni a könnygázt, és hogy több újságíró is arról számolt be, hogy a TEK-esek nyilvánvaló újságírói mivoltuk ellenére bántalmazták őket, egyértelműen jelzi, az eseménysor alapos kivizsgálására volna szükség. Ennek ellenére az országos rendőrfőkapitánnyal a Zsaru Magazinban közölt interjúból egyértelmű, hogy a rendőri vezetésnek nem áll szándékéban semmiféle átfogó belső vizsgálatot lefolytatni. A TEK vezetője még ennyit sem közölt az intézkedéssorozattal kapcsolatban. Az akcióról készült videofelvételeket pedig nem hozták nyilvánosságra (noha ezt más intézkedések – pl. elfogások – esetében egyébként rendszeresen megteszik).

A civil jogvédő szervezet szerint már csak azért is indokolt az ombudsmani vizsgálat megindítása, mert máskülönben sohasem derül fény arra, hogy jogszerű volt-e az az eljárás, amelynek során több sajtómunkás is kórházi ellátást igénylő sérüléseket szenvedetett, és számos gyermek volt kénytelen a könnygáz hatását elszenvedni. Az alapvető jogok biztosához írott levelében a Helsinki Bizottság utalt arra, szükséges lehet annak vizsgálata is, hogy felmerült-e valamely hivatalos személy által elkövethető és/vagy katonai bűncselekmény gyanúja.

A tegnap postázott kérelem 15 pontban tesz javaslatot, mit is lenne érdemes tisztázni egy ombudsmani vizsgálatnak. Köztük a következőket: Miért tűnt el a kordon a kerítésen belülről, és miért vonult vissza a rendőrség a kaputól? Tett-e intézkedéseket a rendőrég annak érdekében, hogy a visszavonulás okairól megfelelően tájékoztassa a tömeget? Milyen hatásköre volt a TEK-nek részt venni a tömegoszlatásban? (Merthogy a szerv hatáskörét szabályozó kormányrendelet ilyet nem említ.) Az oszlatásnál sor került-e a tömeg előzetes figyelmeztetésére? Volt-e biztosítva menekülési útvonal? A vipera és a gumibot alkalmazását mi indokolta általában a békés emberekkel és különösen számos újságíróval szemben? Megfelelt-e az arányosság és fokozatosság követelményének az oszlatás, figyelembe véve azt is, hogy a tömegben nagy számban voltak gyerekek? Jogszerű volt-e a helyszínről újságírók előállítása?

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság