Az Európai Bizottság a menekülők és a civilek mellé állt

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli, hogy az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult a „Stop Soros” törvény miatt. Új kötelezettségszegési eljárást is bejelentettek, ez a tranzitzónákban történő éheztetések miatt indult. Az uniós lépések végre esélyt kínálnak tisztességes eljárásra a kínzásáldozat, gyermek, nagybeteg, várandós menekülőknek és minden üldözöttnek.

Egy év alatt a hazai hatóságok 16 alkalommal próbálkoztak a tranzitzónákban fogva tartott emberek éheztetésével. A Magyar Helsinki Bizottság mindegyik esetben a strasbourgi bírósághoz fordult. Az Emberi Jogok Európai Bíróság mindannyiszor felszólította a magyar államot, hogy haladék nélkül hagyjon fel az éheztetéssel, és adjon enni az embereknek. A kormány a hazai jogszabályokra hivatkozik, mintha azok tennék lehetetlenné, hogy a fogva tartott emberek – többségükben családos apák és anyák – ételt kaphassanak. Ezt a tarthatatlan helyzetet elégelte meg az Európai Bizottság, és írt felszólítást a kormánynak. Ez egyben új kötelezettségszegési eljárást is jelent.

Emellett végső szakaszához érkezett az ún. „Stop Soros” törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárás. Az Európai Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordult, mert a kormány nem tudta megindokolni, miért kell a menekülőknek segítséget nyújtó civileket börtönnel fenyegetni, illetve olyan elfogadhatatlansági eljárást alkalmazni, amellyel gyakorlatilag mindegyik menedékkérő megfosztanak a tisztességes eljárástól.

Az Európai Bizottság mai bejelentését Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke üdvözölte és így kommentálta:

„A tranzitzónákban fogva tartott emberek éheztetése, a civilek fenyegetése és tisztességes menedékjogi eljárás megszüntetése nem fér össze a jogállammal. Az uniós eljárások rávilágítanak a hazai jogállam gyengéire, mert ezeknek a hazai szabályoknak nem lett volna szabad megszületniük, s ha mégis megszülettek, itthon kellett volna megsemmisíteni őket. Noha fájlaljuk, hogy ez elmaradt, a mostani uniós döntések orvosolhatják a jogsértő helyzetet. Visszaigazolást nyert kitartó és színvonalas szakmai munkánk. A mi célunk egyértelmű: a hatóságok mindenkivel tisztességesen járjanak el, és kapjanak védelmet a védelemre szorulók. Az uniós eljárások végre esélyt kínálnak a kínzásáldozat, gyermek, nagybeteg, várandós ügyfeleinknek, és minden menedéket kérő üldözöttnek.”

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság